Dış cephede kullanılan bir boya, istendiği takdirde iç cephede de kullanılabilir. Fakat iç cephede kullanılan bir boyanın dış cepheye kullanılması uygun değildir. Dış cephe boyalar, iç cephede kullanılan boyalara göre daha yüksek performansa sahiptir.
Tavanları duvar boyasıyla boyayabilirsiniz. Fakat normal duvar boyası daha ince ve düşük viskoziteye sahiptir. Bu da boyama esnasında boyanın damlaması anlamına gelir. En iyi sonucu almak için boya parlaklığının hem duvar hem de tavanlarda aynı olduğundan emin olunuz.
İç cephe boyası ne kadar dayanır? İç cephe boyası ortalama 5 veya 6 yıl dayanabilir. Buna rağmen duvarların silinmemesi veya kötü bakımı sonucunda bu süre kısabilir. Kötü yapılmış uygulamalar veya astarsız boya uygulamasının yapılması bu süreyi kötü etkiler.
Dış cephe boyalarında ise; genel olarak silikonlu boya tercih ediliyor. Suyu kaydırma özelliği ile duvara işlemesini minimuma indiriyor. Kabartma gibi pürüzler taşımaması ve uzun ömürlü olması dış cephelerde silikonlu boyanın tercih edilme oranını arttırıyor.
Bu dönemlerde hava şartları daha ılıman olduğu için boyaların kuruması ve odaların havalandırılması daha kolay olacaktır. Kış aylarında yapılan boya badana işlemleri ise, soğuk hava ve nem nedeniyle boyaların kuruma süreçlerini uzatabilir ve istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Bahar ve yaz aylarında hava sıcaklığının yüksek olması duvarlara uygulanan boyanın daha çabuk kurumasını sağlar. Bununla birlikte, havanın aşırı sıcak olduğu yaz günlerinde boya badana uygulaması daha uzun sürebilir. Bu anlamda, boya işlemleri için en ideal zaman ilkbahar aylarıdır.
Su bazlı boyalar 4-6 saat içerisinde kurur. Kuruduktan sonra gönül rahatlığıyla odalarınızı kullanabilirsiniz. Eğer alerjik bir durum söz konusu ise boyanın tamamen kokusu gidene kadar bir kaç gün boya yapılan ortamda bulunulmaması tavsiye edilir.
Dış cephe boyalar, iç cephede kullanılan boyalara göre daha yüksek performansa sahiptir. Dış ortam koşullarına daha dayanıklı, yağmurdan etkilenmeyen, solma yapmayan boyalardır. Bu özellikleri doğrultusunda, içeriğinde daha yüksek performanslı bağlayıcılara ve katkı maddelerine sahiptir.
Şüphesiz en çok boyanan duvar rengi boyası bej rengidir. Diğer renkler ile oldukça uyumludur. Bej renginin kendi içerisinde farklı tonları mevcuttur. En çok tercih edilen kum beji tonudur.
Çünkü iç cephe boyaları tüm markalarda ayrı su ölçeği önermektedir. Ama Genel olarak su bazlı boyalarda boyayı su ile inceltme de önerilen ölçek; 2.5 litreye 500 ml (Yarım litre) su katılması önerilir. Bu durumda boyayı iyice karıştırınız.
Kuruma süresi genellikle 4 ila 6 saattir, yani aynı gün içinde ikinci katı uygulayabilir ve aynı gün içinde kötü görünümden iyi görünüme geçiş yapabilirsiniz.
2 veya 4 saat su bazlı boya için beklenebilir. Solvent içeren veya yağlı boyalar için ise bekleme süresi 8 saat civarındadır. Daha mükemmel sonuç alman için 12 saat beklemen daha doğru olacaktır.
Boya alttaki katmana tutunamadığında soyulacaktır. Örneğin, parlak, sert, kaygan yüzeylerin boyanması normalde soyulmuş boyayla sonuçlanır. Kaygan yüzeyler, boyanın tutunması için gereken küçük tepelere ve çukurlara sahip değildir. Bir yüzeyin nemli bir ortamda boyanması boyanın da soyulmasına neden olacaktır.
10 kiloluk silikonlu boyaya (7.5 litre) ise yaklaşık 2 litre veya en fazla 2.5 litre su katabilirsiniz. Ancak suyu kattıktan sonra iyice karıştırmanız gerekebilir. Hatta yanınızda aynı ebatta bir kova daha varsa birbirine boşaltabilir ve böylece daha iyi karışmasını sağlayabilirsiniz.
Badana yaparken sırasıyla tavan, duvarlar, kapılar ve pencereler boyanır. Eğer kalorifer peteklerinizin de boyanması gerekiyorsa en son onlara işlem uygulanır. Tavanda kenarlara fırça çektikten sonra, rulo fırça ile orta kısmını kolayca boyayabilirsin. Duvarlara geçmeden, tavanın kurumasını beklemek zorundasınız.
Yüzeye yapışma kuvvetleri oldukça yüksek olan tavan boyaları kolaylıkla uygulanabilirler. Kokusuz bir yapıya sahiptir ve kolay kuruma özellikleri bulunmaktadır. Birçok tavan boyası rengi bulunmaktadır fakat ortamı aydınlık ve geniş göstermek için en çok beyaz tavan boyası tercih edilmektedir.
Güneş ışığının etkisini en iyi yansıtan beyaz, krem, gri, fildişi, açık mavi, bej, lavanta ve soluk sarı gibi açık renkler aydınlık ve ferah gösteren renklere örnek olarak verilebilir.
Bej tonları trendi, iç dekorasyonu geliştirmek için sürekli olarak kendini yeniden keşfediyor. Ve 2023' de durum farklı olmayacak. Beyaz renginin yerini yavaş yavaş ekru ve kum beji alacaktır. Bununla birlikte, 2023 renklerinin en öne çıkan rengi boz kahverengidir.
Uzmanlara göre açık gri, bej, sarı, lavanta, açık mavi, kırık beyaz, krem, parlak turuncu, pembe ve ıhlamur yeşili oda için ideal seçimler, karanlık daha aydınlık ve ferah oluyor. Işığın yeterli olabilmesi için orta ya da hafif tonlar gerekir. Çünkü çok karanlık renkleri seçerseniz odanız daha küçük görünecektir.
Dış cephe boyası, kullandığınız boya türüne ve iklim şartlarına bağlı olarak 5 ila 10 yıl dayanabilir. Bu nedenle, yüzeyi düzgün bir şekilde hazırlayarak ve yeniden boyanan dış cephe tipine uygun bir boyaya yatırım yaparak kullanım süresini uzatabilirsiniz.
Parlak boyalar daha dayanıklıdır ve temizlemesi kolaydır. Ancak eğer duvarınız pürüzlüyse, parlak boya bu pürüzleri daha da açığa çıkarır. Mat boya pürüzleri çok daha iyi kapatır fakat darbelere karşı parlak boyadan daha dayanıksızdır. Yarı parlak boyalar bu durumda sizin için daha uygun bir seçim olabilir.
Her iki boya türünün de özelliklerine bakarak tercihinizi belirleyebilirsiniz. Şöyle ki; temelde istediğiniz daha parlak ve temizlenebilir duvarlar ise silikonlu boya sizin için en doğru tercih olacaktır. Ekonomi önemli ise daha mat yapıdaki ve silinme özellikleri olmayan plastik boyalar tercih edilebilir.
Zemine yağlı boya uygulaması yapılacaksa, yağlı boya öncesi astar uygulaması mecburi bir işlem değildir. Yağlı boyadan su bazlı boyaya geçişlerde ise, astar uygulama mutlaka yapılmalı.
Tüm tavan uygulaması bittikten sonra yaklaşık 2 saat beklenerek 2. kat uygulanmalıdır. Kirli tavanlar için daha fazla kat uygulama gerekebilir. Tavan boyaması bittikten sonra duvarlara geçilebilir. Duvarlarda da yine köşeler fırça ile boyanıp daha sonra rulo ile devam edilir.
Özellikle koyu renk bir duvarı, açık tonlarda bir boya ile yenilemek istiyorsan, en az iki kat boyama işlemi yapmalısın. Böylece tek bir kat ile alttaki lekeleri ve baskın boya tonunu örtebilir, ikinci katman ile temiz ve doğru renk boyaya ulaşabilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri