Buna iç gözlem denir. İnsanın kendi ruhsal yaşamının yine kendisi tarafından tanınması ve araştırılması içe bakışla olabilir. Buna bir tür “otoanaliz” veya bilincin kendi üzerinde katlanmasıdır. Dış gözlem ise herhangi bir psikolojik olayı yaşayan kişiyi, o anda, bir plana göre, dıştan inceleyip sonuca varmaktır.
İçgözlem veya içebakış, psikolojide bir uyarıcı karşısında kişinin deneyimlediği algı, duyum, düşünce ve duygularındaki gözlem ve çıkarımlarını ifade etmesini içeren bir metottur. Bu metot: "Bir deneyimi onu yaşayan kişiden başkası gözlemleyemez." varsayımına dayanmaktadır. Yani gözleyen ve gözlenen aynı kişidir.
Dış gözlem ise psikolojik durumun dışarıdan izlenmesidir.
Gözlem, tesadüfi ve organize edilmiş, planlı, programlı olmak üzere ikiye ayrılır.
İlgili 27 soru bulundu
Birçok biçimde gözlem yapılabilir; doğrudan ya da dolaylı olarak, sistemli ya da rastlantısal, açık ya da gizli, katılarak ya da katılmayarak.
Araştırılmak istenen inceleme elemanı ya da birimini oluşturan nesne, olay ya da durum gibi canlı veya cansız varlıkların, araştırma amacına uygun bir biçimde sistematik olarak izlenmesi ve bu yolla ulaşılmak istenen verilerin elde edilmesi işlemidir.
Sistematik gözlem; bir birey hakkında tam ve gerçekçi bir anlayış kazanmak, durumunu ve gelişmesini kavramak için çeşitli zaman ve faaliyetler içinde kişinin yeter bir süre gözlenip tipik ve anlamlı davranışlarını, eylemlerini sistemli bir şekilde kaydetme işidir (Tan, 2000).
Gözlem yapma işleminde; inceleme, analiz etme, araştırma yapma, ölçme ve buna benzer yöntemler kullanılmaktadır. Bir konu ile alakalı olarak hem duyu organları hem de bir takım araçlar kullanılarak yapılan incelemeler gözlem olarak adlandırılmaktadır.
1-Doğrudan doğruya gözlem: Duyu organlarımızla yapılan gözlemdir. 2-Araçla yapılan gözlem: Belli gözlemsel araçlar kullanılarak yapılan gözlemdir. biçimidir. •Gözlem ve verilerin kaydedilmesini kolaylaştırmak amacı ve standart oluşturmak amacıyla geliştirilen ve gözlem boyunca kullanılan araçtır.
Açık gözlem, kullanıcılara ürününüzü kullanırken onları izlemenize izin verip vermeyeceklerini sorar. Gizli gözlem, kullanıcıları doğal bir ortamda onların haberi olmadan inceler. Bu tür bir gözlem genellikle yalnızca tüketicilerin düzenli olarak satın aldığı ve kullandığı bir ürün satıyorsanız işe yarar.
Katılımcı gözlem, araştırmacının bir grubu yalnızca gözlem yoluyla değil, aynı zamanda faaliyetlerine katılarak da incelediği nitel bir araştırma yöntemidir. Bu nitel gözlem metodolojisinde araştırmacı, mümkün olduğunca çok senaryodaki davranışı kaydetmek için kendini katılımcıların günlük faaliyetlerinin içine sokar.
FARKINDALIK. Gözlem; yargısızca, anı hissederek her geleni kabul ederek kişinin kendini gözlemesidir. Gözlem kişinin kendisini ve çevresini sakin ve sabırlı bir şekilde, duyumsayarak, serbest bırakarak ve şimdiki anı olduğu gibi algılamasıdır.
Gerçek yaşamdaki olayların, nesnelerin, insanların, bir plan dâhilinde izlenmesi ile gerçekleşen bir tekniktir. Gözlem tekniği öğrencilere inceleme olanağı tanımasının yanı sıra gözlem yapılan konuyu kavramayı sağlar.
olay ya da süreçlerin doğal ortamlarında herhangi bir müdahalede bulunmaksızın, kişisel yanlılık ya da yorumlara olanak vermeksizin, olabildiğince kesin ve tam olarak izlenmesini ve ayrıntılı kayıtların tutulmasını içeren araştırma yöntemi.
Gözlem doğal ortamda gerçekleşirse, kontrolsüz gözlem olarak adlandırılabilir, ancak gözlem, deneysel prosedürü içeren önceden belirlenmiş planlara göre gerçekleştiğinde, buna daha sonra kontrollü gözlem denir.
Bu tür dikkatli bilgiler standart bir şekilde kaydedilir. Bir olgunun planlı bir şekilde gözlemlenmesi ve neyin, nasıl ve ne zaman gözlemleneceği amacıyla belirli kalıpları, kuralları ve tasarımları takip etmektir. Yapılandırılmamış gözlem, yapılandırılmışın tersidir. Bu sistematik ve planlanmamış bir gözlem değildir.
Bilim adamları; mevsimsel biyolojik aktivitelerin zamanlamasının araştırılmasına fenoloji adını vermektedirler. Fenoloji, bitkiler, hayvanlar ve mikroorganizmalar için yaşam döngüsü olaylarının zamanlamasını ölçen ve çevrenin bu olayların zamanlamasını nasıl etkilediğini tespit eden bilimdir.
Nitel gözlem, ölçü araçları kullanılmadan, nedir sorusuna duyu organlarıyla cevap verebilen gözlem biçimidir. İndikatörlerde kullanılır. Kişiden kişiye değişebilmektedir. Örneğin, "Bugün hava çok sıcak." denildiğinde nitel bir gözlem dile getirilir.
-- Gözlemlenen olay, nesne veya duruma müdahale edilmemelidir. -- Basit gözlem: Verilerin sadece gözlenmesi veya kağıt üzerinde kaydedilmesi yeterlidir.
Cevap: 1. Bir nesnenin, olayın veya bir gerçeğin, niteliklerinin bilinmesi amacıyla, dikkatli ve planlı olarak ele alınıp incelenmesi. 2. Çeşitli araç ve gereçlerin yardımıyla olayların sebeplerini bilmek için uygulanan bilimsel yöntem.
KULLANIM AMACI: Öğrencinin eğitim ortamındaki ilgi, yetenek, kişilik özellikleri, akademik başarısı, gelişimi, tutumları, davranış problemleri vb. özelliklerini daha yakından takip edebilmek ve tanımak amacıyla kullanılır.
1. Gözlem: Duyu organlarıyla veya duyu organlarının hassasiyetini artıran araç ve gereçlerle objelerin veya olayların incelenmesidir (Arthur,1993, 12-13). Etkili bir gözlem yalnızca bakmak değil belirli bir amaçla dikkatle (konsantre olarak) ve sistemli bir şekilde bakmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri