Hız sabitleyicinin ikinci avantajı yakıt tasarrufudur. Aracın sürekli olarak aynı hızda ilerliyor olması motorun yorulmamasını ve daha düşük seviyede yakıt tüketmesini sağlar. Araştırmalar hız sabitleyicilerin %25'e yakın yakıt tasarrufu sağladığını ortaya koymaktadır.
Hız sabitleyici devredeyken sollama yapmak istediğinizde gaz pedalına basarak hızı arttırmak mümkün. gazdan ayağı çekince yine sabitlediğiniz hıza düşüyor.
Aracınızın hızı ne kadar artarsa yakıt tüketiminizde o miktarda artış gösterir. Örneğin saatte 890 kilometre ile gidebileceğiniz bir mesafeyi 120 kilometre ile kat ederseniz neredeyse 2 kat fazla yakıt tüketirsiniz. Aynı şekilde özellikle uzun yolda çok düşük hızla gitmek de yakıt tüketimini artırabilir.
Yakıt tasarrufu sağlamanın en pratik yolu hızı azaltmaktır. Aracın hızı ne kadar artarsa yakıt tüketimi o denli artar. 90 km/s ile gidilmesi gereken bir yolda 120 km/s hız yapmak yakıt tüketimini neredeyse iki katına çıkarır. Yüksek hızın yanı sıra çok düşük hızla gitmek de fazladan yakıt tüketimine yol açabilir.
Hız sabitleyici, aracın motoru ideal düzeyde çalışacağı için yakıt tasarrufunda ufak da olsa bir olumlu etkiye sahiptir. Sanılanın aksine daha çok konfor açısından tercih edilir. Çünkü aracı kullanırken fren ya da gaz pedalına düzenli olarak basılmasına gerek kalmaz.
İlgili 44 soru bulundu
Hız sabitleyicinin ikinci avantajı yakıt tasarrufudur. Aracın sürekli olarak aynı hızda ilerliyor olması motorun yorulmamasını ve daha düşük seviyede yakıt tüketmesini sağlar. Araştırmalar hız sabitleyicilerin %25'e yakın yakıt tasarrufu sağladığını ortaya koymaktadır.
Şoför “ON” tuşuna bastığı zaman sistem devreye girer ve araç 90 km hızda sabitlenir. Eğer hız sabitleyiciyi devre dışı bırakılmak isteniyorsa, hemen yanındaki “off” tuşuna basılması gerekmektedir. Eğer, hız arttırılmak isteniyorsa ya da azaltılmak isteniyorsa bu sistemi hemen devreden çıkartmaya gerek yoktur.
Sonuç olarak; aracın yokuş aşağı minimum yakıt yakmasını istiyorsak... Yokuş aşağı inerken viteste ve ayağımız gazdan çekili inmeli, mümkün olduğunca yüksek viteste inilmeli. Çünkü yüksek viteste indiğinizde motor devri düşer ve motor sürtünmeleri azalır, aracın hızlanma eğilimi artar.
Kalkış anında gazı sabit tutun, çok fazla gaza basılırsa, yakıt harcaması artmaktadır. Bu sabit gaz korunduğunda yakıt tasarrufu artmaktadır. 2000 devirlerini çok fazla geçmediğimiz takdirde, yakıt sarfiyatı azalacaktır. Düz yolda üst vitesleri kullanmak daha avantajlı olabilir.
Otomobille yapılan 90 kms'den sonraki her 1 kms artış yakıt tüketimini yüzde 1 oranında artırır. Günümüzün modern otomobilleri 90 kms hızda, 100 km'de ortalama 6-7 lt yakıt tüketirken, bu hızı 130 kms üzerine çıkartmak yakıt tüketimini 10-11 lt seviyelerine kolayca yükseltebiliyor.
Uzun yol yolculuklarınızda devir saatinizi 1.800 – 2.500 devir aralığında tutmak maksimum yakıt verimliliğini sağlamanıza yardımcı olacaktır.
Kitapçıkta, ozon kirliliğinin olduğu aylarda araç sahiplerinin gündüz yerine gece saatlerinde benzin alması önerisinde bulunularak, bu kapsamda araçlara benzinin saat 20.00 ile 07.00 aralığında alınmasının tercih edilmesi gerektiği kaydedildi.
Ancak sistemin devreye girebilmesi için otomobilin hızının saatte 40 kilometreden fazla olması gerekiyor.
Öndeki araç ile sabit bir mesafe bulundurarak hızı ayarlayan bu sistem mesafeyi korumak için fren yapabilir veya engeller kalktığında ayarlanan değere ulaşmak için hızlanabilir. Sistem tasarım prensipleri uyarınca tüm bu ivmelenme hareketlerini sürüş güvenliğini riske atmayacak şiddette yapar.
Bir motora yapılabilecek en büyük kötülüktür. Kesinlikle zararlı, özellikle motor yük altında olmadan devir çok yükseltilmemeli.
Yakıt tasarrufu yapmanın en iyi yolu otomobili olabildiğince sakin kullanmaktan geçer. Aracı yüksek devirlerde kullanmamaya özen gösterin. Yakıt sarfiyatının en az olduğu devir; benzinli araçlarda 2500-3000, dizel araçlarda ise 2000-2500'dür.
Lastiklerin hava basınçlarının az olması durumunda yakıt tüketimi artar. Depoyu sürekli dolu tutmak, yakıtta tasarruf sağlar.
Klima kullanımı aracın yaşına, hızına, boyutuna, motor gücüne ve dış sıcaklığa bağlı olarak yakıt verimliliğini farklı ölçülerde etkiliyor. Doğru klima kullanımı dizel araçlarda 100 kilometrede 1-1,5 litre, benzinlilerde ise 1-2 litre arasında yakıt sarfiyatı yapıyor.
Boşta sürüşün yakıt tüketimini azalttığı iyi bilinmektedir.
Öncelikle vites geçişlerini doğru devirlerde yapmak gerekir. Örneğin 50 km hızda 4. ya da 5. vitese çıkmış olmak gerek. Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır.
Araçlar vitese alındıklarında yakıt deposundan yakıt alımını durdurur. Fakat boş vitesteyken aracın benzin deposundan yakıt alımına bir engel yoktur ve motora yakıt akmaya devam eder.
Ne işe yarar? Öncelikle araç sürücünü oldukça rahatlatan bu sistem aracınızın hızını bir yere sabitleyerek ve ayarlanarak sürekli aracınızın aynı hızda yola devam etmesini sağlamaktadır.
Hız sabitleyici, motor, araba ve benzeri araçlar için kullanılabilir. Yetkili servis bu hizmeti uygun olan markalara sunuyorsa araç hız sabitleyicisi takılabilir.
dizel araçlarda hız sabitleyici biraz riskli olabileceğinden toyota da sorunsuz marka olarak bu riski almak istemediğinden 2012 yılında hala bu sistemi kullanmıyor araçlarında.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri