Tanısal amaçla yapılan ultrason ile şu hastalıklar tespit edilebilir: Kalp ve aort gibi ana damarlardaki yapısal bozukluklar. Safra kesesindeki tıkanıklıklar, safra taşları Tiroidin iyi veya kötü huylu tümörleri.
-Karaciğer Ultrasonu: Karaciğerin boyutunu, şeklini ve işlevini belirler ve tümörleri tespit etmek için kullanılabilir. -Böbrek Ultrasonu: Böbreklerin boyutunu, şeklini ve işlevini belirler ve böbrek taşlarının, kistlerin ve tümörlerin saptanmasında yararlı olabilir.
“Karından ultrasonda neler görülür?” diye merak ediyorsanız böbrek, karaciğer, safra kesesi, dalak ve diğer iç organların görüntülendiğini bilmelisiniz.
Ayrıntılı ultrasonda beyin, akciğer, kalp, omurga, mide ve bağırsak ve böbrek hastalıkları tespit edilebilirken kol ve bacaklardaki anomaliler de saptanabilmektedir.
Mide ve bağırsaklar dışında tüm karın içi organlar görüntülenir. Karaciğer, safra kesesi ve safra yolları, pankreas, dalak ve böbrekler incelenir. Ayrıca karın içindeki damarlar, sıvı birikimleri, lenf nodu büyümeleri de araştırılır. Hastanın 8 saattir aç olması ve su içip idrara sıkışması gereklidir.
İlgili 38 soru bulundu
Ultrasonda saptanan oluşumun (kist veya solid kitle) bazen çevre yapısı düzensiz görünümde olabilir. Bu oluşuklar duruma göre takip edilir veya biyopsi gerekebilir. Ultrason yapılırken kitledeki kanlanmanın durumunun da değerlendirebilir (doppler özelliği).
Karın içinde bulunan karaciğer, dalak, safra kesesi ve safra yolları , pankreas, böbrekler, böbrek üstü bezleri, mesane, erkeklerde prostat, kadınlarda rahim ve yumurtalıklar incelenir.
Jinekolojik ultrasonografi ile özellikle de rahimin yapısı, pozisyonu, büyüklüğü, rahimden kaynaklanmış tümörler ve myomlar, rahim iç zarı (endometrium) ve her iki yumurtalığın yapısı, yumurtalık kist ve tümörleri ayrıntılı bir şekilde değerlendirilir.
Abdominal (Transabdominal) Ultrasonografi
Ayrıca karaciğer, safra kesesi, böbrekler, prostat, mide ve bağırsakların görüntülenmesinde de tercih edilir. 3 veya 4 boyutlu ultrason, doppler ultrasonu, renkli ultrason gibi tekniklerden uygun olanı tercih edilerek işlem gerçekleştirilebilir.
Karın içinde bulunan karaciğer, dalak, safra kesesi ve safra yolları, pankreas, böbrekler, böbrek üstü bezleri, mesane, erkeklerde prostat, kadınlarda rahim ve yumurtalıklar incelenir.
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz durumlarda talep edilen USG işleminin sonuç süresi; doktorun istediği şekle ve hastanenin yoğunluğuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ancak, genellikle 1 gün içinde tüm batın USG sonuçları verilebilmektedir.
Endoskopik ultrasonografi sindirim sisteminin içini ve duvarlarını görüntüleyerek buradan kaynaklanan iyi ve kötü hastalıkları teşhis etmede kullanılmaktadır. Mide, yemek borusu, bağırsak hastalıklarının yanı sıra pankreas, karaciğer, safra kesesi ve safra yollarındaki hastalıkları da teşhis eder.
Tüm batın US öncesinde 5 saat aç kalmanız gereklidir. Ancak sıvı alabilirsiniz ve kullandığınız ilaçları kullanmaya devam ediniz. Kabızlık veya gaz yakınmanız varsa randevu tarihinden 2 gün önce başlamak üzere ağız yoluyla bağırsak sulandırıcı ilaç (LAKTASİF) kullanmalısınız.
Tümör belirteçleri kan testleriyle belirlenebiliyor
Tümör belirteçleri, değişik kanserlerde farklı olabildiği gibi, bir kanserde birden fazla ve değişik miktarda görülebilmektedir. Bu belirteçler yapılacak olan kan, idrar ve tüm vücut sıvıları testi ile tespit edilebilmektedir.
Gri bir kitle gösteren bir röntgen, bir kanser tümörü olabilir, ancak bir enfeksiyondan sonra oluşan apse gibi başka bir şey de olabilir. En iyi uzmanlıkla bile röntgenler yanlış yorumlanabilir. Araştırmaya göre akciğer kanseri teşhisindeki hataların 90%'si röntgen çekildiğinde ortaya çıkıyor.
Tanı konulması için bir dizi fizik ve nörolojik muayene yapılır. MR (Manyetik Rezonans ) ve BT (Bilgisayarlı Tomografi) ile tanı konur, tanıyı kesinleştirmek için ise biyopsi ve patolojik değerlendirilme yapılır. Bunun sonucunda kanserin tipi, evresi kesin olarak öğrenilir ve tedavi planı hazırlanır.
Kolon kanserini düşündüren en basit tetkik dışkıda gizli kan pozitifliğidir. İlerlemiş kanserler tomografi ve ultrason gibi tetkiklerde de görülebilir.
Hekim tarafından gerekli görülmesi durumunda tanının desteklenmesi ve farklı hastalık olasılıklarının ekarte edilmesi amacıyla birtakım kan testleri ve ultrason, tomografi gibi görüntüleme teknikleri istenebilir.
Tüm batın bölgesini içeren USG görüntüleme yöntemi böbrek taşları ve böbrek kumunun teşhisi için kullanılabilir. Buna ek olarak karın bölgesinde yer alan iç organlardaki kist oluşumları da bu yöntem sayesinde belirlenebilir. Karaciğer yağlanmasının teşhis edilmesi için de tüm batın usg kullanılabilir.
Detaylı Ultrason Nerelerde Yapılır? Detaylı ultrason çekimi yapan devlet hastaneleri olduğu gibi bu işlemin gerçekleştirilebileceği özel hastaneler de mevcuttur. Örneğin, Ankara, İstanbul gibi kentlerdeki perinatoloji birimi olan Medipol, Medicana gibi hastaneler de detaylı ultrason muayenesi yaptırılabilir.
Ne yapmam gerekiyor? Ultrasonda idrar torbası, prostat, rahim ve yumurtalıklar gibi organların görülebilmesi için, idrar torbasının, yani mesanenin idrarla dolu olması gereklidir. Bunun için, randevu saatinizden 1 saat önce 1 litre suyu içmeye başlamanız ve tümünü 30-40 dakika içinde bitirmeniz yeterli olacaktır.
Karaciğer ve böbrek gibi iç organların yanı sıra dalak, safra kesesi gibi diğer organların da incelenmesine olanak tanıyan tüm batın USG, iç hastalıklar uzmanı tarafından istenir.
Ultrason veya ultrasonografi, yüksek frekanslı ses dalgaları sayesinde; organların, sert ve yumuşak dokuların, damarlar içindeki kan akışının ve vücudun diğer iç yapılarının yüksek kaliteli görüntüsünün canlı bir şekilde aktarılabildiği yaygın bir görüntüleme tekniğidir.
Karnın üst kısmında karaciğer, safra kesesi, pankreas, böbrekler, böbrek üstü bezleri, dalak gibi organların ultrason ile görüntülenmesine üst batın ultrasonu denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri