Çayı demledikten sonra demliği çaydanlığın üzerine oturtun ve kısık ateşte 12-15 dakika bekleyin. Diğer püf nokta, çayın demlenme süresince (12-15 dakika boyunca) aynı ısıda kalması, (yani 75-85 derece). Demlikteki ısının yükselmemesi ya da azalmaması gerekiyor.
Göral, "Sigara, sıcak çay ve alkol kullanımı varsa yemek borusu kanseri riski 5 kat artıyor. Günde 3-4 fincanı geçmeden ılık sıcaklıkta çay tüketilmeli" dedi. Amerika ve Çin'de yapılan araştırmalara göre 65 santigrat derece sıcaklığın üzerinde tüketilen çay, yemek borusu kanseri riski artırıyor.
Kahvenin İçme Sıcaklığı
Kahvenin tercih edilen içme sıcaklığı elbette kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Fakat sıcak içeceklerin 65℃'nin üzerinde sıcaklıklarda tüketilmesinin sağlığınız açısından riskli olduğunu bilmesiniz. Sıcak içecekler, dışarıda genelde 70℃ ile 85℃ arasında sıcaklıklarda servis edilir.
Çay demlerken suyun sıcaklığını ayarlamak da oldukça önemli. Doğru bilinen yanlışlar arasında yer alan kaynar su ile çay demlemek, çoğumuzun sıklıkla düştüğü bir hata. Çayın yapraklarının yanmaması adına, demleme aşamasında su sıcaklığının maksimum 80 derece olmasına dikkat edin.
Çay demlemekte kullandığımız demlik cam ya da porselen olmalı, demliğe yaklaşık 3 yemek kaşığı çay ekleyerek çaydanlığın üzerine alalım. Su kaynadıktan sonra demliğe suyu ilave ederek çayımızı demleyelim. Çaydanlığa su ilave ederek kaynaması için tekrar ocağa alalım. Yaklaşık 15 dk demlenen çayımız servise hazır.
İlgili 42 soru bulundu
Eğer çay servis edeceğiniz kişiler arasında şekersiz çaylar içen yoksa demlenme aşamasında demliğin içerisine bir küp şeker atarak daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz. Demliği temizlerken deterjan ile yıkamamaya özen gösterin, tıpkı diğer demlenen şeylerin kokusunu alması gibi çayınız deterjanın da kokusunu çeker.
En iyi lezzet aktarımı için suyun sıcaklığının 90 derece ile 96 derece arasında olması önemlidir. Daha soğuk su kullanımı düz ve aromasız bir lezzet ile sonuçlanırken, çok sıcak olan su da kahvenin tadında ve kalitesinde bir kayba neden olacaktır.
Çoğu espresso makinesi, suyu optimal demleme sıcaklığına ulaştırmak için bir termoblok veya kazan sistemine sahiptir. Bu sıcaklık genellikle 90°C ila 96°C arasındadır.
İdeal köpük sıcaklığı 65 derece olmalıdır. Siz keyfinize göre 55-65 derece arasında ısıtabilirsiniz. Bir süt termometreniz yoksa pitcher'ın sıcaklığını parmağınızla kontrol edin. Eliniz yanmaya başladığında ideal sıcaklığa ulaşılmış demektir.
Buna göre su 100 dereceye kaynatılıp 80 dereceye gelinceye kadar beklenir demlikteki çayın üzerine dökülür. 50-60 dereceye soğuyunca içilir.
Çay suyunu 10 saniye gibi kısa bir süre kaynatmanız yeterlidir. Uzun süre kaynamış suyla çay demlenmesi tavsiye edilmez. Kaynayan suyu ocaktan aldıktan sonra mümkünse 3-4 dakika bekletip öyle çayı demleyin. Kaynar haldeki suyla demlemek çayın aromasını bozar.
şöyle ki; demliğin üst tarafına altında su kaynarken eklenen çay kaynayan su buharıyla biraz kavrulur ve sonrasında üzerine eklenen su ile demlenir ve daha lezzetli olur. bardağa koyarken de önce çay sonra sıcak su konur ki çay ile su düzgün bir şekilde karışsın ve çayın tadı güzel olsun.
Kafein ne kadar sürede vücuttan atılır? Kafein vücuda alındıktan bir saat sonra en üst seviyeye çıkar. 6 saatin ardından kafeinin yarısı vücuttan atılır. Kafeinin tamamen vücuttan temizlenebilmesi 10 saati bulabilir.
Çay ne kadar uzun süre demlenirse, içindeki tannin adlı bileşen daha fazla salınır ve bu da çayın acılaşmasına neden olur. Bunun yanı sıra, çayı demlerken su sıcaklığının doğru olması da önemlidir. Özellikle yeşil çay ve beyaz çay gibi hassas çaylar, kaynamış suyla demlendiğinde acılaşabilir.
“Kaç kaşık suya kaç kaşık çay atılması gerekir?” diye soranlar için önerilen ölçü, kişi başına 1 çay bardağı suya karşılık 1 tepeleme çay kaşığı çaydır. Bu ölçü, “Her bir bardak çay için 1 tatlı kaşığı çay” şeklinde de özetlenebilir.
Elimizde ısıölçer olmadığına göre, suyun 75-85 dereceye düştüğünü nasıl anlarız? Su kaynadıktan sonra fokurdaması tamamen bitmeli, 1-2 dakika beklemeli, ideal demleme ısısına ulaştık demektir.
Mükemmel bir espresso lezzeti için suyun süzgeçten geçme süresi 30 saniyedir ve daha kısa olmamalıdır. Aksi taktirde kahvenin lezzeti bozulabilir. Bu süre aynı şekilde kahvenin lezzetinin bozulmaması için daha uzun da tutulmamalıdır.
Temiz bir shot için, öncelikle espresso fincanınızı sıcak su ile ısıtın. Espresso az miktarda hazırlanan bir içecek olduğu için soğuk bir fincana yapılırsa hızlıca soğuyacak ve lezzetini azaltacaktır.
İdeal su sıcaklığı 85 °C olmalıdır.
normalde 70 derece civarında olan sıcaklıktır. ancak, istenirse daha da sıcak olarak servis ediyorlarmış verdikleri bilgiye göre.
Pişirme işlemi sırasında doğru su sıcaklığı, tadı ve aromayı etkiler ve Espresso'nun zengin aromasını tam olarak geliştirmesini sağlar. Kahve pişirme sıcaklığı 90 °C ile 95 °C arasında olmalıdır.
3. Çay demlerken önce çay mı su mu eklenmelidir? Çayı demlemeden önce, demlik içerisine demlenecek miktarda çay eklenir, ılık su ile çay yıkanır ve suyu iyice süzülür.
En İyi Çay Porselen ve Emaye Çaydanlıklarda Olur!
Çayın tadını ve aromasını en çok alabilmenin mümkün olduğu demlikler porselen demlik olurken, porselen bulunamadığı yerlerde ise emaye demlikler tercih edilmelidir. Ayrıca bakır demlikler de çayın lezzetini verebilme konusunda oldukça başarılıdır.
Önce suyu koyup üzerine çayı ilave etmenin çayı daha lezzetli yaptığı bilinmektedir. Demliğin içine tek şeker atıldığında çay daha iyi demlenmektedir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta çayın içileceği ortamda çayı şekersiz içen kimse olmamasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri