İç hastalıkları; hipertansiyon, alt ve üst solunum yolu hastalıkları, şeker hastalıkları, tiroid, böbrek ve bağırsak hastalıkları gibi birçok hastalığın teşhisinde ilk başvuru yapılan kliniktir.
Solunum yolu enfeksiyonlarının haricinde idrar yolu enfeksiyonları, cilt enfeksiyonları, karaciğer iltihabı (hepatit), ishal, kemik ve eklemlerin iltihabi hastalıkları, paraziter hastalıklar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, influenza ve bruselloz gibi pek çok enfeksiyon hastalığı da iç hastalıkları kliniklerinin ...
Bu kapsamda da hastadan istenebilecek olan testler; kan, idrar gibi bazı laboratuvar testi, radyolojik incelemeler ile endoskopik incelemelerdir. Röntgen, MR, ultrason, mamografi ve de bilgisayar tomografidir. Ayrıca üst gastrointestinal endoskopi ile kolonoskopi kontrolü de dahiliye doktorunun isteği üzerine yapılır.
İç Hastalıkları (Dahiliye) uzman doktorların yönlendirmesiyle hastanın kolundaki bir damardan girilerek kan alınır. Bu kanda D vitamini değeri bulunur.
İlgili 16 soru bulundu
Vitamin Eksikliği İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilmeli? Vitamin eksikliği bulunan kişiler vitamin değerlerini ölçtürmek ve tedavi olmak için hastanelerin İç Hastalıkları (Dahiliye) bölümüne gitmeli ve uzman bir iç hastalıkları doktorundan yardım almalıdır.
Karaciğer ve böbrek gibi iç organların yanı sıra dalak, safra kesesi gibi diğer organların da incelenmesine olanak tanıyan tüm batın USG, iç hastalıklar uzmanı tarafından istenir. Ancak hastalığın durumuna göre farklı birimlerdeki uzmanlar da isteyebilmektedir.
Academic Hospital'da çeşitli şikâyetlerle İç Hastalıkları (Dahiliye) Bölümü'ne başvuran hastalara kan, idrar, dışkı gibi laboratuvar testleri yapılır veya kolonoskopi, endoskopi, tomografi, röntgen gibi radyolojik incelemeleri gerçekleştirilir, gerekli görüldüğü takdirde EKG'si veya ekokardiyografisi çekilerek tanı ...
Dahiliye Alanında;
Hematoloji, Onkoloji, Endokrinoloji ve Nefroloji 3-4. Göğüs Hastalıkları, Gastroenteroloji, Romatoloji ve İmmünoloji 2-3. İnfeksiyon Hastalıkları ise yaklaşık 1 olmak üzere toplam 42 adet bulunur.
Dahiliye Hangi Hastalıklara Bakar? Dahiliye bölümü; şeker hastalıkları (Diabetes Mellitus), koroner kalp hastalığı, kolesterol yüksekliği, alt ve üst solunum hastalıklarına bakar.
Dahiliye uzmanı; iç hastalıkları olarak da bilinen tıbbın ana bilim dalında, 6 yıllık lisans programı üzerine tıp fakültesi bitiren ve Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavında (TUS) başarılı olup dahiliye alanında uzman olan kişiye verilen mesleki unvandır.
İdrar yolu enfeksiyonları genellikle üroloji uzmanları tarafından tedavi edilir. Ancak, bazı durumlarda aile hekimleri veya dahiliye uzmanları da idrar yolu enfeksiyonu tanısı koyabilir ve tedavi edebilirler.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji bölümlerinde; bakteriyel, viral, fungal ve paraziter hastalıklar olmak üzere birçok mikroorganizmanın neden olduğu enfeksiyon hastalıklarının tanı ve tedavisi yapılmaktadır. Özellikle viral enfeksiyonlar, virüs tarafından meydana gelen enfeksiyonlardır.
Dahiliye doktoru hastaların tanı ve tedavi süreçlerinde genellikle en sık yararlandığı laboratuvar ile görüntüleme tetkiklerinden bazıları şöyle sıralanmaktadır: Tam kan sayımı ( hemogram) Tam idrar tahlili. Açlık kan şekeri.
Mide ve bağırsaklar dışında tüm karın içi organlar görüntülenir. Karaciğer, safra kesesi ve safra yolları, pankreas, dalak ve böbrekler incelenir. Ayrıca karın içindeki damarlar, sıvı birikimleri, lenf nodu büyümeleri de araştırılır. Hastanın 8 saattir aç olması ve su içip idrara sıkışması gereklidir.
Bu yönetmelik ile uzmanlık alanımız “Tıbbi Mikrobiyoloji” olarak yer alırken Enfeksiyon Hastalıkları tekrar “Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji” olarak yer almıştır.
.:: İç Hastalıkları Dergisi ::.: İç Hastalıkları Anabilim Dalının Yan Dalı Olarak Genel Dahiliye.
Eski adı dahiliyedir. İç hastalıkları (dahiliye) uzmanları kişileri hastalıklardan korunma konusunda bilinçlendirir ve yönlendirir. Dahiliye Hangi Hastalıkları Tedavi Eder? Genel dahiliye tıbbın tüm klinik branşlarına temel teşkil eden bir disiplindir.
Kırmızı kan hücrelerinin toplam kan hacmine oranına hematokrit yani HCT denir. Kırmızı kan hücreleri vücutta oksijen-karbondioksit döngüsünü sağladıkları için, kandaki oranları büyük önem arz eder. Hematokrit analizi ile kırmızı kan hücrelerinin toplam kan hacminde kapladığı hacim ölçülebilmektedir.
C-reaktif protein'in kısaltması olan CRP, vücuttaki iltihabın varlığını tespit etmeye yönelik karaciğer tarafından üretilen ve kan dolaşımına salınan protein miktarını ölçen testtir. Sağlıklı bir insanın kanındaki CRP değeri aralığı 0 ile 5 mg/l'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri