Karadeniz yöresinin vazgeçilmez lezzetinden biri olan mısır ekmeği, belki eski sıklığında değil ama günümüzde hala yapılmaktadır.
Şimdilerde ise ekmeğin içine maya, kabartma tozu, şeker, sıvı yağ ve beyaz unda karıştırılarak fırında ve tavada yapılıyor. Karadeniz yöresinin vazgeçilmez lezzetinden biri olan mısır ekmeği günümüzde hala sık sık yapılmaktadır.
Yöreye özgü asırlık lezzet "tenekede mısır ekmeği", mısır ununun yanı sıra halk arasında "bal baklalı mısır unu" olarak bilinen soya fasulyesi unundan mayasız üretiliyor. Özellikle Sürmene ilçesinde köylerde ve taş fırınlarda üretilen mısır ekmeği, yörede her öğün tüketiliyor.
Mçadi (Gürcüce: მჭადი, “mç'adi”), geleneksel Gürcü mısır ekmeğine denir.
Beyaz ekmek ile kıyaslandığında mısır ekmeği daha iyi bir protein kaynağıdır. Bağırsak sistemi için gerekli olan lif, mısır ekmeğinde bulunmaktadır. Mısır ekmeğinin yapısında doğal mısır yağı bulunur. Mısır yağı ölçülü tüketildiğinde cilt için de etkili sonuçlar vermektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Mısır unu, mısır tanelerinin öğütülmesi ile elde edilir.
Mısır ekmeği karbonhidrat ağırlıklı olup spor yapanlar için iyi bir enerji kaynağıdır. Ayrıca magnezyum içermesi sebebiyle de bağırsaklara son derece de faydası bulunmaktadır. Özellikle bağırsak hastalıklarının giderilmesi için mısır ekmeği tüketimi önerilmektedir.
Yanına en çok kuymak yakışır ama peynir zeytinle de afiyetle yiyebilirsiniz.
Mısır (darı) ekmeği : Çölyak adı verilen gluten enteropatisi hastalığında tüketebilecek tek ekmektir. Kişi hastalık sebebiyle buğday, arpa ve çavdar unlarından elde edilen hiçbir ürünü tüketemez.
Mısırın yüksek miktarda karbonhidrat içermesi sindirim sistemi ve bağırsak sağlığını korur. Sindirim sistemi sağlığı açısından oldukça faydalı olan mısırın bu özelliği sayesinde bağırsak sendromu, kabızlık, ishal gibi sorunlar oluşmaz. Kilo vermeye yardımcıdır.
Tam buğday ekmeğinin B vitamini, diyet lifleri ve pek çok vitaminler açısından zengin oluşu diyet besini olmasını sağlıyor. Kahvaltı ve ana öğünler için ekmek tüketmek isteyenler tam buğday ekmeğini tercih edebilir. Sandviç ve hamburger ekmeklerinde de tam buğday ekmeği tercih edilirse; alınacak kalori bir nebze düşer.
Tandır ekmeği (Azerice:Təndır çörəyi, Farsça: naan-e-tannuri (نان تنوری)) Ortadoğu ve Asya'da sıklıkla yenen, ince ve oldukça gevrek bir çeşit ekmektir. Yerde açılan ve etrafı çamurla sıvanmış bir çukurun içinde pişirilir. Yufka gibi, oklava ile bir buçuk santim kalınlığında açılır. Üzerine un, susam ve su serpilir.
En meşhur Fransız ekmeği hiç kuşkusuz bagettir. Baget, genelde 250 gr ağırlığında olan uzun ince bir ekmek.
Diyet kahvaltılarında ya da ara öğünlerde ince bir dilim mısır ekmeği tüketmenizde herhangi bir sakınca yoktur; fakat ölçü dışına çıktığınızda, mısır ekmeği size kilo aldıran bir besin olarak yansıyacaktır. Bu nedenle mısır ekmeğini diyet beslenmenize eklerken porsiyon kontrolüne uymanız önerilmektedir.
Karadeniz'in meşhur lezzetlerinden biri olan mısır ekmeğinin ana malzemesi mısır unu ve mayadır.
Şeker hastalığında glisemik endeks başrolde olduğu için düşük endeks oranlarına sahip ekmekleri tercih etmek gerekli. Yüksek lifli ve tam tahıllı olan bu ekmekler arasında mısır unu, badem unu, Hindistan cevizi unu, soya unu ile yapılmış ekmekler öne çıkıyor.
Fırın tepsinizi iyice yağlayın. Harcı içine alın. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 40 dakika kadar pişirin.
Mısır Ekmeğinde Gluten Var mı? Mısır ekmeği, mısır unundan yapılan bir ekmek türüdür. Mısır taneleri kurutulduktan sonra öğütülür ve toz haline getirilir. Daha sonra da ürün katıksız hali ile kullanıldığında bu mısır unu içerisinde gluten yer almaz.
Mısır unu kullanımı coğrafi nedenlere de bağlı olarak ülkemizde daha çok Karadeniz bölgesinde yaygındır.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor. ve “Verimli Hilal” olarak adlandırılan Siyez Buğdayı, Anadolu'nun yanı sıra Filistin ve Irak'da belirli bölgelerde yetiştirilen endemik bir ürün olarak biliniyor.
TAHIL EKMEĞİNİN FAYDALARI:
Sindirim sistemini rahatlatır ve şişkinlik yapmaz. Normal ekmekten tam 15 kat fazla Folik Asit ihtiva etmektedir.
Beyaz ekmek yerine; tam tahıl ekmekleri, tam çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği, kepekli ekmek gibi ekmekleri tercih edin. Vazgeçemediğimiz bir lezzet olan simit tercihiniz de önemli. Sık sık kabızlık yaşıyor ve iştahınız fazla ise kesinlikle tam tahıllı simitleri tercih edin.
Mısır ekmeği 200 derecede pişer. Fakat pişirmede dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, mısır ekmeğinin içinin daha iyi pişmesi ve pişerken daha güzel kabarması için fırınınızı alt üst ayarda, fansız olarak çalıştırmanız gerekmektedir.
Mısır ekmeği de yassı ekmektir ve orijinalinde sadece mısır unu, su, tuz ve tereyağı vardır. Neredeyse akışkana yakın bir hamur haline gelir ve tavada 2 parmak kalınlığında pişer. İçindeki tereyağından dolayı etrafı koyu kahverengi olur. Tutucu bir malzeme olmadığından (mısır da glüten yok) yerken dağılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri