Kardeşi Müslüman olduklarını Ömer'in yüzüne karşı söyledi. Bunun üzerine yumuşayan Ömer, Müslüman olmaya karar verip, Hz. Muhammed'in yanına gidip kendisine biat ederek Müslüman oldu.
Hz. Ömer, İslam tarihinde adaletiyle ünlenmiş bir sahabedir. Yaşadığı devir içinde ve halifelik görevini yerine getirdiği dönemde adaletiyle hükmü altındakileri yönetmesiyle tanınmaktadır. Bu sebeple onun adaletli yönetim anlayışıyla alakalı olarak pek çok rivayet İslâm tarihi kitaplarında yer almaktadır.
Uzun boyu ve fiziksel üstünlüğü ile iyi bir güreşçiydi. Ayrıca iyi bir hatip olduğundan babasının yanında kabileler arası anlaşmazlıklarda hakemlik yaptı. Tüccarlık yaparken Roma ve Pers şehirlerine gitti ve buradaki düşünürlerle tanışma imkanı bulmuş oldu. Hz.
Hz. Ömer (r.a.) en çok bilinen ve en çok sevilen sahabelerden biridir. Aynı zamanda İslam halifeliği yapmış olan sahabelerdendir. İslam ile şereflendikten sonra Allah rızası için yanıp tutuşan ve örnek kişiliği ile asırlar sonra da kendisinden hep söz ettiren sahabelerden biridir.
Kur'ân sahifeleri ancak temiz kimselere verilebilirdi. Halbuki Ömer, henüz şirk üzere bulunuyordu, dolayısıyla da mânen temiz sayılmıyordu.
İlgili 37 soru bulundu
Ömer 'in, amcasının oğlu Sa'îd b. Yezîd ile evli bulunan kız kardeşi Fatıma'nın gömülmemiş olması bunun en bariz ispatıdır. Hz. Ömer 'in kızını diri diri gömdüğüne dair sünnet, hadis, tarih ve âsâr kitaplarında hiçbir nakle rastlamak mümkün değildir.
Peygamber tarafından fârûk lakabının verildiği rivayet edilmektedir (İbn Abdülber, IV, 170; İbn Hacer, IV, 171). Aynı şekilde Şiîler'in de ona fârûk veya fârûk-ı ekber dedikleri bilinmektedir (Dihhudâ, XXI, 18). İslâm tarihinde fârûk lakabıyla tanınan yegâne sahâbî Hz. Ömer'dir.
Hazret-i Ömer (radıyallahü teâlâ anh), Peygamber efendimizin kayınpederidir. Hazret-i Ali'nin de damadıdır. Hayatta iken ismen Cennet ile müjdelenmiş on kişiden ikincisi olup, Hazret-i Ebu Bekir'den sonra eshab-ı kiramın en büyüğü, başka bir ifade ile, Peygamberlerden sonra insanların üstünlükte ikincisidir.
Ömer döneminde oluşturuldu. İslam'ın ikinci halifesi eğitime de çok önem veriyordu. İslam Devletinin başında olduğu on yıl boyunca yüzden fazla okul yaptırdı.
Ömer (2 cilt) İslam'ın Adil ve Cesur Reisi. Malumdur ki, Ashâb-ı Kiram, imanın en aşılmaz, en sarsılmaz kaleleri ve hayata en kuvvetli şekilde tatbikleridir.
Hz. Ömer, Muğîre b. Şuʻbe'nin mükâteb kölesi Ebû Lü'lüe Feyrûz el-Mecûsî tarafından 23/644 yılında düzenlenen bir suikast sonucu öldürülmüştür.
Hz. Ömer doğduktan sonra yetişkinlik çağına kadar çobanlık yapmaya başladı. Deve çobanlığı yaparak geçimini sürdürmüştür. Henüz çok küçük yaşta iken okuma yazma öğrenmiştir.
Yöneticilikteki adalet anlayışı dolayısıyla kendisine "Adalet mülkün temelidir" sözü atfedilen Hazreti Ömer, gerek Müslümanlar gerekse gayrimüslimlerle ilgili verdiği karar ve uygulamaları dolayısıyla adaletine güvenilen ve sığınılan bir halife oldu.
Ömer (R.A.) uzun boylu, hafif esmerdi. Saçları dökük olup, kendi geçimini kendi eliyle ve zorca temin etmeye çalışırdı. Bir hayli uzun boylu olduğu söylenir. Gerçekten sanki bir ata binmiş gibi uzun boylu görünürdü.
Sünni kaynaklara göre Ömer, Muhammed ile akrabalık bağını güçlendirmek için Ümmü Gülsüm ile evlenme isteğini Ali'ye beyan etti. Ali ise kızının ergenlik çağına ermediğinden ve kardeşi Cafer bin Ebu Talib'in oğluyla evlendirmek istediğinden bu isteğe karşı çıktı.
Efendimizden (asm) 13 yaş küçüktür. İbni Hişam'a göre Hz. Ömer (ra) 40. müslümandır.
Hafsa bint Ömer (Arapça: حفصة بنت عمر), İslam peygamberi Muhammed'in eşi ve ikinci İslam halifesi Ömer bin Hattab'ın kızıdır. Kocası Huneys bin Huzafe el-Ensari'nin 625'teki Uhud Muharebesi'nde ölmesi üzerine dul kalmış ve babası Ömer bin Hattab'ın girişimi ile İslam peygamberi Muhammed ile evlenmiştir.
Kendi kabilesinden Müslüman olan kişilere işkence yapanlardan biri olan Ömer 616 senesinde Müslüman oldu. Resulallah sav kırk yaşındayken Hz. Ömer (ra) 27 yaşındaydı.
Adalet denilince akla gelen ilk isim Hz. Ömer (r.a)'dir.
Hattâb, ikinci halife Hz. Ömer'in büyük kardeşi, Hz. Peygamber'in eşi Hz. Hafsa'nın amcası ve tabiînin neslinden Abdurrahman b. Zeyd'in babasıdır.
Ömer'in ısrarının sebebi kendi ifadesine göre Resûl-i Ekrem'le arasındaki akrabalık ilişkisini güçlendirme arzusudur. Sonunda Hz. Ömer Ümmü Külsûm'le evlendi, bu evlilikten Zeyd ve Rukıyye adlarında iki çocukları oldu.
Ömer'le 17. yılının Zilkade ayında gerçekleşen evliliğe göre, bu evlilik esnasında Hz. Ümmü Gülsüm, yaklaşık on iki-on üç yaşlarındadır. Hicaz bölgesi gibi sıcak iklimlerde bu yaşın normal bir evlilik yaşı olabileceğini, o zaman yapılan birçok evlilikten de anlayabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri