Mimarlar Kamuda Nerede Çalışır? Mimarlar, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'na bağlı Bayındırlık müdürlüklerinde, il ve ilçe belediyelerinde, Devlet Su İşleri bünyesinde, kamu kurumlarının inşaat dairelerinde ve devlet üniversitelerinde akademisyen olarak çalışabilir.
Kamu sektöründe başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere birçok bakanlık ve kurumda, il ve ilçe belediyelerinde, yüksek okul ve üniversitelerde, proje, satın alma, restorasyon gibi alanlarda çalışma imkânı bulabilirler.
İç Mimarlık ile İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı mezunlarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda Teknik Hizmetler Sınıfında yer alıp “Dekoratör” olarak atanmaları uygun görüldüğü belirtilmiştir.
Kamu sektöründe, özellikle Bayındırlık ve iskân bakanlığında, özel sektörde ise inşaat şirketlerinde, mimarlık bürolarında ya da serbest olarak çalışabilirler. Ayrıca bilgi birikiminin de etkisiyle bu bölüm mezunları televizyon şirketlerinde, televizyon kanallarında, fotoğraf stüdyolarında çalışabilirler.
Kamuda iç mimar alımı 2010 Yılında gerçekleştirilmiş, buna karşın kamuda çalışan iç mimarların kendi alanlarında çalışmalarına sıkça rastlanmamaktadır. İç mimarlar kamuda çalışabilirler, bunun için KPSS sınavına girmeli ve P3 puan türünde yeterli puana sahip olmaları gerekir. İç mimarlar kamuda çalışabilirler.
İlgili 16 soru bulundu
iç mekan düzenlenmesini gerektiren her işte projelendirme yapabilirler. Ama belediye işi ihale ile bir özel sektöre vermişse. Yapılan işin usulune uygun (beyan edilen projenin doğru bir şekilde uygulanıp uygulanmadığı) olup olmadığı vs. durumlarda denetçi görevinde bulunurlar.
Bu itibarla, fakültelerin iç mimarlık bölümünden mezunu olup halen dekoratör unvanlı kadrolarda görev yapan personelin açılacak unvan değişikliği sınavına girip başarılı olmaları halinde iç mimar kadrolarına atanmalarının mümkün olduğu değerlendirilmektedir.
Yükseköğretim Kurulu ( YÖK ), 06 Temmuz 2017 tarihinde almış olduğu kararla İÇMİMARLIK PROGRAMI MEZUNLARININ kamu kurumlarının Mimar kadrolarına atanamayacaklarına karar verdi.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı (EA) lisans programı mezunlarının KPSS-1 : Genel Yetenek - Genel Kültür Başarıları
eleman.net verilerine göre, İç Mimar 2023 yılında ortalama 24.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda İç Mimar , Ocak 2023 yılında ortalama 18.700 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 11.528 TL maaş alıyordu.
Mimarlar Kamuda Nerede Çalışır? Mimarlar, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'na bağlı Bayındırlık müdürlüklerinde, il ve ilçe belediyelerinde, Devlet Su İşleri bünyesinde, kamu kurumlarının inşaat dairelerinde ve devlet üniversitelerinde akademisyen olarak çalışabilir.
Devlette çalışan iç mimar maaşı 13 bin TL'den başlayıp meslekte geçirilen süreye göre 18 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir. Özel sektörün fiyat politikası farklıdır. Çalışma süresi, proje sayısı, yan haklar maaşa etki eder. En düşük iç mimar maaşı özel sektöre 9 bin TL iken bu miktar 25 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir.
Bu soru mesleği seçmeyi düşünen adayların neredeyse en sık sorduğu, sıkça da kaygılandıkları bir konudur. Çizim geliştirilebilen, geliştirilmesi vakit ve emek isteyen bir kabiliyettir. Adayın çizim kabiliyeti var ise bu konuya ilgisi olduğu, zaman harcadığı sonucu çıkarılabilir.
Mezunlar, iç mimarlık firmalarında, mimarlık stüdyolarında, tasarım şirketlerinde veya kendi bağımsız pratiklerinde iç mimar olarak çalışabilirler. Ayrıca, ticari ve konut projelerinde iç mekan tasarımı yapabilir, müşterilerle çalışabilir ve projelerin tasarım ve uygulama süreçlerini yönetebilirler.
Belediyelerde ruhsat işlerini takip ederler, inşaatlarda ufak tefek tadilat projeleri çizerler, genellikle projeyi çizen mimarın yardımcısı konumundadırlar....
İç mimar olabilmek için mühendislik ve mimarlık fakültelerinde yer alan Mimarlık, İç mimarlık ya da İç mimarlık ve çevre tasarımı bölümlerinden bir tanesinden mezun olmanız gerekir.
Mimarlık ve İç mimarlık için Autocad
Mimari işleri yapan her teknik elemanın olmassa olmazıdır aslında Autocad,Autocad hem 2 boyutlu hemde 3 boyutlu projelerinizi hayat geçirebilceğiniz ve çok kısa sürede öğrenebileceğiniz vektörel çizim programıdır.
hiçbir özel yetenek gerektirmez.
Evet, yapabilirler. Her iki meslek de aynı disiplinden geldikleri için iki alanda birbirine çok hakimdir.
İhtiyaç duyulan mekanların tasarımını yapan ve tasarım sırasında gerek duyulan diğer iş kollarının (iç mimar, jeoloji mühendisi, peyzaj mimarı, elektrik mühendisi, inşaat mühendisi, harita mühendisi vb.) organizasyonunu sağlayan kişilere yüksek mimar denir.
Mimarların dersleri daha sayısal iken iç mimarlıkta sayısal derslere pek yer verilmez daha çok tasarım , malzeme , sanat ağırlıklı derslerdir. – Mimarlar bir yapıyla ilgili daha geniş çaplı ölçekte incelemeler yaparken iç mimarlar daha küçük ölçekte en ince detaylarla ilgilenirler.
Bu noktada sürece mimarınız yada iç mimarınız dahil olur. Villa tasarımı konusunda uzman mimarlar genellikle tasarladıkları villaların iç mimari tasarımı konusunda da oldukça başarılı işler çıkarmaktadırlar.
Evet, iç mimarlar da uzaktan çalışabilir! Tasarım yazılımı gibi teknolojik yenilikler sayesinde iç mimarlar yepyeni bir sanal tasarım dünyasını keşfediyorlar.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü üniversitelerde Mimarlık ve Mühendislik Fakülteleri kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri