İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi altında yer alan dört yıllık bir lisans bölümüdür. Bu alandan mezun olmuş yetkin kişiye “İç Mimar” unvanı verilir.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü üniversitelerde Mimarlık ve Mühendislik Fakülteleri kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
İç Mekan Tasarım Programı, eğitim ve öğretim süresi 2 yıl olup 4 yarıyıldan oluşmaktadır. 2 yıllık örgün ve 2. Öğretim eğitim süresini içermektedir.
İç Mimarlık programlarına sayısal puan ile İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı programlarına eşit ağırlık puanı ile öğrenci kabulü yapılmaktadır.
İç Mimarlık Bölümü için İTÜ taban puanı 435,09489, başarı sıralaması 67604'tür. İç Mimarlık Bölümü için İstanbul Bilgi Üniversitesi taban puanı 422,33434, başarı sıralaması 78679'dur.
İlgili 43 soru bulundu
Devlette çalışan iç mimar maaşı 13 bin TL'den başlayıp meslekte geçirilen süreye göre 18 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir. Özel sektörün fiyat politikası farklıdır. Çalışma süresi, proje sayısı, yan haklar maaşa etki eder. En düşük iç mimar maaşı özel sektöre 9 bin TL iken bu miktar 25 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir.
Kamu sektöründe, özellikle Bayındırlık ve iskân bakanlığında, özel sektörde ise inşaat şirketlerinde, mimarlık bürolarında ya da serbest olarak çalışabilirler. Ayrıca bilgi birikiminin de etkisiyle bu bölüm mezunları televizyon şirketlerinde, televizyon kanallarında, fotoğraf stüdyolarında çalışabilirler.
İç Mimar Olmak için Kaç Puan Gerekir? İç mimar olmak için AYT'de sayısal puan türüne ait İç Mimarlık taban puanı 195,75932 olarak belirlenmiştir.
Üniversitenize puanla mı giriyorsunuz yoksa yetenek sınavıyla. Eğer ki yetenek sınavıyla giriyorsanız aslında bu konu tartışmaya kapalıdır. Çizim yeteneğinizin olması gerekiyor.
İç mimar, mekân organizasyonuna yeni ve ekonomik çözümler getirmek amacı ile tasarımlar yapar. Mesleğinin gereği olarak, insan-donanım-mekân sorunlarını alışılmış biçim ve ölçülendirmelerin ötesinde temel verileri ele alarak, yeniden, günümüz ve gelecek kaygısı ile araştırır.
Evet, yapabilirler. Her iki meslek de aynı disiplinden geldikleri için iki alanda birbirine çok hakimdir.
eleman.net verilerine göre, İç Mimar 2023 yılında ortalama 24.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda İç Mimar , Ocak 2023 yılında ortalama 18.700 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 11.528 TL maaş alıyordu.
Program 2 yıl sürelidir ve alınması gereken toplam ECTS kredisi 120'dir. Program dört tam zamanlı yarıyıldan oluşmaktadır. İkinci yarıyılda her öğrenci kayıtlı olduğu üniversite dışında, ortak üniversitelerden birinde eğitim-öğretimine devam etmektedir.
Geçtiğimiz yıllarda iç mimarlık bölümü için yetenek sınavının kaldırıldığı, adayların tıpkı diğer bölümlere girmek isteyen öğrenciler gibi TYT ve AYT sınavlarına girmesi gerektiği YÖK tarafından açıklanmıştı.
Bölüm içerisinde en önemli ders tartışmasız matematiktir. Matematik dersinde hem 1. hem de 2. bölümlerde yüksek başarı elde etmeniz beklenir. Bunun yanında sayılan diğer dersleri de iyi bir not ortalamasına sabitlerseniz, kısa sürede hedeflediğiniz iç mimarlık bölümüne yerleşebilirsiniz.
hiçbir özel yetenek gerektirmez.
2023 yılı itibari ile 23 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Yüksek Mimar maaşları 22840 TL'dir. En düşük Yüksek Mimar maaşı 18270 TL iken, en yüksek Yüksek Mimar maaşı 36160 TL'dir. Güncel Yüksek Mimar maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Mimarlık, üniversitelerde Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Mimarlık bölümü Sayısal puan türünden öğrenci kabul eder.
Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümüne bağlı İç Mimarlık Lisans Programı ile ilgili bilgiler ve program yeterlilikleri aşağıda özetlenmektedir.
Bu bölümden mezun olan öğrencilerin çalışma alanları genellikle iç mimarlık büroları, dekorasyon markaları, İnşaat şirketleri gibi alanlarda çalışabilirler. Bunun dışında yüksek lisans yaparak akademisyen olma imkanları da bulunmaktadır.
Kamu sektöründe başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere birçok bakanlık ve kurumda, il ve ilçe belediyelerinde, yüksek okul ve üniversitelerde, proje, satın alma, restorasyon gibi alanlarda çalışma imkânı bulabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri