Ağır işitme kaybı problemi yaşayan bireyler bile cihazın performansını överek, yeniden sağlıklı bir duyma yetisi kazandıklarından bahsetmişlerdir. Anlatılanların aksine işitme cihazlarının herhangi bir zararı yoktur.
İşitme cihazını sürekli takmak mı gerekiyor? İşitme Cihazı adaptasyon süreci bittikten sonra tüm gün boyunca kullanılmalıdır. Bu kişinin işitsel yeteneklerini sürekli olarak aynı seviyede tutmak için çok önemlidir.
İşitme cihazının zararları ise bulunmamaktadır. İşitme kaybı olan çoğu insan, genellikle yüksek olan belirli frekanslardaki sesleri duymaz. İşitme kaybınız düzeltilmediği için bu sesleri duymuyorsanız, beyniniz uyum sağlar. Başka bir deyişle, beyniniz belirli kelimeleri ve sesleri nasıl duyacağını unutabilir.
İşitme cihazı, kullanıldığı kulakta görülen uğultu ve çınlama gibi istenmeyen seslerin ortadan kaldırılmasını sağlar. Doğru işitme cihazı kullanan hastaların işitme sorunlarının azaldığı görülür. Söz konusu cihazları kullanan kişiler, daha iyi bir işitme duyusuna sahip olarak normal bir hayat sürmeye başlayabilirler.
İşitme cihazlarının kalp piline yönelik saptanmış olumsuz bir etkisi yoktur.
İlgili 34 soru bulundu
Günlük işitme cihazı kullanım süresi ise en çok %32 (12) ile 1-4 saat aralığıdır.
Bunun aksine ihtiyaca rağmen işitme cihazı kullanılmazsa normal işitenlerin duyabildiği sesler duyulamaz. İşitme kaybıyla geçirilen süre artıkça işitsel korteks az uyarı aldığı için duyulan sesleri dahi anlamak zorlaşmaktadır. Kişi bu durumu genellikle “duyuyorum ama anlayamıyorum” şeklinde ifade etmektedir.
Ayrıca, bazı işitme cihazları, ses kayıt özelliği ile konuşmaları kaydeder ve bunları daha sonra tekrar dinlemek veya not almak amacıyla akıllı cihazlara aktarır.
SGK tarafından işitme cihazı alma süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir.
Özetle geçici işitme kayıplarında işitme kaybının tedavisi mümkün olmakla birlikte kalıcı işitme kayıplarında ise bu mümkün olmayıp bireyin yaşam kalitesinin arttırılması için tıbbi cihazlara başvurulur.
Yanlış takılan işitme cihazları kulak kanalınızı tahriş edebilir ve yaralara, kuru cilde ve hatta aşırı kulak kirine neden olabilir. Kötü ayarlar sesleri çok yükseltebilir ve ek işitme kaybına neden olabilir. Aksi durumda, çok düşük ayarlanırsa işitmenizin kötüleşmesine neden olabilir.
İşitme cihazı yatarken kullanılmamalıdır. İşitme Cihazınızı yüksek ısıdan, aşırı nemden, kirden koruyun. Her ne kadar nano teknolojiler sayesinde işitme cihazları suya ve toza dayanıklı üretilseler de rutin maruz kalmalarda hasarlar oluşabileceğini unutmayın.
Koklear İmplant (Biyonik Kulak) Tanısı
Biyonik kulak ya da Koklear İmplant duyma yetisi hiç olmayan ya da ileri derecede işitme güçlüğü çeken kişilere ses hissi sağlamaya yardımcı olmak için kullanılan bir cihazdır.
Kulak arkası cihazlar daha güçlüdür. Kullanımı daha rahattır ve kolay bozulmazlar. Kulak içi cihazlar küçüktür, temizliği ve bakımı açısından kullanımı zor olabilir.
Si-Ser İşitme Merkezlerinde, işitme kaybınıza uygun dünyanın en iyi işitme cihazları, doğru uygulama ile deneniyor. Uzmanların tavsiyesi olan Earnet firmasının Aria, Nano, Elite ve Royal serileri ve Nano3, Aria, Smart, TIE, TIE-X, BiyoniX serileri bu alanda en kaliteli işitme cihazı grubundadır.
Bu yüzden 'duyuyorum ama anlamıyorum' işitme kaybı şüphesi ve işitme kaybı göstergesi olabilir. Bu şikâyetler görülmeye başladığı zaman işitme testi yaptırılmalı ve eğer bir kayıp varsa erkenden müdahale edilmelidir. Erken tanı ve tedavi işitme kaybında büyük önem arz etmektedir.
2024 yılı itibarıyla kulak içi işitme cihazı fiyatları, 24.000 TL ile 47.500 TL arasında değişmektedir. Fiyat, işitme kaybının derecesine ve tipine, kulak kanal yapınıza, estetik tercihlerinize ve teknolojik özelliklerine göre farklılık gösterebilir.
SGK 18 yaş üzeri kişiler için BRÜT 750 TL* işitme cihazı katkısında bulunmaktadır. Yaşa ve emekli/çalışan durumuna göre yapılan net SGK katkısı ise aşağıda yer almaktadır: 0-4 yaş için veli çalışıyor ise net 1.080 TL, veli emekli ise 1.215 TL. 5-12 yaş için veli çalışıyor ise net 960 TL, veli emekli ise 1.080 TL.
Son güncellemeler ile birlikte işitme cihazı ile ya da cihazsız olarak bir kişinin işitme engelli raporu alması için şart koşulan oran %40 olarak belirlenmiştir. Eğer kişi işitme cihazı kullanıyor dahi olsa yapılan testlerde %40 oranında işitme kaybı yaşıyorsa işitme engelli raporu alabilme imkanı elde eder.
İşitme cihazı geri bildirimi, kulağınızı terk eden ve mikrofona geri dönüş yollarını bulan seslerden kaynaklanır. Oradan, ses yeniden güçlendirilir, bu da can sıkıcı bir düdük sesi yaratır.
Danimarka'da 1956 yılında kurulmuş olan Widex, günümüzde ise dünyadaki en büyük işitme cihazı üretici markalarından bir tanesidir. Widex işitme cihazları pek çok ülkede satılmakta ve kullanıcılar tarafından oldukça beğenilmektedir.
İşitme cihazları kişiye özel bir ayarlama yapmaya olanak sağlayan, sesi filtreleyerek gönderen cihazlardır, ses yükselticiler ise sesi olduğu gibi yükseltir. Kişinin iyi duyduğu frekanslarda da aynı şekilde sesleri yükselttiği için iç kulağa ve işitme sinirlerine zarar verir.
Cihazı kulağınıza yerleştirmeden önce cihaz bütünlüğünden emin olunmalıdır. Cihaz kulağın arka tarafına yerleştirilmelidir.
İşitme kaybı tedavi edilmezse zamanla daha da kötüleşebilir.
Tedavi edilmeyen işitme kaybı ile yaşamak işitme kabiliyetinizden daha fazlasını etkiler.
Koklear implantlar, işitme kaybının ciddi olduğu durumlarda kullanılan cerrahi bir cihazdır. Koklear implantlar, sesleri beyne gönderen elektriksel sinyaller üretir. Koklear implantlar, konuşmayı ve diğer sesleri anlamayı önemli ölçüde iyileştirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri