Hastanemizde Minnaklara yapılan ilk doz uygulamayı takiben 15 gün ara ile 2 dozun daha uygulanmasını (riskli ve şüpheli durumlarda tekrar sayısı 4-5 olabilir) ve 3 ayda 1 kez tekrarını önermekteyiz. Ayrıca tüm yaş guruplarından kedilere de her 3 ayda 1 kez, ömür boyu tekrarlanmasını önemle tavsiye etmekteyiz.
Evcil hayvanlarda dozu 25 mg/kg'dır.
Serbest olan elinizle hapı dilin mümkün olduğunca arka kısma atabilirsiniz. Kedinizin ağzını bu işlemin ardından hemen kapatmaya dikkat etmelisiniz. Yuttuğunu görene kadar da mutlaka boğaz bölgesine hafif sıvazlama hareketinde bulunmalısınız.
Tenizol oral tabletin köpek ve kedilerdeki pratik dozu 10 kg canlı ağırlık için 1 tablettir. Tedaviye günde bir defa olmak üzere, birbirini takip eden 3 gün süreyle devam edilmelidir.
Köpeklerde İç ve Dış Parazit Uygulamaları İçin Özet Tavsiye;
2- Yavru Köpeklerde (Aşılama dönemi öncesi) 1 aylık olduklarında iç parazit tedavilerine başlamak ve Oto enfeksiyonu (Yumurtlayarak Çoğaldıkları için Tekrarlayan) engellemek için 2, 3 hafta aralıklarla 4 kez tekrarlamak gerekir.
İlgili 34 soru bulundu
Hastanemizde Minnaklara yapılan ilk doz uygulamayı takiben 15 gün ara ile 2 dozun daha uygulanmasını (riskli ve şüpheli durumlarda tekrar sayısı 4-5 olabilir) ve 3 ayda 1 kez tekrarını önermekteyiz.
Günümüzde kullanılan çoğu dış parazit ilaçları kene için 1 ay, pire için 2 ay süre koruyucu özellik taşımaktadır. Havaların sıcak olduğu ve pire, kene problemlerinin sık yaşandığı mevsimlerde dış parazit ilaçları ayda bir tekrarlanması gerekmektedir.
Tenizol tablet tedavisine 3 gün süreyle aralıksız olarak devam edilmelidir. 3 ayda bir tekrarlanmalıdır. Tenizol tablet, kedi ve köpeğe yutturulabileceği gibi, sevdikleri yiyeceklerine karıştırılıp da verilebilir.
İlk aşının ihmal edilmesi sonraki dönemde çok daha büyük etkilere yol açabilir. İlk aşılama sonrasında ise düzenli olarak her 3 ayda bir parazit aşılarının uygulanması tavsiye edilmektedir.
Fenbendazol oral yolla verildikten sonra sindirim kanalından çok az emilir. 2 - 30 saat içinde maksimum plazma konsantrasyonuna ulaşır. Uygulama sonrasında vücutta metabolize olarak sülfon ve sülfoksit türevlerine dönüşür.
Aç veya tok karnına alınabilir, müshile gerek yoktur.
Analiz sonucunu doğrulamak için tedaviden sonra dışkı yoklamasına en az arka arkaya iki gün negatif bulunana kadar devam edilmiştir. Parazitler hem köpek hem kedilerin dışkılarında tedaviden sonra 2 veya 3 gün içinde kaybolmuş ve ilacın etkisi %100 olarak bulunmuştur.
Kliniğimizde 2 veya 3 ayda bir iç parazit ilaçlanması yapılmaktadır. Buna halk arasında ''kist aşısı'' denir fakat bu bir aşı değildir, uzun etkili de değildir. Parazitin alındıktan sonra enfektif hale geçene kadar bağırsakta geçirdiği süre 2-3 aydır.
Preperasyonun 3 haftalıktan 12 haftalığa kadar yavru köpeklerde önce 3 haftalık aralıklarla daha sonra her 3 ayda bir ve tek seferde olmak suretiyle uygulanması önerilir.
Kedi pire damlası hem mevcut pire istilasının tedavi edilmesi hem de gelecek istilaların önlenmesi için oldukça etkilidir. Pire tasması gibi başka yöntemler olsa da bu yöntemler tek başına yetersiz kalmaktadır. Damlanın etkisi ise birkaç saat içerisinde kendini gösterir.
İç parazit kediyi öldürür mü sorusu değişkenlik gösterir. Eğer iç parazit yavru kedide meydana geldiyse bu ölümcül olabilir. Çünkü yavru kedilerin bağışıklık sistemleri çok daha zayıf ve savunmasız olur. Yetişkin kedilerde ise ölüm ihtimali oldukça düşük seyreder.
İç Parazit uygulaması yaptırmazsanız: kedinizin ve sizin iç parazitlerden korunmamanız anlamına gelir. İç parazitler bağırsak ve mide başta olmak üzere karaciğer, akciğer gibi hayati organlarda yaşar ve sayıca artması halinde hem sizde hem de kedinizde ciddi sağlık problemlerine yol açacaktır.
Genellikle oral yolla alınan antiparaziter ilaçlar hastalığın tedavisinde kullanılır. 2-3 hafta düzenli ilaç kullanımından sonra vücut, parazit canlıdan tamamen kurtulur.
Dikkat edilmesi gerekenler: İç parazit sonrası birkaç saat içerisinde 1-2 kez kusma, ilk 3 gün içerisinde 1-2 kez dışkı yumuşaması normaldir. Fakat bunun üzerine çıkması, kusma ve ishalde kan görülmesi, hareketlerde dengesizlik, birkaç saatin üzerinde iştahsızlık ve halsizlik kesinlikle normal değildir.
Dışarı çıktığı zaman çok zorlanan kediler için evde uygulanabilecek iç parazit aşıları da bulunmaktadır. Bu aşıların mutlaka veteriner hekim önerisi doğrudan veteriner kliniklerinden temin edilmesi gerekir. Toz, sıvı ya da tablet formunda olan iç parazit aşılarının kedi tarafından yenmesi çok önemlidir.
Caniverm ve tenizol kıyaslanır ise tenizolun daha çok parazite etki ettiği görülür. Bu sebeple tenizol daha iyi.Her ikisindende iyi olan ise iç ve dış parazit için olan broadline ürünü,tüm parazitlere etki ediyor.Hap yutturmak zaten başlı başına işkence,veteriner yapsa bile ginede haplar tüm parazitlere etki etmiyor.
Eczanelerde 3 lira civarında. lütfen veterinerinize danışın.
Bağırsak parazitleri erken tedavi edilmediği takdirde çocuklarda ciddi sağlık problemlerine sebep olabilir. Parazitin cinsine bağlı olarak; kansızlık, karaciğer ve dalakta büyüme, bağırsakta tıkanma, deride döküntüler, astım, büyümede gecikme ve ayrıca ağır organ hasarları bile yaşanabilir.
sorusunun yanıtı evet olarak verilebilir. Kancalı kurtlar, bazı tenya türleri, toksoplazma gibi parazitler kedilerden insanlara geçebilir.
Genellikle 14 gün arayla kullanılabilen mebendazol, pirantel pamoat veya albendazol içeren ilaçların ailece alınması sayesinde kıl kurdu tedavisi yapılabilir. Her ilaç alımından sonra kişisel eşyaların (el havlusu, yatak örtüsü, kıyafetler) sıcak suda yıkanması önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri