Tüketicinin Cayma Hakkını kullandığına ilişkin bildirim satıcıya ulaştıktan sonra 14 gün içerisinde satıcı, kargo masrafları da dâhil olmak üzere tahsil ettiği tüm ödemeleri iade etmekle yükümlüdür. Satıcı geri ödemeyi tüketiciye herhangi bir masraf ve yükümlülük getirmeden tek seferde yapmak zorundadır.
İade ürün iyi durumdaysa ancak etiketi yoksa mağazalarda tekrar etiketlenerek yeniden satışa sunulabiliyor. Kullanılmış, hasarlı ve yıpranmış kıyafetler iade edildiğindeyse bu ürünler dağıtım merkezlerine ya da imalathanelere geri gönderilerek geri dönüşüme kazandırılıyor ya da doğrudan çöpe gidiyor.
Niteliği itibarıyla iade edilemeyecek mal/hizmetler, hızla bozulan ve son kullanma tarihi geçen mal/hizmetler, tek kullanımlık mal/hizmetler, kopyalanabilir her türlü yazılım ve programlardır.
Başvurular, uyuşmazlık konusunu içeren dilekçenin, varsa delil oluşturan ilgili belgelerle birlikte tüketici hakem heyetine verilmesiyle yapılır. Tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurular Ticaret Bakanlığı'nın internet sayfasında yer alan başvuru formu kullanılarak yapılabilir.
Evet, satın alınan malın ayıplı çıkması durumunda malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıl içinde tüketicilerin, bedel iadesi, malın ayıpsız misliyle değişimi, ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarımı isteme hakları vardır. Tüketici dilediği hakkı kullanmakta serbesttir.
İlgili 35 soru bulundu
TKHK'da, satış yerindeyapılan ve peşin ödenen satışlarda ise, satışa konu üründe herhangi bir “ayıp bulunmuyorsa”, tüketicilere cayma hakkı tanınmamıştır. Kanuna göre mağazaların satmış oldukları ürünleri sebepsiz yere iade alma zorunlulukları yoktur.
Söz konusu husus kapsamında ilave edilen yönetmelik maddesi ise şöyle belirlendi: "Tüketici, ön bilgilendirmede kararlaştırılması ve satıcının öngördüğü taşıyıcı ile iadesinde tutarına yer verilmesi halinde teslim masraflarını geçmemek üzere iade masrafını karşılamakla yükümlüdür.
Mağazadan bir ürün aldınız ve eve geldiğinizde ürünü beğenmediğinizi iade etmek istediğinizi fark ettiniz. Maalesef, kanun gereği mağazalarda yapılan peşin satın alımlarda, alınan üründe bir ayıp yoksa tüketicilerin iade etme veya değişim isteme hakkı yoktur.
Mağazadan görerek alınan ürünün iade prosedürü tamamen şirket politikasına bağlıdır. Yani iade süresini belirleyecek olan yine mağazadır. Özetle; Yukarıdaki hususlar hariç mağazadan alınan ürünün iadesinin zorunlu olduğu konusunda 6052 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunda bir hüküm bulunmamaktadır.
Paketi ya da ambalajı açılmış ürünlerde de internetten alındıkları müddetçe tüketici kural olarak cayma hakkına sahiptir.
Ürün tam ve talep edilen şekilde ambalajlamış şekilde eksiksiz olarak tarafımıza ulaştıktan sonra bedel iadesi 14 iş günü içerisinde bankanıza talimat verilecektir. Bankaların süreç ve uygulamalarına göre para iadesinin, kredi kartlarına ve banka kartlarına yansıması ortalama 3-5 iş günlük bir süreyi bulabilir.
İade talebi hakkında karar vermeye, kişinin bulunduğu yer ağır ceza mahkemesi yetkilidir. Kişinin bulunduğu yer belli değilse, Ankara ağır ceza mahkemesi yetkilidir (6706 S.K. m.15). Cumhuriyet başsavcılığı, iade talebine ilişkin karar vermek üzere ağır ceza mahkemesinden talepte bulunur.
6052 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunda tüketicilere mağazadan görerek satın alınan ürünlere cayma hakkı tanınmamıştır. Kanuna göre mağazaların satmış oldukları ürünleri sebepsiz yere iade alma zorunlulukları yoktur.
İADE POLİTİKASI İSTİSNALARI
Teslimatının üzerinden 30 günden fazla zaman geçen ürünler yıkanmamış ve giyilmemiş olmalıdır.
Buna “hıyaru'ş-şart” yani şart muhayyerliği denilir. Ancak bu durum alım satım akdi gibi, karşılıklı rıza ile feshi mümkün olan lazım / bağlayıcı akitlerde söz konusu olabilir. Buna göre, kusursuz (ayıpsız) malın önceden belirlenmiş süresi içerisinde iadesi caizdir, kul hakkı olmaz.
Ticaret Bakanlığı'nın Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre internetten alınan teknolojik ürünlerde koşulsuz iade kaldırıldı.
Tüketiciler, uzaktan yapılan alışverişlerde (İnternet, telefon yoluyla gibi) 14 gün, kapıdan satışlarda yine 14 gün ve taksitli alışverişlerde ise 7 gün içerisinde, hiçbir gerekçe ileri sürmeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahiptir.
Arızalı, bozuk, yırtık, kullanım tarihi geçmiş, defolu, özürlü mal ve hizmetlere (ayıplı mal ve hizmetler) karşı tüketici haklarını aramalı. Tüketici; arızalı veya bozuk malı iade edip parayı alabileceği gibi, bozuk ürünü verip yenisi ile değiştirebilir.
Ürün incelendikten sonra bedel iadesi uygun bulunan başvuru sahiplerine, fiş, fatura veya e-faturadaki ürün tutarı, bildirmiş oldukları banka hesabına (başvuru sahibibinin banka bilgileri olmalıdır) 30 gün içerisinde iade edilir. Aynı kişiye kampanya boyunca 1 adet ürün paketi için para iadesi yapılır.
(5) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir.
Artık iade kargo ücreti ayıplı mallar haricinde müşteriye ait olacak. Bu konuda eklenen madde tam olarak şöyle: “Tüketici, ön bilgilendirmede kararlaştırılması ve satıcının öngördüğü taşıyıcı ile iadesinde tutarına yer verilmesi halinde teslim masraflarını geçmemek üzere iade masrafını karşılamakla yükümlüdür.
Yönetmelik çok açık: İadede ürün satılırken yapılan tüm masrafları satıcı alıcıya eksiksiz geri öder.
Geri ödemeniz, ödeme yaptığınız bankaya iade talebiniz onaylandıktan 1 iş günü içerisinde yapılır. Geri ödemenizin kartınıza veya hesabınıza yansıması bankanızın belirlediği süreye göre değişiklik gösterebilir. Bu süre kredi kartları için en geç 2, banka kartları için ise 8 iş günüdür.
BTK Tüketici Sitesi. BTK Bilgi ve İhbar Merkezi'ne 120 Numaralı Telefon Kanalıyla Ulaşılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri