Lityum: Lityum, şizofren hastaların %50'sinde psikotik semptomları daha fazla azaltılmasında etkili olabilir. Lityum denenmesi hiçbir antipsikotik tedavi alamayan hastalarda da uygun ola- bilir (86). Lityum antipsikotik tedaviye eklendiğinde şizofrenik hastalarda bulguların 1/5-1/2'si azalmaktadır.
Lithuril adı verilen bir ilaçla ağızdan alınır. Vücuttan atılımı böbrekler yoluyladır” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Lityum, dirençli diye tabir ettiğimiz, antidepresan tedaviye yanıt vermeyen depresyonda ek tedavi olarak ve yineleyici depresyonlarda da kullanılır.
Lityum tuzları olarak da bilinen lityum öncelikle psikiyatrik ilaç olarak kullanılır. Öncelikle bipolar bozukluğu tedavi etmek ve antidepresan kullanımından sonra düzelmeyen majör depresif bozukluğu tedavi etmek için kullanılır. Bu rahatsızlıklarda intihar riskini azaltır. Lityum ağızdan alınır.
Günümüzde lityum toksik etkilerine rağmen, halen bipolar bozukluğun tedavisinde altın standart olarak kullanılmaktadır. Toksisite riskinin yüksek olması kullanımında özel dikkat ve yakın takip gerektirmektedir. Beraberinde kullanılan antipsikotiklerin lityumun toksik etkilerini artıracağı da unutulmamalıdır.
Bipolar bozuklukta koruyucu tedavi:
Koruyucu tedavi genellikle 5 yıl olarak önerilse de, klinik seyre göre hasta, aile ve psikiyatrist birlikte karar alarak daha uzun sürelerde de kullanılabilir. Bipolar bozukluğun koruyucu tedavisinde en etkili ilaç lityumdur.
İlgili 23 soru bulundu
Lityum in vivo ortamda da tau kaska- dını inhibe ederse beyinde bulunan demirin beyin hücrelerinden çıkışını zorlaştırır ve demir birikimine neden olursa hidroksil radikali oluşumu artar, sonuçta oksidatif strese bağlı nörotoksisite ortaya çıkarabilir (Lei ve ark. 2017).
Lityum bir sakinleştirici değildir. Alışkanlık, bağımlılık yapmaz. Lityum kesildiği zaman yoksunluk belirtileri görülmez.
Bipolar bozukluğun tedavisi mizaç düzenleyici ilaçların yanı sıra antidepresan ve antipsikotik olarak bilinen ilaçlar kullanılarak yapılır. Gereğinde EKT'ye (elektrokonvülzif tedavi) başvurulabilir. Bunların yanında, bipolar duygudurum bozukluğu tedavisinde Derin TMS tedavisi de kullanılmaya başlanmıştır.
Hastalığın tedavisinde lityum, karbamazepin, valproik asid, lamotrijin, antipsikotikler, antidepresanlar ve benzodiazepinler gibi pek çok ilaç kullanılabilir. Ancak bunlardan en sık kullanılan lityum düzenli kullanımda, hastaların yaklaşık %80 de 2–3 haftada etkisini gösterir.
Lityum zehirlenmesi fazla lityum alımına ve böbrek fonksiyonlarında azalmaya bağlıdır. Koma ve ölüme kadar gidebilir. Hastane tedavisi gerekir. Uygun tedavi ile vakaların çoğu düzelir.
Lityum, tedavi edici dozlarda kullanıldığında fazla yan etkisi olmayan bir ilaçtır. En sık görülen ve hafif geçen yan etkileri arasında bulantı, fazla su içme ve idrara çıkma, iştah artması ve kilo alma sayılabilir.
Lityum (Lithuril®): Bu gruptaki en eski, en ekonomik ve çoğu hastada hala en etkili ilaçtır. Yaklaşık 60 yıldır bipolar bozukluk tedavisinde kullanılmakta olup, uzun dönemde bipolar bozukluğa bağlı intiharları önlediği kanıtlanmıştır.
Lityumun nadiren, böbrekler, tiroid bezi ve deri üzerine yan etkileri olabilir. Bazı ilaçlar, lityumla geçimsizdir. Herhangi bir nedenle başvurduğunuz hekimlere lityum kullandığınızı mutlaka söyleyiniz. Ruh hekiminize danışmandan kesinlikle idrar söktürücü ilaçlar veya ağrı kesici ilaç kullanmayınız.
Lityum Testi Neden Yapılır? Günümüzde bazı kişilerde görülen bipolar hastalığı, kişinin pek çok anlamda kötü etkilendiği bir durum haline gelmiştir. Burada hastanın geçirdiği atakların önüne geçebilmek ve ataklarda görülen durumları azaltabilmek için hastaya lityum tedavisi uygulanır.
Kanda bulunan lityum seviyesinin belirlenebilmesi için hastanın kol damarından kan numunesi alınır. Bunun için açlık ve tokluk durumları önemli değildir. Önemli olan testin ne zamanda yapıldığıdır. İlaç alındıktan sonra hastanın düzenli olarak test için kan numunesi vermesi gerekir.
Ülkemizde sık görülmektedir. Lityum, bipolar hastalık tanısı almış hastalarda kullanılan bir ilaçtır. Lityum tedavisi alan hastaların psikiyatri uzmanları tarafından, ilaca başlamadan önce ve tedavi sırasında belirli aralıklarla lityum kan düzeylerine bakılması gerekmektedir.
Bipolar bozukluk ya da diğer adıyla iki uçlu duygudurum bozukluğu; önceden manik depresyon olarak adlandırılmış, kişinin ruh hâlindeki değişimlerle karakterize bir duygudurum bozukluğudur. Bu bozukluğa sahip bir birey düşük bir ruh hâli yaşadığında semptomlar klinik bir depresyona benzeyebilir.
Klomipramin, fluoksetin, fluvoksamin, paroksetin, citalopram, essitalopram ve sertralin bu grup ilaçlardır. Tedaviye başlanan hastalarda çoğu kez 15-20 gün içinde olumlu etkiler başlasa da anlamlı klinik yanıtın 8-12 haftaya uzadığı da olabilir.
Selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI) anksiyete bozukluklarının tedavisinde etkili olan yeni grup antidepresan ilaçlardır. Yan etkilerinin azlığı nedeniyle tercih sebebidirler. Fluoksetin, fluvoksamin, paroksetin, sertralin, nefazodon, sitalopram, essitalopram bu grup ilaçlardandır.
Bipoların en belirgin özelliği kişinin ruh halinin uçlarda olmasıdır. Bipolar bozukluk en yüksek seviyedeyken kişi hiperaktif bir ruh haline bürünür ve kendini çok mutlu hisseder. Fakat depresyon haline büründüğünde ise dış dünyaya kendini kapatabilir ve hatta intihar eğilimi gösterebilir.
Bipolar bozukluğu olan kişilerin %40'ından fazlasında tam düzelme ve yaklaşık yarısında da hastalık belirtilerinde çok belirgin düzelme görülür. Doğrusu: Bipolar bozukluk hastalık dönemleri (mani, depresyon,karma) arasında düzelmelerle giden bir hastalıktır.
İlk 10 yıldan sonra, hastalık dönemleri arasında ki süre ortalama 1-2 yıl civarıdır. Bipolar rahatsızlık tedavi edilmez ise mani dönemi ortalama birkaç ay sürebilir. Tedavi edilmeyen depresyon döneminin süresi ise en az 6 aydan başlanıldığı bilinmektedir. Tedavisi yapıldığında ise iyileşmesi 3-4 ay'ı bulabilmektedir.
LİTYUM İLACI NE İŞE YARAR? Lityum tuzu, Bipolar afektif bozukluk tedavisinde kullanılan duygudurum düzenleyicidir. Lityum tedavisi bipolar bozukluğu bulunan hastalarda manik ve depresif arakların sıklığını, şiddetini ve süresini azaltmanın etkili bir yoludur.
Lithuril (Lityum) Piyasada yok. Muadili de yoktur.
Lityum, sembolü Li atom numarası 3 olan kimyasal elementtir. Periyodik tabloda 1. grupta alkali metal olarak bulunur ve yoğunluğu en düşük olan metaldir. Lityum doğada saf halde bulunmaz. Yumuşak ve gümüşümsü beyaz metaldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri