Çocuklara çok merhametli çok şefkatli davranır ve onlarla şakalaşırdı. Eşine çok sadık ve kibar bir şekilde yaklaşırdı. Ev işlerinde eşine yardım ederdi. Önemli karar almadan önce aile bireylerinin cevaplarına danışırdı.
Kahkaha ile gülmez, tebessüm ederdi. Sevinçli bir işle karşılaştığı zaman şükür secdesi yapardı. Bir yere oturup da oradan kalkacağı zaman en az 10 ile 15 defa istiğfar ederdi. Kendisi bir şeye üzüldüğü zaman namaz kılar, ayakta ise oturur, oturuyorsa yatardı.
– Çocuklara çok şefkatli ve merhametli bir şekilde davranır ve onlar ile şakalaşırdı. – Eşine çok sadık ve kibar bir şekilde yaklaşırdı. – Önemli kararlar almadan önce tüm aile bireyleri ile danışırdı.Danışarak iş yapmayı severdi. – Ailesi ile şakalaşır onları sevindirirdi.
Muhammed (s.a.v) ailesine daima nazik ve cömert davranmıştır. Hz. Muhammed, eşlerine karşı iyi davranır ve onlarla iyi geçinirdi. O'nun (asv) hanesi yeryüzünde gelmiş-geçmiş ve gelecek hanelerin, kurulacak yuvaların en mesudu, en bahtiyarı ve en bereketlisi olmuştur.
İlgili 20 soru bulundu
Muhammed'in sahabesine örnek olan ve nesilden nesle aktarılarak günümüze kadar ulaşan davranışlarına sünnet denir. Sünnet kendi içerisinde birçok türe ayrılır. Peygamber efendimizin bir konu hakkındaki görüşlerini içeren sözlere kavli sünnet ya da hadis denir.
Peygamberimiz Hz. Muhammed [s.a.v], iyi ve müşfik bir baba idi; çocuklarına samimi ve içten bir sevgi besliyor, yeri geldikçe bu sevgisini izhar ediyordu. Çocuklarıyla olan ilişkileri sadece maddî ve geçici duygulara değil, köklü fikirlere ve derin sevgiye dayanıyordu.
Muhammed'in örnek davranışlarının toplumsal hayattaki önemini açıklayalım; ⇒ İnsanlar temizliğine dikkat eder. ⇒ İnsanlar toplum içerisinde huzursuzluk çıkarmaz ve toplum birliğini bozmaz. ⇒ İnsanlar hırsızlık yapmaz, birbirlerine zarar vermez.
24 25 Peygamberimize İtaat Peygamberimize İtaat SIRA SİZDE “Hz. Peygamber'in (s.a.v.) sözlerine kavlî sünnet, davranışlarına fiilî sünnet, sahabilerinin yaptığı olumlu şeyleri onaylamasına ise takrirî sünnet denir."(Dinî Terimler Sözlüğü, s. 334.) Peygamber Efendimiz (s.a.v.), bu sünnet uygulamalarını boş ve anlamsızca ...
Muhammed için kullanılan bir sıfattır. Güzel ahlakı tamamlamak için gönderilen peygamber efendimiz, hem sözleri (hadis) hem de davranışlarıyla (sünnet) tüm Müslüman alemine örnek olmuştur. Üsve-i Hasene kelimesi de en güzel örnek ve doğru yolu gösteren manasına gelir.
O'nun (SAS) özü sözüne uygundu. Hiç kimse ile alay etmez ve kimsenin dedikodusunu yapmazdı. Kimseye küsmez, küskünleri barıştırır, suçluları affederdi. Büyüklere hürmet, küçüklere şefkat gösterir; yetimlere, dul kadınlara ve ihtiyacı olanlara acır, elinden gelen yardımı yapardı.
Ayetinde Allah “Üsve-i Hasene” kullanmıştır. Üsve-i Hasene'nin anlamı güzel örnektir. Allah Resulallah (s.a.v. )'i güzel örnek olduğu için bu yönünü vurgulamıştır.
Hadis, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in sözlerini, fiillerini ve tasviplerini ifade eden terimdir. Peygamberimizin ağzından çıkan sözler hadis-i şerif olarak adlandırılır. Âlemlere rahmet olarak gönderilen Allah'ın (C.C) insanlığa gönderdiği son elçi ve peygamberdir.
Muhammed'in (s.a.v.) bu güzel örnekliği Kur'an-ı Kerim'de “üsve-i hasene (güzel örnek)” kavramıyla ifade edilir.
Peygamber Efendimizi örnek alan kimse yalan söylememeli elinden ve dilinden emin olmalıdır. Çünkü Peygamber efendimiz Muhammed Emin adıyla anıldığı gibi elinden ve dilinden emin olunan kimsedir. Peygamber Efendimizi örnek alan kimse dil aile veya seviye ayrımcılığı yapmamaktadır.
-Peygamberimiz eşlerine vurmamıştır.
Ancak peygamberlerin tebliğ ettikleri din, ilâhî vahiy ve mesajlarla ilgili ne haberlerinde, ne sözlerinde, ne fiillerinde ve ne de hallerinde küçük de olsa hiçbir hatanın vaki olmadığı unutulmamalıdır. Peygamberlerin hata yapıp yapmadıkları aslında bizi doğrudan ilgilendiren bir konu değildir.
Hz. Peygamber efendimiz haksızlık ya da uygun bulmadığı haller karşısında hiçbir zaman suskun olmamıştır. Bu durum hadislerinde de net bir biçimde ispatlanmaktadır. Sessiz kaldığı durumlar ise yapılan davranışları onayladığı manasını taşımaktadır.
Hadislerde sünnet kelimesi ve çoğulu gerek Hz. Peygamber'e, halifelere ve başka insanlara atfedilerek sözlük anlamları çerçevesinde, gerekse “Resûl-i Ekrem'in peygamber sıfatıyla uygulayıp öğrettiği davranışlar” anlamında geniş biçimde yer almıştır.
Eşine de sayıgılı , dürüst , yardımsever bir eş olmuştur. Onlara adaletli davranmıştır. Çocukları arasında ayrım yapmamıştır. Ailesine eşit bir şekilde davranmıştır.
Merfu sünnet, Hz. Muhammed'e nispet edilen hadislerdir. Bu hadislerde, Hz. Muhammed'in direkt olarak söylediği veya yaptığı şeyler anlatılır.
Rivayete göre Muhammed, bu son hutbesinde, bundan sonra bir daha hac edemeyeceğini bildirip ölümünün yaklaştığını ima ettiği, sonraki aylar içerisinde de yaşamını yitirdiği için bu hacca Veda Haccı, konuşmaya da Veda Hutbesi adı verilmiştir.
Sevgisini kimi zaman şefkatle yanaklarını okşayarak, kimi zaman c!a ellerinden tutarakdillendirirdi. Ve sözcüklerle desteklerdi anlatımını.Yavrularının ellerinden tutar ve sevgisini tanımlardı. "Ciğer köşem!" derdi. Çocuklarını hiç onun kadar seven bir baba olmadı.
Peygamberimiz mükemmel bir babaydı. Kendisi tüm insanlara ve hayvanlara karşı şefkatli olduğu gibi, çocuklarına da büyük bir şefkat beslerdi. Çocuklarının sevgilerine karşılık verir, onlara sarılır, öper, onlarla oyun oynar ve onlar ile şakalaşırdı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri