Bir müşterinin satın aldığı bir ürünü, satıcıya iade etmesi halinde iade faturası düzenlenir. Müşteri isterse satın aldığı bir ürünü, ürünlerin bir kısmını veya hepsini iade etme hakkına sahiptir. İade edilen ürün ve oranı esas alınarak iade faturası kesilir.
Refund, satılan bir ürünün tüketici tarafından iade edilmesi nedeniyle alınan ücretin tüketiciye iade edilmesi işlemidir. Kısaca ticaretteki para iadesi de diyebiliriz. Fakat refund yani iade, iptal işleminden farklıdır.
Kredi / banka kartı
Geri ödemeniz, ödeme yaptığınız bankaya iade talebiniz onaylandıktan 1 iş günü içerisinde yapılır. Geri ödemenizin kartınıza veya hesabınıza yansıması bankanızın belirlediği süreye göre değişiklik gösterebilir. Bu süre kredi kartları için en geç 2, banka kartları için ise 8 iş günüdür.
Müşterinin satın aldığı ürünü iade etmesi durumunda kesilen faturaya iade faturası denir. Müşteri, satın aldığı ürünün hepsini ya da belirli bir kısmını iade edebilir. İade faturası, iade edilen ürün ve oranı esas alınarak düzenlenir. Ayrıca iade faturası, yanlış fatura kesildiği zaman da düzenlenebilir.
Cayma hakkına ilişkin ihbarın ulaşmasını takip eden en geç 14 (on dört) gün içinde mal/hizmet bedeli ve teslimat masrafları Alıcıya iade edilir ve 10 (on) günlük süre içinde mal/hizmeti alıcı iade etmekle mükelleftir. Fatura aslı gönderilmezse Alıcıya KDV ve varsa diğer yasal yükümlülükler iade edilemez.
İlgili 25 soru bulundu
Alıcı, ödemeyi kredi kartı ile yapmış ise ve iptal ederse, bu iptalden itibaren yine 14 gün içinde ürün bedeli bankaya iade edilir, ancak bankanın alıcının hesabına 2-3 hafta içerisinde aktarması olasıdır.
Alıcı, satın aldığı ürün bedelini ödemez veya banka kayıtlarında iptal ederse, Satıcının ürünü teslim yükümlülüğü sona erer.
Kredi veya banka kartıyla ödeme yaptıysanız, iadenin hesabınızda görünmesi genelde 10 iş günü kadar sürebilir. Bu kadar uzun sürmesinin nedeni hem bizim sağlayıcımızın hem de kartınızı tebliğ eden bankanın iadeyi işlemesi gerektiğidir. Para biriminize göre belirli zamanlar için ödeme yaptığınız para birimini bulun.
Kredi Kartına Paranın İade Edildiği Nasıl Anlaşılır? Kredi kartına yatırılan iade ücreti, mobil ve internet bankacılığı üzerinden kredi kartı hareketlerinden görüntülenebilir. Ayrıca kredi kartı ekstresinde de iade edilen ücret yer alır. Telefon bankacılığı üzerinden de kart hareketlerinizi kontrol edilebilir.
İptal: Satış işlemi ile aynı gün içerisinde yapılan tam tutarlı iade talepleri iptal işlemi olarak kabul edilir. İade: Satış işleminin ertesi günü ve sonraki günlerde yapılan iade talepleri ise iade işlemi olarak tanımlanır.
- Ürün iade şartlarına uygunsa 2-10 iş günü içerisinde iade süreci tamamlanır. - Ürün iade şartlarına uygun değilse adresinize geri gönderilir. İadeniz tamamlanınca üyelik e-mailinize bir bilgilendirme mesajı gönderilir. Bu mesajı aldıysanız bankanıza Trendyol tarafından ücret iadesi yapılmış demektir.
ticaret bakanlığının 1 ekim 2022 tarihinden itibaren geçerli yeni düzenlemesi. artık internetten alışverişte iade edilen ürünün kargo ücretini eğer ürün defolu, bozuk, arızalı vs değilse satıcı değil müşteri karşılayacak.
Hemen ilgili bankanın müşteri hizmetleri ile görüşülerek durumun bildirilmesi gerekmektedir. Banka görevlisi gönderilen hesabın kime ait olduğunu bulduktan sonra kendisine ulaşabilir. Karşı taraf bu havalenin bilgisi dışında olduğunu belirttiği takdirde, paranız yeniden sizin hesabınıza geri ödenebilir.
Nakit İade Nedir? Alışverişlerde banka veya kredi kartı kullanımını özendirmek için kart ile yapılan alışveriş tutarının belirli bir bölümünün kart sahibine geri ödendiği kampanya türüdür.
Online İade Ne Demek? Online iade, refunding nedenleri arasında kalan herhangi bir sebeple internetten satın alınan bir ürün için cayma hakkı kullanılmasıdır. E-Ticaret sitesinden satın alınan herhangi bir refundable ürünün iadesi, online iade kapsamına girmektedir.
BTK Tüketici Sitesi. BTK Bilgi ve İhbar Merkezi'ne 120 Numaralı Telefon Kanalıyla Ulaşılabilmektedir.
Kart ile alınmış mal ve hizmetin iadesi durumunda Satıcı, Banka ile yapmış olduğu sözleşme gereği Alıcı 'ya nakit para ile ödeme yapamaz.
Bekleyen provizyon, bankaların tedbir amacıyla bir süre provizyonda beklettiği ödeme işlemleridir. Banka hesap dökümünüzü kontrol ederken yaptığınız bir ödemede bekleyen provizyon yazdığını görürseniz, ödemenin henüz alıcıya iletilmediğini ve güvenlik nedeniyle bekletildiğini anlayabilirsiniz.
Yeni satın alımlarda taksitli olarak yapılan ödemelerde iade işleminin, siparişin geçildiği aynı gün yapılması halinde tüm tutar kredi kartına iade edilir. İşlem provizyonlandıktan sonra, diğer günlerde yapılan iade işlemlerinde taksitli olarak (ödenen taksit sayısı kadar aylara yansıtılarak) kredi kartına iade edilir.
Kredi kartı para iadesi, iki şekilde olabilir; iade işlemiyle alınan ücret kartınıza geri yatırılır veya ödeme iptali/talebi sonucu para iadesi yapılır. İade işlemi genellikle birkaç gün sürebilir ve işlemi yapan banka veya işletmeye bağlı olarak değişebilir.
İnternetten kredi kartı ile yapılan ödeme iptali işleminin gerçekleşmesi için karşı tarafın onayı gerekiyor. Harcamanı iptal etmek istiyorsan ürünün iade sürecini başlatmalı, karşı tarafın hesabına ilgili tutarı iade etmesini beklemelisin.
Cayma hakkı, tüketicilere satın aldıkları üründen 14 gün içerisindeki hiçbir koşula bağlı kalmadan iade edebilme imkânı sunar. Tüketicinin cayma hakkını kullandığı tarihten itibaren, satıcı 10 gün içerisinde aldığı toplam bedeli tüketiciye iade etmek durumundadır.
Tüketici 14 gün içinde satın almış olduğu ürünü açıkça belirterek bu ürünü iade etmek istediğini yazı ile mağazaya bildirmelidir ve cayma hakkının kullanılacağı bildirildikten sonra 10 gün içerisinde ürünü satıcıya iade edilmesi gerekir. İade için ürünü gönderim masrafı satıcıya aittir.
Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Tüketici 10 bin liraya aldığı bir beyaz eşyayı bir hafta sonra 7 bin liraya düştüğünü görürse tüketici haklarını kullanabilir. Tüketici 14 gün içerisinde malın fiyatının düştüğünü belgeleyip faturasıyla birlikte Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurabilir" dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri