Kedilerin dışkılarında kan görülür (kum kaplarını temizlerken kontrol edin.) İştahta bir artış meydana gelir. Sık yemek yemeklerine rağmen gözle görülür bir kilo kaybı başlar.
Parazitler: İç parazitler kedilerde özellikle yavru kedilerde iştahsızlık nedenleri arasındadır. İştahsızlık ile beraber kilo kaybı da görülebilir.
Kanca benzeri dişleri ile bağırsak duvarını tahrip ederek bölgeye yapışan bu iç parazitler kedilerde bağırsak iltihabına, kansızlığa, kanamaya ve kilo kaybına neden olabilir. Bu iç parazit deriden, özellikle de patilerden vücuda girebilir ve kan yolu ile vücuda yayılabilir.
Bir kedide parazit olup olmadığı dışkısında kan görülmesi, hırıltılı nefes alıp verme gibi semptomlar ile anlaşılır. Bunun yanı sıra anüs bölgesini ve çevresini sık temizlemesi de parazit varlığının sinyallerini verir. Kedinizde iç parazit olduğundan şüphelendiğiniz an bir veteriner hekime danışmayı ihmal etmeyiniz.
İç parazit sorunları, böbrek hastalıkları, sindirim sorunları, kanser, hipertiroidizm, diş hastalıkları, diyabet gibi nedenlere bağlı olarak kedilerde kilo kaybı görülebilir. Bu durumlara ek olarak annesinden erken dönemde ayrılan, yeterli beslenmeyen kedilerde de zayıflık görülmesi mümkündür.
İlgili 27 soru bulundu
İştahlanması için ona rahatlatıcı masaj yapıp, okşayın. Parmaklarınızın ucuyla, kedinizin boynuna, sırtına ve bacak kaslarına yapacağınız masaj, kedideki stresi azaltır ve bu da açlığın tetiklenmesini sağlar. En sevdiği mama konserve ise, onu heyecanlandırın. Mamanın kapağının açılma sesini duymasını sağlayın.
Kedilerde iç parazit olduğu tespit edildikten sonra veteriner kontrolünde ilaç kullanımına başlanılmalıdır. Bu noktada ilk aşamada oral yol ile kullanılan ilaçlar ile parazitlerin ölmesi sağlanır. Bu ağız yoluyla alınan ilaçlar şurup, macun ya da tablet şeklinde kedilerde kullanılabilir.
İç Parazit uygulaması yaptırmazsanız: kedinizin ve sizin iç parazitlerden korunmamanız anlamına gelir. İç parazitler bağırsak ve mide başta olmak üzere karaciğer, akciğer gibi hayati organlarda yaşar ve sayıca artması halinde hem sizde hem de kedinizde ciddi sağlık problemlerine yol açacaktır.
İç parazitler için antiparaziter ilaç uygulaması yapıldıktan sonraki 2-3 gün içinde dışkıda parazit görülmesi halinde antiparaziter tedavinin devam etmesi gerekir. Bağırsak parazitleri ince çubuk (spagetti) veya çok küçük kurtçuklar (kırık pirinç tanesi) şeklinde görülmektedir.
Sağlıklı dışkı genelde yumuşaktır (oyun hamuru gibi: ne çok yumuşak ne çok sert). Bu altın standart kabul edilir ve kedinizin tuvaletini normal şekilde yaptığının göstergesidir. Sağlıklı dışkı rengi koyu kahverengidir ancak çok koyu olmamalıdır; siyaha yakın olması dışkıda kan olduğu anlamına gelebilir.
Kedilerde iç parazit doğal yöntem ile tedavi edilebilecek bir sağlık sorunu değildir. Kedilerde dış parazit tedavisinde bazı durumlarda kedinin tüylerine konaklayan parazitlerin temizlenmesi gerekir.
İç Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Dış Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Kedi Karma Aşısı (2-6 ay aralığında 2 kez, sonraki her yıl birer kez tekrarlanır.)
Tedavisi yapılmayan kedilerde bu hastalık ölümle sonuçlanma gösterir. Ayrıca bu süre zarfında kediniz kilo kaybı, kusma, dehidrasyon ve halsizlik gibi onu yoracak semptomlarda görülecektir. Kedinizi iç ve dış parazitlerden korumak için iç/dış parazit aşılarını düzenli aralıklarla yaptırmalısınız.
Enfeksiyonlar, böbrek yetmezliği, pankreatit, bağırsak sorunları ve kanser gibi bir dizi farklı sağlık sorunu kedilerde iştahsızlığa neden olabilir. Elbette bu denli kötümser olmamakta da fayda vardır, kedilerin yemek yememesinin ardında diş ağrısı gibi daha basit sağlık sorunları da olabilir.
Bazı büyük kedilerde hiçbir belirti görülmeyebilir. Mikroskopla yapılan dışkı muayenesinde teşhis edilir. Öbür parazitlerin de sebep olduğu gibi, kilo kaybı, halsizlik, iştahsızlık gibi belirtiler görülür.
İç ve dış parazit aşıları yapılmaması durumunda kedi veya köpeğinizle birlikte sizde parazitlere karşı savunmasız kalırsınız. İç parazitler özellikle mide, bağırsak ve karaciğer başta olmak üzere hayati organlarda tutunduğu için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Kediler genel olarak aşı uygulamalarından sonra halsiz olmaktadır. Bu süre zarfında kedinizi rahat ettirmeli ve sakince dinlenebileceği bir ortam ayarlamalısınız. Bazı kedilerde ise halsizlik durumuna ek olarak ateş yüksekliği de görülebilmektedir.
Eğer aşı olmazlarsa karşılaşabilecekleri zorlu ve sonu ölümle bitebilen hastalıklara yakalanabilirler. Bu zor hastalıklardan birkaçı ise, kedi gribi, kedi nezlesi, kompleks üst solunum yolu enfeksiyonu ve gençlik hastalığıdır. Üst solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklar kedilerde ciddi sorunlara neden olabilir.
Bağırsak parazitleri erken tedavi edilmediği takdirde çocuklarda ciddi sağlık problemlerine sebep olabilir. Parazitin cinsine bağlı olarak; kansızlık, karaciğer ve dalakta büyüme, bağırsakta tıkanma, deride döküntüler, astım, büyümede gecikme ve ayrıca ağır organ hasarları bile yaşanabilir.
Sarımsak kedinin vücuduna girdiğinden itibaren iç parazitleri yok etmeye başlar, aynı zamanda parazitlerin üremelerini durdurmaya da yardımcı olacaktır. Kediniz sarımsağı kokusundan dolayı direkt olarak yemiyorsa çok ince halinde bölebilir ve mamasına karıştırarak yemesini sağlayabilirsiniz.
6) İştahsız bir kedinin iştahını açmak ve yemeye teşvik etmek için bazı yiyeceklerin kullanılması bu süreçte fayda sağlayabilir. Bu yiyeceklerden bazıları; tavuk, ton balığı, rendelenmiş parmesan peyniri ve probiyotik takviyelerdir. Bu yardımcı gıdaları mamaları üstüne ekleyerek kedinizi yemeye teşvik edebilirsiniz.
Bebek maması deneyin. Bebek mamasının kokusu çok güçlüdür ve belki hasta ve iştahsız bir kedinin yemek yemesini sağlayabilir.
Yaş mamadan sonra kuru mama yemeyen, kullanılan kuru mama değişimi gereklilik haline gelmiş olsa da yeni mamasını reddeden dostlarımız için somon yağı takviyesini tercih edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri