Öncelikle bir miktar sütü tencere içinde ısıtmanız gerekir. Isınmış durumdaki süte kuvertür çikolata eklenerek belirli ısıda bir süre karıştırılır. Elde edilen erimiş karışım yaklaşık yarım saat boyunca soğuması için buzdolabında tutulur. Böylelikle pastaların üstüne sürmek için ideal türde ganaj yapılmış olur.
Süt ya da tereyağı ekleyerek çikolata eritme
Bitter ve kuvertür çikolatalar için tereyağı, yine bitter ve damla çikolatalar için süt tercih edebilirsiniz.
Benmari usulü, kuvertür çikolata eritme işlemi için kullanılan yöntemin adıdır. İçi su dolu bir kap ocağa konulur ve üstüne daha küçük bir kap yerleştirilir. Kritik nokta, üstteki kap alttaki suya kesinlikle değmemelidir. Kaynamaya başlayan suyun buharı üstteki kaba koyacağınız kuvertür çikolatayı ağır ağır eritir.
Kuvertür çikolata genellikle temperlenerek ve çikolata kaplı tariflerde kullanılır. Daha yüksek oranda kakao yağı içerdiğinden, kek veya kek gibi eritilmiş çikolata gerektiren tariflerde farklı kullanılabilir. Özellikle pastacı şefler kek ve pasta tariflerinde ve temperleyerek kuvertür çikolatayı kullanırlar.
Normal çikolatadan farkı, içeriğinde daha fazla kakao yağı barındırması olan kuvertür çikolatanın tatlı tariflerinde sıklıkla tercih edilme sebebi diğerine göre daha hızlı erimesi ve parlak bir görünüme sahip olmasıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Kuvertür çikolata, diğer çikolata türlerindeki gibi farklı yağlar içermez. Çoğunlukla yalnızca yoğun miktarda kakao yağı içerir. İçeriğindeki yoğun kakao yağı, kuvertür çikolatanın daha kremsi ve daha yumuşak bir lezzette olmasına katkı sağlar.
Yüksek oranda kakaoya sahiptir ve içerisinde katkı maddesi yoktur. Halk arasında “külçe çikolata” ya da “kalıp çikolata” gibi isimler ile tanınır. Kuvertür çikolata, yüksek oranda kakao içerdiği için sağlıklı bir çikolatadır.
Bu nedenle son derece yavaş şekilde eritilmelidir. Aksi takdirde lezzeti bozulur. ➢ Eriyen çikolatanın ısısı çikolata termometresiyle ölçülerek kontrol altında tutulmalıdır. ➢ Bitter çikolata 45 °C'yi, sütlü ve beyaz çikolata ise 40-45 °C'yi geçmeyecek şekilde eritilmelidir.
Özellikle 16 derecenin altında saklanması gerekir ve kuvertür çikolata yüksek sıcaklıkta yağını saldığı için kolayca bozulur. Çikolatanın bozulmasını engellemek için serin bir ortamda saklanması ve sıcak yaz günlerinde buzdolabında kaldırılması gerekir.
Kuvertür bir cins özel, profesyonellerin kullandıkları, içerisindeki kakao yağı yüksek bir çikolatadır. İçinde en az % 30 çikolata özü ve en az % 35 kakao yağı ve % 50 de şeker vardır ve içindeki yüksek kakao yağı nedeniyle patisseri dünyasındaki şefler için idealdir.
Bitter çikolata sizin için en iyisidir çünkü en az işlenmiş çikolatadır ve bu en yüksek oranda flavonoid içerdiği anlamına gelir.
Eritilen Çikolatanın Donmaması İçin Ne Yapılır? Çikolatayı erittikten sonra üzerine kapak kapatın ve ocağın üzerinde bekletmeye devam edin. Ocak kapalı olsa da, oda ısısıyla çikolata donmadan durabilir. Çikolatayı plastik bir spatula ile karıştırmak da donmasını önlemenin yollarından biridir.
kuvertür çikolatadan daha yumuşak olmasına rağmen halk dilinde inadına kuvertür olarak anılan çikolata çeşididir. kuvertür ile benzer görünüşe sahip olmasından ötürü karıştırılır. oysa bildiğiniz kokoline türkiye'de verilen isimdir.
Callebaut, Barry Callebaut grubuna ait bir Belçika çikolata markasıdır. Callebaut bir kuvertür çikolata üreticisidir. Kuvertür çikolata, gurme ve aşçılık profesyonelleri tarafından kullanılan yüksek kakao yağı içeriğine sahip çikolatadır.
Benmari usulü eritmeye başladığınız çikolatanın içine azar azar süt ekleyerek karıştırabilirsiniz. Sık sık karıştırmanız halinde tamamen homojen hale geleceklerdir.
Bir tencereye krema, tereyağı ve şekeri koyun. Orta ateşte ara ara karıştırın ve kaynama noktasına geldiğinde hemen ocaktan alın. Ocağın altı kapalıyken küçük parçalara böldüğünüz bitter ve sütlü çikolataları ekleyin. Bir spatula yardımıyla çikolata parçaları tamamen eriyene kadar sürekli olarak karıştırın.
Kullanacağınız çikolataları kırıp büyük bir cezve veya tavaya alın üzerine ısıttığınız sıcak sudan biraz ekleyin üzerini geçmesin. Sonra cezvenizi ocağa alın ve karıştırarak eritin çikolatalarınızı. Kıvamını ne kadar sıvı istiyorsanız ona göre azar azar sıcak su ilave edin.
Hazır sıcak çikolata nasıl yapılır noktasında en çok merak edilen konuların başında; sütle mi yoksa suyla mı daha lezzetli olacağı gelir. Sütü veya suyu damak zevkinize göre tercih edip sıcak çikolatanızı o şekilde hazırlayabilirsiniz. Süt ile hazırladığınız hazır sıcak çikolataların içimi daha yumuşak olur.
Özellikle kurabiyeleri süslemesiyle bilinen sevimli görünümlü damla çikolataları eritmek için öncelikle bir kapta karıştırmak iyi bir yöntemdir. Karıştırma sırasında süt eklerseniz daha yumuşak bir kıvam elde edebilirsiniz.
Dumanı tüten sıcak çikolatanın yanında bir dilim. Farklı aromalarla sıcak çikolata hazırlamak isterseniz süt ve kakaoyu kaynatırken içerisine çubuk tarçın ekleyebilirsiniz. Benim sıcak çikolatam bol çikolatalı olsun derseniz de benmari usulü erittiğiniz çikolatadan bir yemek kaşığı kadar bardağınıza katabilirsiniz.
Akut çikolata zehirlenmesinin klinik belirtileri köpeklerde kusma, ishal, aritmiler, idrar miktarında artma, huzursuzluk, heyecan, ataksi, kas titremeleri, kriz ve komadır. Ölüm sindirimden sonraki ilk 6 ile 24 saat arasında gerçekleşir.
Buzdolabı kuvertür çikolatanın muhafazası için uygun olmakla birlikte çikolatayı dondurucuya koymamalısınız.
Pasta ve kurabiyeler, bir kap içerisine doldurulan eritilmiş kuvertür çikolataya batırılarak bu işlem yapılabilir. Kuvertür çikolatalar çoğu zaman eritilerek kullanılsa bile farklı şekillerde kullanılabilmeleri de mümkün.
Çikolata Temperleme
Çikolatanın içinde düzensiz kakao kristalleri vardır. Bu kristallerin düzenli bir şekilde kristalize olmasını sağlama işlemine temperleme denilir. Temperleme çikolata işlemi ile çikolata çok daha pürüzsüz ve parlak bir hale gelir.
Yetersiz düzeyde sertleşir ve kalıba yapışır. Kalıplarınızı temizleyin ve düzgün şekilde temperlenmiş çikolata ile çalışın. Bu durumda kırılarak, çikolatanın ve hatta dolgunun kalıba yapışmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri