İç kanamanın ilk amacı kanamanın olduğu bölgeyi bulmak ve durdurmaktır. Bazı iç kanamalar küçük olur ve kendi kendine durabilmektedir. Ağır vakalarda ameliyat gerekebilir. Durumun ciddiyetine, yaralanan orana ve genel sağlık durumuna göre uzman doktor tedavi sürecine başlar.
Karında İç Kanama Tedavisi Nasıl Yapılır? Karında iç kanama tedavisi, kanamanın boyutuna, bulunduğu yere, hastanın genel sağlık durumuna göre farklılık gösterebilir. Hafif kanamalarda herhangi bir tıbbi müdahale gerekmeden kendiliğinden iyileşme görülebilir. Kan damarları pıhtı oluşturarak hasarlı bölgeyi onarabilir.
Doğru tedavi edilmezse küçük bir yaralanma ağır iç kanamaya neden olabilir. Gastrointestinal (GI) nedenleri: Karın veya karnınızdaki kanama birkaç GI durumundan kaynaklanabilir. Bunlar kolon polipleri , kolit , Crohn hastalığı , gastroenterit, özofajit , peptik ülserler ve daha fazlasını içerir.
Tedavi ilaç yöntemi olabilir. Kişinin durumu ağırsa hemen ameliyata geçilerek iç kanama durdurulmaya çalışılır. İç kanama acil müdahale gerektirdiğinden son derece dikkat edilmelidir. Beyin veya kalp gibi hayati organlarda ortaya çıkması halinde tedavi oldukça zor olabilir.
İç kanama ile karşılaşıldığında öncelikli olarak yapılması gereken acil yardım (112) çağırmak olacaktır. Bu aşamadan itibaren iç kanama geçirdiği düşünülen yaralıya yapılacak olan müdahalelerden çok yapılmaması gereken müdahaleler daha hayati öneme sahip olacaktır.
İlgili 18 soru bulundu
İç kanamalar; organların, vücut boşluklarının ve dokuların içerisinde ortaya çıkan kanamalardır. İnternal kanama adı verilen bu durumun oluşması; beyin, mide, göğüs ve midede oluşur. Gözlerde de ortaya çıkan iç kanamlar olabileceği gibi; eklem ve kaslarda da görülür ve kalpte de olma ihtimali bulunmaktadır.
Batın tomografisinde karın bölgesi hastalıklar teşhis edilerek tedavi planı hazırlanmaktadır. Batın tomografisi sayesinde iç kanama, batın bölgesi travmalar ve iç organ hastalıkları kolaylıkla teşhis edilmektedir.
Ani ve şiddetli kanamalar oluşabileceği gibi hafif, az miktarda ve sürekli olmayan kanamalar da görülebilir. Genellikle mide iç duvarında oluşan inflamasyona bağlı olarak görülen kanamaların belirtileri, yorgunluk, hâlsizlik, karın ağrısı, mide yanması, baş dönmesi ve kansızlık gibi belirtilerle ortaya çıkar.
Eksternal kanama olduğunda kanın durdurulması için yapılması gereken, temel olarak kanayan alan üzerine direk bası uygulanmasıdır. Bası doğrudan parmak veya el ile uygulanabilirse de steril gazlı bez veya pamuklu kompres ile kanayan yer üzerine bastırılması daha doğrudur.
Mide kanamasının en yaygın belirtileri; yorgunluk, baş dönmesi, kansızlık, mide yanması, karın ağrısı, bayılma ve şoktur.
Tedavi edilmeyen iç kanama durumlarında organ yetmezliği, koma ya da felç gibi durumlar görülebilir. Şiddetli iç kanama ölümle sonuçlanabilmektedir.
İç kanama şüphesi olanlarda aşağıdaki uygulamalar yapılmalıdır: Hasta / yaralının bilinci ve ABC si değerlendirilir, Tıbbi yardım istenir (112) Üzeri örtülerek ayakları 30 cm yukarı kaldırılır, Asla yiyecek ve içecek verilmez, Hareket ettirilmez (özellikle kırık varsa), Yaşamsal bulguları incelenir, Sağlık kuruluşuna ...
Ağrı ile birlikte eklem hareketi kısıtlanır, eklem fleksiyon halinde tutulmaya çalışılır ve basıncın artması ile de kanama durur. Daha sonra da 5-7 gün içinde kanama geri emilmeye başlar.
Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına doğru) doğru akmasıdır. Kanamanın ciddiyeti aşağıdaki durumlara bağlıdır: Kanamanın hızına, Vücutta kanın aktığı bölgeye, Kanama miktarına, Kişinin fiziksel durumu ve yaşına.
Bazı koşullar balonsu yapının yırtılmasına ve beyin kanamasına yol açar. Beyin kanaması oluş şekline göre spontan ve travmatik olarak ikiye ayrılır. Kaza ve yaralanma gibi travma sonucu oluşan beyin kanamaları travmatik; kendiliğinden oluşan beyin kanamaları spontan olarak adlandırılır.
Mide kanması kendiliğinden geçer mi? Hafif mide kanamaları kendiliğinden durabilir ama bunun da tedavi edilmesi, kanamanın neden kaynaklandığının bulunması önemlidir. Çünkü bunun tekrarlama riski çok yüksektir. Büyük kanamalarda kendiliğinden geçme gibi bir durum söz konusu değildir.
Arteriyel, venöz ve kılcal kanama olmak üzere üç ana kanama türü vardır. Bunlardan en tehlikelisi ise atardamar kanaması olarak bilinen arter kanamasıdır.
İbuprofen veya naproksen sodyum gibi NSAID'ler, adet kan kaybını azaltmaya yardımcı olur. NSAID'ler, ağrılı adet kramplarını (dismenore) rahatlatmanın ek yararına sahiptir. Traneksamik asit. Traneksamik asit, adet kan kaybını azaltmaya yardımcı olur ve sadece kanama anında alınması gerekir.
Çeşitli nedenlerle kanın damar dışına çıkmasına kanama denir. Yetişkin bir kimsede 5-6 kg. kan vardır. 1-1,5 kg. kan kaybeden bir insanın hayatı tehlikeye girer. O HALDE KANAMALARI HEMEN DURDURMAK GEREKİR.
Hastalığın tanısı konulmadığı takdirde ve vücut içinde hastalığın varlığından haberdar olunmadığı zaman hastalık ciddi bir hale gelebilir. Tedaviye geç kalınırsa ya da hiç tedavi edilmez ise mide kanaması ölüm ile sonuçlanabilir.
Mide kanasının belirtileri arasında, karın ağrısı, kusma, bulantı, karında şişkinlik, halsizlik ve terleme sayılabilir. Ayrıca, kana karışmış idrar ve dışkıda da kan görülebilir. Mide kanası, ciddi bir sağlık sorunudur ve tedavi edilmesi gerekir.
Kanama rektum yada kalın bağırsağın alt kısımlarından kaynaklanıyorsa dışkıya bulaşık yada ayrı taze kanama şeklinde izlenir. Üst gastrointestinal sistem kanamalarında ise kanama siyah bir dışkı şeklinde (kötü kokulu, cıvık, zift gibi) izlenir. Kahve telvesi yada taze kan şeklinde kusma da izlenebilir.
İç kanama ortaya çıktığında yine ultrasonda karın boşluğu içerisinde kan saptanabilir.
Bu anlamda, kanamalar iç kanama ve dış kanama olarak ikiye ayrılabildiği gibi; iç kanamalar lokalizasyonla ilişkili şekilde plevral kanama, beyin kanaması, abdominal kanama gibi alt tiplere ayrılabilir.
Anemi, kanama bozuklukları, kemik iliği yetersizlikleri, lösemi, lenf kanseri ve hemofili gibi kalıtsal geçişli kan hastalıkları hematoloji alanının uzmanlığındadır. Hematoloji, İç Hastalıklarının (Dahiliye) bir iç branşıdır. Hematoloji alanında çalışan hekimlere hematolog denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri