Ali, Peygamber Efendimizin ölümünden sonra Hz. Osman'ın ardından halife olmuştur. İslam topraklarını genişletip, Peygamber Efendimizin yaydığı İslam'ı ve emanetlerini koruyup gözetti. Bir kesim Hz.
Medine döneminde başlayan ilk küçük çaplı savaşlardan başlayarak neredeyse katılmadığı hiçbir savaş olmaması hasebiyle, savaşçılığı ve cesareti ile bilinen Ali, üçüncü halife Osman bin Affan'ın öldürülmesinin ardından halk tarafından halifeliğe getirilmiştir.
Hz. Ali onlara göre daha gençti. Allah önce Peygamber'in mağara arkadaşı Ebubekir'i halife yapmakla İslâm'da saltanat olmadığını gösterdi. Eğer Ali halife olsaydı hiç kuşkusuz teokratik bir saltanat kurulacaktı.
Peygamber gibi Muhacir olanlardan birinin hakkıydı.
Peygamber (s.a.s.). kendi vefatından sonra, Müslümanları yönetmek üzere, sarahaten bir halife seçmek istemediğinden -çünkü buna yeteri kadar vakti vardı- halife seçim işi Müslümanların inisiyatiflerine bırakılmış; onlar da, Peygamberlerinin vefatından sonra, kendilerini yönetmek üzere Hz.
İlgili 31 soru bulundu
Kur'ân-ı Kerîm'de hilâfet kelimesi yer almadığı gibi halife de terim anlamıyla geçmez; ancak halife, halâif ve hulefâ kelimeleri kullanılarak insanın Allah'ın yeryüzündeki halifesi olduğu sıkça tekrarlanır (el-Bakara 2/30; el-En'âm 6/165; Yûnus 10/73; en-Neml 27/62; Fâtır 35/39; Sâd 38/26).
İşte bu şartlar altında, Hz. Ebu Bekir oradakilerin oyuyla halife seçildi.
Abdülmecid Efendi (Osmanlı Türkçesi: عبد المجيد افندی) veya II. Abdülmecid (Osmanlı Türkçesi: عبد المجید ثانی, 'Abdü'l-Mecîd-i-sânî) (29 Mayıs 1868, İstanbul - 23 Ağustos 1944, Paris), Osmanlı hanedanından son İslam halifesi, iki kutsal caminin hizmetkârı, ressam ve müzisyen.
Böyle bir zulüm karanlığında hikmet-i ilahi tecelli etmiş, İslam'ın nurunu ve adaletini yeniden tesis eden Ömer bin Abdulaziz halife olmuştur. İslam tarihinde kendisinden haklı olarak '5. Halife' ya da '2.Ömer', olarak söz edilmesinin ana sebebi; onun Kur'an ve sünnete uygun adaletli idareyi yeniden tesis etmesidir.
Bazı meclis üyelerinin halifeyi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden üstün görmeleri. Halifelik makamının ulusal egemenlik anlayışına aykırı bir kurum olması. Halifeliğin çağdaşlaşma ve laik bir kurma önünde büyük bir engel olarak görülmesi.
Savaş devam ederken hakem olayı yaşanmış Hz Ali'nin halifeliğini kabul etmeyen Muaviye ve taraftarları hakemin yanlış karar vermesi sağlayarak Hz Ali'yi halifelikten indirmiştir.
İlk Osmanlı Halifesi: Yavuz Sultan Selim-Tarihte İz Bırakanlar.
Ebu Bekir. Ebu Bekir, (Doğ. 573 kesinliği bilinmeyen tarih, öl. 634), Muhammed'in kıdemli sahabesi, kayınpederi idi. Muhammed'in ölümünün ardından ilk Müslüman Halife olarak, MS 632'den 634'e kadar Halifeliği yönetti.
Ali, 661 yılında bugünkü Irak'ın Küfe kentinde bir camide İbni Mülcem isimli bir kişi tarafından başına aldığı kılıç darbesiyle hayatını kaybetmişti. Suikastı takip eden yıllarda Ali'nin oğulları Hasan ve Hüseyin'in de öldürülmesi İslam inanışında bölünmeye yol açmış Şii ve Sünni inanışları ortaya çıkmıştı.
Halife Hz. Ali ile Muâviye b. Ebû Süfyân arasında yapılan savaş (37/657).
Hz. Ali (656-661): İslam Devleti'nde dört büyük halife adıyla anılan halifelerin sonuncusudur. Hz. Ali İslam dini peygamberi olan Hz.
Bugün hilafetin Cumhurbaşkanı'na (bugünkü tabiri ile Başkan'a) geçmesinin 95. yıldönümü.. “Hilafet resmen lağvedilmiştir, hiçbir yere de geçmemiştir” derler..
Halifeliğin kaldırılması, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 3 Mart 1924 tarihinde çıkardığı kanunla halifelik makamını kaldırmasıdır. Devletin laikleştirilmesi yolunda yapılmış siyasi bir devrimdir.
Hilafetin kaldırılması
3 Mart 1924 tarihli, "Hilafetin İlgasına ve Hanedan-ı Osmaniye'nin Türkiye Cumhuriyeti Memalik-i Hariciyesine Çıkarılmasına Dair Kanun"la hilafet kaldırılmıştır.
Muhammed'in ölümünün ardından 632 yılında başlayan Dört Halife Dönemi; son halife olan Hz. Ali'nin öldürüldüğü tarih 661 yılına kadar sürmüş ve yaklaşık olarak 30 yıl devam etmiştir. Dört Halife Dönemi'nde en uzun halifelik görevinde bulunan isim ise 12 yıl boyunca İslam Devleti'ni yöneten Hz. Osman olmuştur.
Ebû Bekir'e biat edilmesiyle başlayan, daha sonra Hz. Ömer ve Osman'ın hilâfetleriyle sürüp Hz. Ali ile sona eren döneme Hulefâ-yi Râşidîn devri denilir.
Hulefa-yi Raşidin adıyla da bilinen 4 halife dönemi, Hz. Muhammed'in vefat ettiği yılda (632) başladı. İlk halife Hz. Ebu Bekir'dir.
Şîa mezhebi İslam'da akide ayrılığının sonucu olarak ortaya çıkan ilk mezheplerdendir. İmametin Hz. Ali ve nesline ait olduğunu düşünen İmamiy- ye, Şîa mezhebinin bir koludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri