Son peygamber Hz. Muhammed kişiliği ve insani yönüyle birçok insan için yol gösterici olmuştur. Günümüzde de yol gösterici olmaya devam etmektedir. Sabırlı, hoş görülü ve kanaatkar bir insan olan peygamberimiz hem insani hem de peygamberlik yönüyle örnek bir kişiliktir.
Peygamber'in doğru sözlü oluşu, güvenilirliği, zekiliği, her koşulda tebliğ görevine devam edişi, ismeti, merhameti, mütevazılığı, sabırlı oluşu, cesareti, hasbîliği, sade yaşantısı, yetkinleştirme gücü gibi özellikleri nübüvvetine delil olma bakımından ele alınmış ve değerlendirilmiştir.
Hem kendi döneminde, hem de kendisinden sonraki dönemlerde onu insanlar üzerinde etkili kılan şey her şeyden önce kişiliği, ahlakı ve güzel davranışlarıydı. Kur'an-ı Kerim'de "Size öyle bir peygamber gelmiştir ki sıkıntıya uğramanız ona ağır gelir.
Erişkinlik çağına gelince mükemmel bir insan olarak çevresi tarafından biliniyordu. Dürüstlüğü ve güzel ahlakı ile çevresine örnek oluyordu. O kadar güvenilir bir insandı ki çevresindeki herkes ona "Muhammed-ül Emin" lakabını vermiştir. "Muhammed-ül Emin" güvenilir muhammed anlamına gelmektedir.
Bir yere oturup da oradan kalkacağı zaman en az 10 ile 15 defa istiğfar ederdi. Kendisi bir şeye üzüldüğü zaman namaz kılar, ayakta ise oturur, oturuyorsa yatardı. Evine girerken, evden çıkarken, gece uyandığında ve her abdestten sonra misvak kullanarak diş temizliğine önem verirdi.
İlgili 37 soru bulundu
Peygamberimizin şemaili nasıldı? Hazreti Ali'nin (r.a.) beyanına göre Peygamberimiz Efendimiz (s.a.v.): Uzuna yakın orta boylu, iri kemikli, iri yapılı, güçlü kuvvetli ve yakışıklı bir insandı. Cildi yumuşak, teni kırmızıya çalan beyazdı.
Allah Resulü aleyhissalatuvesselamın makam itibariyle diğer peygamberlerden neden daha üstün veya farklı olduğu sorusu üzerine Demirtaş; aslında bu farklılığın ve üstünlüğün Allah Resulünde bütün esmaü'l-hüsnanın âzâm mertebede yansımasından kaynaklandığını belirtti.
Rivayet kültürüne göre Muhammed, İbrahim'in büyük oğlu İsmail'in soyundan, Adnaniler kavmine uzanan bir soy hattından, Kureyş kabilesinin Haşimoğulları sülalesinden gelmektedir.
Bir kul peygamber olarak Hz. Muhammed (sav), düşmanlığın yerine karşılıklı saygıya dayanan bir “birlikte yaşama modeli” ideali ile insanlara İslâm'ı tebliğ etmiştir. Ne var ki Mekke müşrikleri, Hz. Muhammed'in (sav) ilahî mesajına karşı çıkmış hem kendisine hem de az sayıdaki Müslümanlara kötü muamelelerde bulunmuştur.
Bundan başka Peygamber Efendimizin sırtındaki mühre de “hâtem” denilmektedir. Peygamberlerin sonuncusu anlamındaki “hâtemu'l-enbiya” ve “hâtemu'n-nebiyyîn” ifadeleri de Onun vasıflarındandır.
Hz. Peygamber'in sevgi ile beslenen kişiliğiyle, güven esasına dayanan bir medeniyet inşa etme arzusunu gerçekleştirmede, etkileyici üslubunun yanı sıra insanlara değer vermesi, sade yaşamı mazlumların hamisi olması, cömertliği, özverili davranışları ve zarafeti etkili olmuştur.
Muhammed'in sırtındaki nübüvvet (nebilik-peygamberlik) mührüne, başının üzerinde duran beyaz buluta ve diğer alametlere bakarak onun "son peygamber" olduğunu tahmin etmiş ve Şam'da Yahudiler tarafından öldürülebileceğini Ebu Talib'e söylemiştir.
Efendimiz (sas) kimseyi incitmezdi
Peygamberimiz incelik, zerafet ve nezaket insanıydı. O'nun çevresine rahatsızlık verecek bir tavır ve davranışı yoktu. O, insanların gönüllerini alır, onları nefret ettirmezdi. İnsanlara güleryüzlü davranır, güzel muamele ederdi.
3-PEYGAMBERLER İNSANLAR İÇİN EN GÜZEL ÖRNEKTİR. Peygamberler insanlar arasından seçilmiştir. Çünkü vahyin muhatabı insandır ve Allah (c.c.), elçilerini insanlara göndermiştir. peygamberler inançta, ibadette, ahlakta insanlara örnek ve önder olmuşlardır.
Bu ahlaki özellikleri de beş ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar; şefkat ve merhamet, tevazu, hilm, cömertlik ve sabırdır. Peygamberimizin ahlakını tanımlayan başka vasıflar kullanılmakta ise de, bu özellikler bütün davranışlarında kendini gösteren daha kuşatıcı ahlaki özellikler olarak değerlendirilebilir.
İslam dininin Caferîlik mezhebine ve Alevî-Bektaşî tasavvuf tarikatına mensup olanları, itikat olarak Peygamber Muhammed ve On iki İmamlar ittikâdine mensupturlar. Şiî mezhebine mensup olan seyyid ve şerifler olduğu gibi, Abdülkâdir Geylânî gibi Sünnilik geleneğinden gelen seyyidlerde mevcuttur.
Hz. Peygamber'in mensup olduğu Arap kabilesi. Adnânîler'in Mudar kolundan olup genellikle kabul edildiğine göre adını Kureyş lakabıyla bilinen Fihr b. Mâlik'ten alır. Bu zatın asıl adının Kureyş, lakabının Fihr olduğu da belirtilir.
Muhammed'in hadislerde geçen isimleri
Nakkaş, Muhammed'den nakletmiştir: "Benim Kur'an'da yedi ismim vardır: Muhammed, Ahmed, Yasîn, Tâhâ, El-Müddesir, El-Müzemmil ve Abdullah."
Peygamber efendimiz, Peygamberlerin en üstünü ve sonuncusudur.
Süleyman, İslam dinine göre en güçlü peygamberlerden biridir. Yaşamı boyunca insanları İslam'a davet etmiş, onlara Allah'ın birliğini ve tekliğini, cennet ve cehennemi anlatmıştır. Cinlere hükmeden tek peygamber olan Hz. Süleyman, İsrailiyat'a göre 53 yıl, İslami kaynaklara göre 500 yıl yaşamıştır.
Peygamberimize en çok benzeyen sahabe: Mus'ab bin Umeyr (r.a.) / Kerem Önder - YouTube.
Hadislerden gelen bilgilere göre Muhammed'in şemaili şöyledir: Boyu ne çok uzun ne de çok kısaydı, kırmızıya çalan duru parlak beyaz tenli, yuvarlak ve ayın ondördü ışık saçan parlak yüzlü, gözleri iri ve simsiyah, kirpikleri uzun ve sık idi. Gözlerinin siyahı ve beyazı birbirinden iyice ayrılmıştı.
Hz. Peygamber'in soyundan gelenleri ifade eden bir terim.
Peygamber Efendimizin (sav) mübarek yüzlerinin rengi kırmızıya çalar şekilde beyaz; gözleri siyah ve gözlerinin beyazı da bembeyazdı. Aydın yüzlü ve güzel yaradılışlı idi; zayıf ve ince de değildi. Gözlerinin siyahı ve beyazı birbirinden iyice ayrılmıştı. Saçı ile kirpik ve bıyıkları gümrahtı (bol, gür).
Übey ibn-i Halef ve Ümeyye bin Halef… İki kardeş müşrik! Zekâlarını şirkte kullanan iki İslâm düşmanı! Peygamber Efendimiz'in (asm) defalarca tebliğ ettiği, ama defalarca cevab-ı red aldığı iki nasipsiz!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri