Genel bakış Mevlana, yerli Farsça konuşan ebeveynlerden aslen o zamanlar Harezm İmparatorluğu'nun bir parçası olan, ancak günümüzde Afganistan'da bulunan Belh'te doğdu.
Çelebi'nin cesedi Konya'ya getirildiğinde Mevlana namaz kıldırmaz; çünkü oğlu meşru Moğol yönetimine karşı başkaldırmış bir asidir.
Mevlana'nın 20'nci kuşak torunu olduğunu öne süren Faruk Çelebi Yarkın, Mevlana'nın erkek soyundan geldiklerini ve 19'uncu erkek soyundan gelen torunun halen yaşadığını söyledi.
Mevlânâ'nın babası Bahâeddin Veled, Belh'e yerleşmiş bir ulemâ ailesine mensuptu ve “sultânü'l-ulemâ” unvanıyla tanınmıştı. Sipehsâlâr'a göre tarikat silsilesi Ahmed el-Gazzâlî'ye ulaşan Bahâeddin Veled'in Kübreviyye tarikatının kurucusu Necmeddîn-i Kübrâ'nın müridi olduğu da kaydedilmektedir.
Haliyle Mevlana aslen Türk'tür ve İranlı iddiaları gerçek değildir. Zaten Mevlana'nın isminde yer alan Rumi mahlası da 'aslı' hakkında bilgi vermektedir. Ona bu mahlasın verilmesinin sebebi o zamanlar Anadoluya ; Diyar-ı Rum denilmesiydi.
İlgili 18 soru bulundu
Erol, Mevlana'nın türbesinde babasını ayağa kalkmış gibi gösteren sandukanın Mevlana'nın eski sandukası olduğunu, işçiliği değerli olması ve yer darlığı nedeniyle dik bırakıldığını kaydetti.
Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'ye (ö. 672/1273) nisbet edilen tarikat. Mevleviyye tarikatının kurucusu, mutasavvıf, âlim ve şair. Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'nin şeyhi. Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'nin babası, mutasavvıf.
Mevlâna Hazretleri, akşamın başlangıcından itibaren kıyama durup, sabahın başlangıcına kadar iki rekât namaza dalar kalırdı. Aynı şekilde bütün gün ve gece rükû ve secdede kaldığı da görülmüştür.
Dini yaşantı olarak bakıldığında Hz. Mevlana bir Hanefi'dir. İtikatta ise Maturidiliği kendine ilham kaynağı olarak alıyordu. Yani Mevlana'nın mezhebi amelde Hanefi, itikadda ise Maturidi idi.
Mevlâna, düşünce, inanç itibariyle kesinlikle Alevidir. Mevlevilik özünden saptırılmış, iktidarlara hizmet eder hâle gelmiştir, o ayrı konu. Ama Mevlâna kesinlikle Ehlibeyt taraftarıdır. Bu, ne kadar gizlenmeye çalışılsa da açıktır.
Mevlana Celaleddin Rumi' nin Türbesinin girişinde, Onun şu beyiti yazar ; Lâ TAHZEN / ÜZÜLME...
Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Celâleddin Muhammed Rumi (Farsça: جلالالدین محمد رومى), ayrıca Celaleddin Muhammed Belhî (Farsça: جلالالدین محمد بلخى) veya yaygın adlarıyla Mevlânâ veya Rumi (30 Eylül 1207 – 17 Aralık 1273), 13. yüzyılda Anadolu'da yaşamış bir Fars tasavvufçu, ilahiyatçı ve Sufi bir mistik şairdir.
Mevlana'nın düşüncelerini ve kendinden sonra gelen Mevlevilik tarikatının temel aldığı inanç sistemi Tasavvuf inancı. Tasavvuf için mistisizmin İslam'da karşımıza çıkan hali diyebiliriz. Tasavvuf inancına göre tüm canlılar, yaratanın suretidir, ondan bir parçadır. Evrende olan bütün şeyler onun yansımasıdır.
Örneğin Tasavvuf'ta tarikat silsilesi Hz. Ali kanalıyla Hz. Peygamber'e ulaşan Kadiri, Mevlevi, Bektaşi ve benzeri tarikatlara Alevi denilirken İslam Mezhepleri Tarihi'nde Alevi adı, çok genel bir anlamda, Şia ile eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.
Şems, Mevlana ile üç yıl süren beraberliği sonunda onu ilahi aşkın potasında eriterek, kamil bir Hak aşığı olmasında derin etkisi bulunuyor. Mevlana'nın yazdığı 44 bin 834 beyitlik nazım eser, "Divan-ı Şems-i Tebrizi" olarak da anılıyor ve ilahi aşk şiirlerinden oluşuyor.
Mevlana'nın asıl adı Muhammed Celaleddin'dir. Mevlana ve Rumi isimleri kendisine sonradan verilmiştir.
Ancak Sadreddin Konevi çok sevdiği Mevlâna'yı kaybetmeye dayanamayıp cenazede bayıldı. Bunun üzerine Mevlâna'nın cenaze namazını Kadı Siraceddin kıldırdı. Mevlâna ölüm gününü yeniden doğuş günü olarak kabul ediyordu.
Değerli kardeşimiz, Sorunuzda yer aldığı gibi tasavvuf, Allah Rasülü'yle her hususta birlikte olma gayretinden ibarettir. Asla şirk değildir.
1- Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol. 2- Şefkat ve merhamette güneş gibi ol. 3- Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol. 4- Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol. 5- Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol. 6- Hoşgörülülükte deniz gibi ol. 7- Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.
Hz. Mevlânâ ise kendisini Kur'ân'ın kölesi ve Hz. Muhammed'in (s.a.v) yolunun toprağı olarak tanıtmış ve anılan beyitlerin ima edebileceği gibi hiçbir zaman peygamberlik iddiasında bulunmamıştır.
O ne güzel mevlâ (sahip) ve ne güzel yardımcıdır!” (el-Enfâl, 8/40) ve “Sen bizim mevlâmızsın.” (el-Bakara, 2/286) âyetlerinde Allah (c.c.) için; “O gün dostun dosta hiçbir faydası olmaz.” (ed-Duhân, 44/41) âyetinde ise insan için kullanılmıştır.
Neden Döner ? Sema sözlük anlamı gök evren anlamındadır fakat mevlevilik'te işitmek anlamına gelir. O dönme hareketi insanın oluşumunu ve yüce allaha ulaşmayı kainatın oluşumunu ve inşanın kainatta dirilişini sembol eder.
Mevlânâ Muhammed Masum (Kuddise Sirruhû) Allah Teâlâ'nın seçilmiş bir kuluydu. Onun elinden tutan kurtulurdu. Bu yüzden kendisine “sağlam kulp” manasına gelen “Urvetü'l-Vüskâ” denmiştir. Bu lakap onun, Allah (Celle Celâluhû) yoluna davet eden güvenilir bir imam olduğuna delalet etmekteydi.
Mevlana'nın Bilinen Resmi Gerçek Mi? Öncelikle Mevlana'nın bilinen resmi konusunda bir yanlış bilinen gerçek vardır. Mevlana'nın 22. kuşak torunu ve 'Çelebi' makamının son temsilcisi olan Faruk H. Çelebi, Mevlana'nın her yerde görünen bağdaş kurmuş olan resminin gerçek Mevlana resmi olmadığını bildirmiştir.
Şems-i Tebrîzî (Farsça: شمس تبريزى; 1185-1247), İranlı mutasavvıf. Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'nin gönül dünyasında büyük değişikliklere sebep olan ve Mevlânâ tarafından yazılan ilâhî aşk şiirlerinden oluşan "Dîvân-ı Şems-î Tebrîzî" adındaki nazım eser sayesinde tanınan Mevlana'nın sohbet şeyhidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri