İbn Sînâ ise irade sıfatını ilim sıfatına indirgediğinden Allah'ın kendi zâtını bilmesinin var oluşun ve varlıktaki düzenin iradeyle gerçekleştiğini belirtmektedir. Şüphesiz bu teori evrenin ezelî olduğu düşüncesini de beraberinde getirir.
İslâm felsefe geleneğinin en etkili sistem kurucu filozofu olan İbn Sînâ (ö. 1037), sebepliği metafizik disiplinin bir meselesi olarak değerlendirir ve sebeplik meselesini metafizik disiplini içinde ispatlar.
Bir yaratılış teorisi teşkil etmesi bakımından Sudûr nazariyesi, ezelî ve ebedî olarak var olması zorunlu olan ilksel varlık ile bu varlığın özünü teşkil eden unsurun kaynağından taşması sonucunda soyuttan somuta doğru çeşitli varlık katmanlarından müteşekkil varlık âleminin meydana gelmesine dayalı bir teoridir.
İbn Sina müslüman mı? Kesin olmamakla birlikte büyük ihtimalle müslüman değildi ancak deist olduğunu söyleyebiliriz. Kaynak olarak kendi yazdığı kitaplar örnek gösterilebilir, ayrıca Gazali, İbni Sina ve Farabi'nin dini yorumları nedeniyle müslüman olmadıklarını söylemektedir.
"Sudur nazariyesi" İbn-i Sina tarafından sistematize edilen bir nazariye idi. Allah'ın kendi zatını bilmesiyle İlk Aklı yarattığını ve İlk Aklın kendini bilmesiyle İkinci Aklı yarattığı böylece yaratmanın devam edip gittiği düşüncesine dayanıyordu.
İlgili 23 soru bulundu
Tıp ve felsefe alanına ağırlık verdiği değişik alanlarda 200 kadar kitap yazmıştır. Batılılarca modern Orta Çağ biliminin kurucusu ve hekimlerin önderi olarak bilinir; "Büyük Üstat" ismiyle de tanınır.
Tıp ve Felsefe alanına ağırlık verdiği değişik alanlarda 200 kitap yazmıştır. Batılılarca, Orta Çağ Modern Biliminin kurucusu ve hekimlerin önderi olarak bilinir ve "Büyük Ustad" ismi ile tanınır.
Gelen anne ve babasının mensup olduğu etnik köken, gerekse 'Sina' ismi üzerinden yapılan incelemeler bunun en önemli kanıtıdır. Tarihsel açıdan etnik köken olarak yapılan inceleme ve araştırmalar, İbn-i Sina'nın Türk olduğunu günümüzde ortaya çıkarmıştır. Yani İbn-i Sina'nın bir Türk olduğunu ifade etmek mümkün.
İbn-i Sînâ, 980 yılında Buhara (Özbekistan) yakınındaki Efşene'de dünyaya geldi. Daha 10 yaşlarında Kuran'ı ezberleyerek hafız olur.
İbn-i Sina (Lokman Hekim), Kuşyar isimli bir hekimin yanında tıp eğitimi aldı. Değişik konular üzerine 240'ı günümüze gelen 450 kadar makale yazdı.
Onuncu akıl faal akıl adını alır. Feleklerin sonuncusu Ay küresidir. Her feleğin bir de nefsi vardır. Ay altı âlemdeki heyulaya felekler etki yapar.
İlk aklın Allah'a nisbetle mümkün varlık olması ve kendini düşünmesi sonucunda ondan ikinci akıl, birinci gök (el-felekü'l-a'lâ) ve bu feleğin nefsi meydana gelir. Buna göre ilk aklın bu iki yönlü fonksiyonu âlemdeki çokluğun sebebidir.
İbn Sina'nın “uçan adam” metaforuna getirdiği yorumda Şaman, kişinin kendisini bedensel ve cismani olandan tamamen soyutlayarak havada asılı kaldığı durumda dahi varlığından bir şekilde haberdar olacağını ifade ederek benin bilgisinin ve kendilik bilincinin önemini vurguladı.
İslâm Meşşâî okulunun en büyük sistemci filozofu, Ortaçağ tıbbının önde gelen temsilcisi.
İlk ve en büyük İslam filozofu olarak kabul edilen Ebu Yusuf ibn Yakub ibn İshak ibn Sabbah ibn İmran ibn İsmail ibn el-Eş'as ibn Kays Al-Kindi'nin (801-873) yaşadığı dönem, ilk on Abbasi halifesine denk düşer ve Bağdat'ın altın çağıdır. Kendisine, 'Arapların Filozofu' anlamına gelen Feylesufu'l-Arab da denir.
Orta Çağ İslam Felsefesinin en yüksek parlayan yıldızı olan İbni-Sina, hem başarılı bir tıp bilim adamı hem de arkasında gelecek nesillere deneyimlerini aktaracak kütüphaneler dolusu eser bırakan bir filozoftur. Tıp araştırmalarının yanı sıra tıpta deontolojinin önemini vurgulayan ilk bilim adamıdır.
Celal Şengör'ün dediğine göre İbn-i Sina da kendi gibi dışkısını tatmış.
Hal böyle olunca da bu sebeplerle ortaya çıkan her şey zorunlu olmaktaktadır. İbn Sînâ'nın bu konudaki fikirleri Cebriye ve Ehl-i sünnet arasında kalmaktadır.
XI. yüzyırda İslam dünyasında yaşamış olan ve daha çok bir hekim ola- rak ad yapmış olan İbn Sina simya ve kimya ile ilgilenmiştir. İbn Sina'nın kimya ile ilgili iki makalesi vardır.
Fars tıp adamı, astronom, yazar ve filozof İbn-i Sina,buhara yakınlarındaki Efşene köyünde 980 yılında dünyaya gelmiş ve Hamedan şehrinde 1037 tarihinde vefat etmiştir. Tıp ve felsefe alanına ağırlık verdiği değişik alanlarda 200 kitap yazmıştır. İbn-i Sina, Kuşyar isimli bir hekimin yanında tıp eğitimi aldı.
İbn Sînâ, İslam'ın Altın Çağı döneminin en önemli doktorlarından, astronomlarından, düşünürlerinden, yazarlarından ve bilginlerinden biri olarak kabul edilen Fars polimat ve "polimerik erken tıbbın babası" olarak bilinen hekimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri