Revalüasyon ya da değer katma, kelime anlamı olarak "değerini yükseltmek", iktisadi olarak da; ülke parasının yabancı paralar karşısında değerini yükseltmek anlamındadır. Devalüasyon kavramının zıttıdır.
Revalüasyon ya da değer katma, kelime anlamı olarak "değerini yükseltmek", iktisadi olarak da; ülke parasının yabancı paralar karşısında değerini yükseltmek anlamındadır. Devalüasyon kavramının zıttıdır.
Revalüasyon ilan edilen ülkede dıştan alınan ürünler yani ithalat artmaktadır. Revalüasyon ilan edilen ülkede yani ihracat azalmaktadır. Revalüasyon ilan edilen ülkede yabancı ürünlerin fiyatı düşmekte yerli üretim ürünlerin fiyatı ise artmaktadır.
Bir ekonomide revalüasyon, dış ticaret dengesinin pozitif yönde fazla vermesi sonucunda uygulanır. Amaç, pozitif yönde fazla vermiş olan dış ticaret dengesinin denge noktasına ulaşmasını sağlamaktır. Revalüasyon uygulamasında resmi döviz fiyatı düşürülür yani ulusal paranın diğer paralar karşısında değeri yükseltilir.
Revalüasyon anlamı halk dilinde bir şeyin değerini yükseltmek ifadesinin karşılığıdır. İktisat dilinde ise başka bir anlama gelir. Bir ülkenin parasının yabancı ülkelerin paraları karşısında değerini yükseltmektir. Devalüasyon ise revalüasyonun tam tersidir.
İlgili 20 soru bulundu
DEVALÜASYON OLURSA NE OLUR? Ülke para biriminin diğer dövizler karşısında değerinin azalmasıyla, satın alma gücü zayıflar ve ithal malların fiyatı alım yapacak ülke için artmış olur, ülkenin dış ülkelere ihraç edeceği ürünlerin fiyatı ise düşmüş olur.
Devalüasyon her ne kadar olumlu bir para politikası aracı gibi görünse de, negatif etkileri de bulunmaktadır. İthalatı daha pahalı hale getirmek yurtiçindeki üretimi daha az efektif hale getirebilir ya da ihracatın daha ucuz hale gelmesi talebi çok ciddi artırarak enflasyona sebep olabilir.
Revalüasyon, bir ülkenin resmi para biriminin değerini kasten yükseltme sürecidir. Bu strateji, genellikle mali dengesizlikleri düzeltmek, enflasyonu kontrol altına almak veya ticaret avantajı sağlamak amacıyla kullanılır.
Revolüsyon, Türkçeye ihtilâl, ayaklanma olarak çevrilmiştir. Aslında, mevcut bir durumun veya bir yaşama tarzının yahut bir toplum düzeninin anî olarak değiştirilmesi demektir ve revolüsyon (tedrici değişiklik ve evrim) un tersini ifade eder.
Revalüasyon, bir ülkenin para biriminin yabancı para birimleri karşısında değerinin artmasıdır. Sözlük anlamı olarak “değerini arttırma, değer kazandırma” anlamlarına gelmektedir.
Benzer şekilde, bir ülkenin para arzı artarsa ve faiz oranları düşerse, para biriminin değeri düşebilir. Aynı şekilde, bir ülkenin enflasyon oranı yüksekse, para birimi değer kaybedebilir. Bir ülkenin parasının değeri, ayrıca o ülkenin uluslararası ticaretinde de önemli bir rol oynar.
Devalüasyon, bir ülkenin resmi para biriminin diğer ülke para birimleri karşısında veya bir grup para değeri karşısında ya da para standartlarındaki değerinin düşürülmesidir.
Revalüasyon kelimesi değer yükseltmek anlamına gelir. Bu kavram, iktisat terminolojisinde paranın döviz karşısındaki değerinin artırılmasını ifade eder. Ulusal para birimi, piyasa müdahalesiyle yükseltilir. Bu sayede, ticari ve ekonomik dengelerin sağlanması amaçlanır.
Devalüasyon ve paranın değer kaybı
Devalüasyon sabit kur rejiminde para otoritesinin aldığı karara dayalı olarak paranın yabancı paralar karşısında değerinin düşürülmesidir.
Bu sebeple bu dönüşe günlük hareket adı da verilir. Dünya, kendi ekseninde batıdan doğuya doğru dönmektedir. Güneş'in etrafında dönmesi. Dünya, kendi ekseni etrafında dönerken bir yandan da Güneş'in etrafında dönmektedir.
Yörüngesel salınım yerküre'nin dönme ekseninin ortalama kutup çevresinde ağır ağır dönmesi olarak ya da yerkürenin topaçsı kafa sallama hareketi olarak tanımlanabilir.
Dünya'nın yalpalaması ise tam bir küre olmamasındandır. Güneş ve Ay'ın çekim kuvvetlerine bağlı olarak oluşan bu hareketin bir tam turu 26.000 yılda gerçekleşmektedir. Dünya'nın bu daha az bilinen üçüncü hareketinin de, tıpkı diğer iki hareketinde olduğu gibi bazı sonuçları olacaktır.
7 Eylül devalüasyonunda 1 Dolar 2.80TL; 4 Ağustos Kararları'nda 1 Dolar 9 TL olmuştur. Ancak Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyükdevalüasyonu 10 Ağustos 1970 Kararları'dır. Böylece 1 Dolar 15 TL'ye eşit hale getirilmiştir. Hükümetyalnızca ithalatı azaltıp ihracatı çoğaltmayı hedeflememiştir.
Devalüasyonun Tanımı
Devalüasyon, genellikle merkez bankası veya hükümet tarafından uygulanır ve resmi kur üzerinde etkilidir. Devalüasyonun temel amacı, ihracatı teşvik etmek, dış ticaret dengesini iyileştirmek, turizm gelirlerini artırmak, rekabet gücünü yükseltmek veya ekonomik sorunları çözmektir.
Peki ama Türkiye'de devalüasyona ne zaman başvuruldu? Türkiye'de devalüasyonun tarihi oldukça kadim. Farklı yıllarda ilgili para politikası benimsenmiştir. 1946, 1958, 1970, 1980, 1994 ve 2001; Türkiye devalüasyon tarihleri kapsamında değerlendirilebilir.
O devletin satın alma gücünün azaltılması gerekir, kendi mallarını ihraç ederek ekonomisini kalkındırmaya ya da en azından kötü etkilenen ekonomisinde az da olsa bir düzelmeye gidebilir. Devalüasyon yaşandığında enflasyon yükselir, faizler artar bu da ekonominin yavaşlamasına neden olur.
Devalüasyon, genellikle ekonomik belirsizlik yarattığı için borsada düşüşe neden olabilir.
Dış ticaret fazlası veren, istikrarlı ekonomik yapı nedeniyle yabancı yatırımları çeken, nispeten yüksek faiz getirisi garanti eden, kârlı reel yatırım potansiyeli taşıyan ülkelerin paralarına olan talep artar, paralarının değeri yükselir.
Mevcut ekonomik koşullarda dünyada en değersiz 10 para birimi; İran Riyali: İran Riyali, uzun yıllardır süregelen ekonomik yaptırımlar ve yüksek enflasyon oranları nedeniyle değer kaybetmektedir. Bu durum, ülkenin dış ticaretini ve yatırım alabilme kapasitesini olumsuz etkilemektedir.
Bu durumdan dolayı da Kuveyt dinarı, dünyanın en değerli para birimi olarak karşımıza çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri