Oto Ekspertiz TSE Belgesi almak için Türk Standartları Enstitüsüne başvuru yapılarak TS 13805 TSE Hizmet yeterlilik belgelerini almaları gerekmektedir. Araç ekspertiz (oto ekspertiz) hizmeti veren firma veya şahıs firması öncelikle bağlı bulunduğu Ticaret il müdürlüğünden cokey numarasını alması gerekmektedir.
Ülkemizde sigorta eksperi olabilmek için, Hazine Müsteşarlığının açtığı eksperlik kurslarına katılmak ve kursu başarı ile tamamlamak gerekir. Üç ay süren kursu tamamlayan ve başarılı bulunan kursiyerler, başvurdukları branşta eksperlik sertifikası almaya hak kazanır.
Hasar Ekspertiz Raporu Nasıl Alınır? Aracına ilişkin hasar ekspertiz raporunu www.sbm.org.tr adresine girebilir, ilgili alanlara T.C. kimlik numarası, hasara uğrayan aracın plakası ve hasar tarihini girerek alabilirsin.
Ekspertiz raporu, bir uzman ya da uzman ekibinin, bir konu hakkında detaylı inceleme, analiz ve değerlendirmelerini içeren resmi bir rapordur.
Bu tür bir işlem için ekspertiz ücret tarifesi 626,13 TL'den az ve 6.261,32 TL'den fazla olmamak üzere tespit edilen hasar tutarının %1'i olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bu hizmetlerin yanı sıra değer kaybı için 375,69 TL, kaza tespit tutanağı tanzim ücreti için de 676,23 TL olarak belirleniyor.
İlgili 44 soru bulundu
Oto ekspertiz cihazlarının fiyatları ortalama olarak 250 Bin TL ile 500 Bin TL arasında marka ve kalitesine göre firmadan, firmaya değişiklik göstermektedir. Anahtar teslim kurulum ise 650-800 Bin TL'ye gerçekleştiren firma da var, 2 milyon TL'ye yapan firma da.
eleman.net verilerine göre, Ekspertiz Uzmanı 2023 yılında ortalama 16.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Ekspertiz Uzmanı , Ocak 2023 yılında ortalama 11.880 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 7.260 TL maaş alıyordu.
İkinci El Araba Satışlarında Ekspertiz Raporu ve Satış Yetkisi. Yönetmelik kapsamında, otoekspertiz raporunun bir kopyasının notere ibraz edilmesi gerekiyor. 8 yaşın veya 160 bin kilometrenin üzerindeki ikinci el araba satışları ise rapor zorunluluğundan muaf tutuluyor.
Ticaret/Sanayi Odası Internet adreslerininden temin edilen ekspertiz raporu talep formu ile söz konusu formda istenen evrak ile birlikte Ticari Belgelendirme Koordinatörlüğü'ne başvurulur.
1 Nisan 2019 tarihinde yürürlüğe giren uygulama uyarınca, işbu tarihten itibaren yapılacak satış işlemlerinden önce TSE (Türk Standartları Enstitüsü) hizmet yeterlilik belgesine haiz firmalardan araç nezdinde eksper raporu alması gerekmektedir.
Çünkü raporlar sigorta şirketinin anlaştığı eksperler tarafından hazırlanır ve sigorta şirketine yollanır. Oto ekspertiz raporuna sigorta bilgi merkezi üzerinden ulaşılabilir.
Eski Ekspertiz Raporunuza Erişin
Rapor sorgulama ekranından (https://otorapor.com/Arac/Rapor) eski ekspertiz raporunuza ulaşabilir, satın almayı düşündüğünüz araç daha önce otoraporlandıysa bu aracın eski ekspertiz raporunu sorgulayabilirsiniz. Sorgulama sonucunda aracın raporunu dijital olarak saklayabilirsiniz.
Randevu tarihi genellikle kazadan sonraki ilk birkaç gün içinde olabilir. Ekspertiz incelemesi, aracın hasarının boyutuna ve ekspertiz firmasının yoğunluğuna bağlı olarak birkaç saat ile birkaç gün sürebilir.
Oto Ekspertiz TSE Belgesi almak için Türk Standartları Enstitüsüne başvuru yapılarak TS 13805 TSE Hizmet yeterlilik belgelerini almaları gerekmektedir. Araç ekspertiz (oto ekspertiz) hizmeti veren firma veya şahıs firması öncelikle bağlı bulunduğu Ticaret il müdürlüğünden cokey numarasını alması gerekmektedir.
Gayrimenkulün gerçek değerini belirleme amacıyla yetkili kişi ya da kurumlar tarafından hazırlanan değerleme raporuna ekspertiz raporu adı verilir. Ekspertiz raporunu bankaların belirlediği SPK lisanslı uzman kadrosuna sahip ekspertiz firmaları ya da gayrimenkul değerleme uzmanları hazırlar.
Buradan yapılan işlemler izlenebilmektedir. İsterseniz başka bir yerde hatta şehir dışında dahi olabilirsiniz. Ekpertiz işleminin yapılabilmesi için aracın, Pilot Garage Kütahya'da olması ve ruhsatının bulunması yeterlidir.
Yani aracın oto ekspertize girmesini isteyen taraf oto ekspertiz ücretini ödemekle yükümlüdür.
Ekspertiz raporu, konut değerleme uzmanları ya da gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından oluşturulur. Bankalar artık eksper çalıştırmadığı için ekspertiz raporu gayrimenkul değerleme şirketleri tarafından yapılmaktadır.
Ekspertiz raporunun herhangi bir geçerlilik süresi bulunmamaktadır.
Noterlerin, satış sırasında ekspertiz raporundaki kilometre bilgisine satış sözleşmesinde yer verme, satış sırasında notere ekspertiz raporu ibraz edilmemesi durumunda ise alıcı ve satıcının taşıtın kilometre bilgisine ilişkin beyanına yer verme yükümlülüğü olacak.
15 Ağustos 2020 tarihli ikinci el araçların ticaretini düzenleyen yönetmelik uyarınca belirli şartlardaki araçların Oto Ekspertize sokulması zorunludur. Bunun yanı sıra bu şartları kapsamayan araçlar için ekspertiz zorunlu değildir.
Oto Ekspertiz Zorunluluğu
Bu düzenleme çerçevesinde 8 yaşını geçmemiş ve 160 bin kilometrenin altındaki araçlar için ekspertiz raporu zorunlu hale getirildi. Bu sayede araç sahipleri, araca dair rapor sunmadan araçların satış işlemini gerçekleştiremez. Ayrıca oto ekspertiz ücretini araç sahibinin ödemesi gerekir.
İkinci el araç alım-satımı yapan ya da araç alım-satımı konusunda bilgilenip eğitim almak isteyen, otomotiv bölümü mezunu olup, oto ekspertiz sektörüne yönelmek isteyen, oto ekspertiz sektöründe çalışmak isteyen ya da bu sektörde çalışıyor olup uzmanlaşmak isteyen herkes. Toplamda 38 ders saati eğitim verilmektedir.
Faturanın tasdik edilmemesi durumunda sadece tetkik ücreti alınır. *Bu ücret 1.341,45.-TL den az, 6.707,25.-TL'den fazla olmamaktadır. Faturanın KDV'siz tutarı üzerinden hesaplanır. Piyasadan araştırma ya da komite kararı dışında eksper marifetiyle onaylanması durumunda özel imalat koşulları uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri