Genellikle kabız olan çocukların iç çamaşırında bulaşma şeklinde görülen lekelenmeler, kaka kaçırmaya (fekal inontinans) işarettir. Aileler bu durumu çoğunlukla ishal ile karıştırmaktadır. Anatomik olarak rektum kakanın depolanma yeri olarak değil yalnızca geçiş yolu olmaya uygundur.
İÇ ÇAMAŞIRINA CIVIK KAKA BULAŞMASI (SOİLİNG)
Soiling, tuvalet eğitimi aldıktan sonra çocuğun iç çamaşırına puding kıvamında kaka bulaşmasıdır. Çoğu anne-baba çocuğunun kabız olduğunu fark etmez. Hatta ishal olduğunu düşünebilirler. Ama tem tersine külota kaka bulaşması, kabızlığın en büyük belirtisidir.
Bağırsak hareketlerinin kontrol edilememesi sonucunda dışkının beklenmedik bir şekilde rektumdan yani bağırsağın son kısmı ve popodan sızmasına dışkı kaçırma (fekal inkontinans) denilmektedir.
Dışkı Kaçırma Belirtileri
Bağırsak iskontinansı, bazı zamanlarda ishal sırasında geçici olarak görülebilir. Ancak bazı kişilerde sürekli tekrar eden bir hal almış olabilmektedir. Bu durumda kişi birdenbire gelen dışkılama dürtüsünü kontrol edemez ve dışkı rektumdan dışarı sızar. Buna dürtü iskontinans ismi verilir.
Proktoloji “makat bilimi” anlamına gelmektedir. Proktoloji bölümü, tıp alanı içerisinde yer alan, makat bölgesi ve makat hastalıkları ile ilgilenen bölüme verilen isimdir. Proktoloji doktoru terimi ise bu bölüm içerisinde uzmanlaşmış Genel Cerrahları ifade etmek için kullanılmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Dışkının tam boşalmamasına neden olan faktörler; 🔹 Makat çatlağı 🔹 Makat darlığı 🔹 İleri düzey hemoroid 🔹 Makatta aşırı kasılma 🔹 Makatta sarkma 🔹 Bağırsak fıtıklaşması 🔹 Makat kanseri 🔹 Bağırsak kanseri Detayı bir makat kontrolünden sonra, konunun kaynağı belirlenmelidir.
Dışkı kaçırma(Enkoprezis), çocukların bağırsak ve kas kontrolünün gelişme evresine gelmiş olmasına rağmen, uykun olmayan yerlerde tuvaletini yapması ve dışkı kaçırması durumudur.
Dışkı kaçırma tedavisi
Bu tip sorunlarda test sonuçlarına göre öncelikle destek ve medikal tedavi denenmesi gerekmektedir. Destek tedaviye bölgenin hijyeniyle başlanır, ayrıca durumu daha kötü hale getirebilecek olan yiyecek (lifli gıdalar), içeceklerden (kafein, früktoz, laktoz) uzak durmak gerekir.
İdrar yollarının her türlü hastalığında olduğu gibi idrar kaçırmada da çocuk, yaşlı, kadın ya da erkek demeden ilk başvurulması gereken hekim grubu Üroloji uzmanlarıdır.
Makattan ses ya da koku gelmediği sürece, baloncuk şeklindeki gaz dikkate alınmamalıdır. Önden gelen gaz için abdest gerekmez.
İdrar kaçırma, kontrol edilemeyen ve istemsiz idrar tutamama halidir. Tıbbi adı üriner inkontinansdır. Her yaşta olabilirse de ileri yaşlarda daha sık görülür. Sürekli olarak tekrarlarsa hastalık olarak kabul edilir.
Kişinin istemsiz olarak ya da kontrol edemediği gaz ya da dışkı tutamamasına anal inkontinens deniyor. Araştırmalar toplumun %1-18'i ve kadınların ise %4-24'ünün bu hastalıktan etkilendiğini gösteriyor. Özellikle 65 yaş sonrası bu oran artıyor.
Gaita halk arasında 'kaka, dışkı, büyük abdest' olarak bilinir. Gün içerisinde belirli aralıklarla gerçekleşmesi gereken boşaltım işlemi idrar ya da gaita biçiminde olabilir.
Soğuk suyla akıttığınız giysileri soğuk su ve bulaşık deterjanı bulunan bir kovanını içerisinde en az yarım saat bekletin. Yarım saatin ardından kıyafetleri beyaz sirke-karbonat ile hazırladığınız macunla fırçalayın. Bunun için diş fırçası kullanabilirsiniz. Ardından kıyafetleri makinede yıkayın.
Üst gastrointestinal sistemde herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle meydana gelen kanama, melena adı verilen siyah renkli dışkılamaya neden olur. Kanamanın az miktarda olması, dışkıda gözle görülür renk değişimine neden olmayabilir. Bu durum ancak dışkı örneğinin incelendiği gaita testlerinde fark edilebilir.
Sirkeli Su ile Leke Temizleme
Çamaşırlarınızı sirkeli suda yaklaşık yarım saat bekletin. Bir yemek kaşığı oksijenli su ile bir yemek kaşığı tuzu ve yarım bardak karbonatı karıştırın. Sirkeli suda beklemiş çamaşırların üzerindeki lekelere bu karışımı uygulayın. Ardından çamaşır makinesinde yıkayın.
Tanı işlemlerinden biri olan ürodinami testi için hastaya herhangi bir kesi yapılmaz ve idrar kanalından ve makattan yerleştirilen ince kataterler yardımı ile uygulanmaktadır. Aynı zamanda test sırasında elektrotlar da hastanın vücuduna yerleştirilir ve kas aktivitesi de aynı zamanlı izlenmektedir.
Muayene. Detaylı bir pelvik ve genel muayene ürolog tarafından yapılır.Muayene yapılırken hastanın idrara sıkışık olması ve litotomi pozisyonunda yapılması gerekir. Hasta öksürtülerek ıkındırılarak idrar kaçıp kaçmadığı gözlenir, eğer yatar pozisyonda kaçmıyorsa ayağa kaldırılıp öksürtürmeli ve ıkındırılmalıdır.
En temel sistosel (mesane sarkamsı) belirtileri vajen içinde bir şişkinliğin hissedilmesi ya da elle kontrolde şişkinlik olmasıdır. İleri vakalarda vajen dışına organın çıkması şeklinde olur. Özellikle öksürük, aksırık, ağır kaldırma gibi karın içi basıncının arttığı durumlarda klinik daha belirgin hale gelir.
Tuvalet eğitiminde arzu edilen kuruluğun sağlanmasına ve minimum 6 ay süren kuruluk dönemine rağmen bu süreçten sonra alt ıslatma sorununa rastlanır. Enürezis konusunda bir diğer kriter de çocuğun 5 yaşını doldurmuş olmasıdır. Seconder enürezis durumuna genellikle psikolojik kökenli sebeplerin yol açtığı düşünülür.
Fekal inkontinans, anal sfinkter mekanizmasının kontrol yeteneğinin azalması veya kaybı sonucunda dışkı ya da gaz eliminasyonunu kontrol edememe olarak tanımlanmaktadır.
Enkoprezis tanısı için çocuğun en az 4 yaşında olması gerekmektedir. Enkoprezis tanısı için özgül bir test yoktur.
Enürezis ve enkoprezis aileleri ve çocukları yoran, zorlayan ve utandıran sorunlardır. Anne babaların bu sorunla karşılaştıklarında ilk başvurdukları kişiler hekimlerdir. Fizyolojik nedenlerin olmadığı anlaşıldığında, ruh sağlığı alanında hizmet veren uzmanlara başvururlar.
Fekal soiling(altını kirletme)
Sıklıkla kabızlıkla birlikte olan taşma şeklinde dışkı kaçışıdır.Organik veya anatomik bir lezyonun varlığına bağlı olmaksızın istem dışı ve devamlı olarak bir miktar dışkı iç çamaşırına sızar. Dışkı sıklıkla gevşek ve kötü kokuludur.
Sürekli ıkınma hissine neden olan başlıca nedenler; 🔹 Kronik kabızlık 🔹 İleri düzey makat çatlağı 🔹 İleri hemoroid 🔹 Makat sarkması 🔹 Rektosel durumlar 🔹 Makatta şiddetli kasılma olan durumlar 🔹 Huzursuz bağırsak sendromu 🔹 İltihabı bağırsak hastalıklarında 🔹 Urlar 📌 Prof. Dr.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri