Aile içinde kendisini yeterince ifade edemeyen çocuk, içe kapanık olur. Kendisini olduğu gibi sergileyemeyen, incitileceği, kızılacağı, eleştirileceği, sevgiyi kaybedeceği için veya anlaşılmayacağı için anne-babasıyla ruhsal bir iletişim gerçekleştiremeyen çocuk, içine kapanık olur.
İçe kapanıklık veya içe dönüklük, diğer insanların yer aldığı dış dünyadan ziyade zihinde cereyan eden içe dönük yaşamın tercih edilmesiyle karakterize bir kişilik tarzıdır. İçe kapanıklık yaşayan bir birey genellikle sessiz, tedirgin ve düşünceli bir birey olarak düşünülür.
İçe kapanıklık, zihinsel aktiviteleri ve içsel yaşamı diğer kişilerin dış dünyasına tercih etme ile karakterize olan bir kişilik tarzıdır. İçe dönük kişiler, dış dünyadan ziyade kendi iç düşüncelerine ve fikirlerine odaklanma konusunda daha rahat hisseder.
Genelleme yaparsak içine kapanık kişi genellikle utangaçtır ve de kendi iç dünyasına yönelir. Çok fazla konuşmaz. Genelde sessiz insanlardır. Ama içe kapanık insan olmak bundan daha fazlasını ifade eden bir varoluş biçimi.
İlgili 16 soru bulundu
İçine kapanık kişiye, onu daha dışa dönük yapmaya çalışmadan saygı göster. İçine kapanık kişilerin pek çok güçlü yönü vardır; harika dinleyicidirler, iyi gözlemcidirler ve konsantre olma konusunda mükemmeldirler. Birini daha dışa dönük yapmaya çalışmak yerine, içe kapanıklığının birçok faydası olabileceğini kabul et.
Çok konuşmayan, genellikle yalnız kalmayı tercih eden, işlerini tek başına halletmek isteyen, göz temasından kaçınıp konuşurken ses tonunu alçaltarak konuşan kişileri “içine kapanık” olarak adlandırabiliriz.
İçe dönük kişilik tipleri, mümkün olduğunca az uyaranın olduğu ortamlarda rahat eder ve yenilenmek, güçlenmek için kendi içine dönmeyi, kendisiyle kalmayı tercih eder. Dışa dönük kişiler ise başkalarıyla bağlantıda olmayı tercih eder ve sosyal ortamlarda kendilerini enerjiyle dolmuş hissederler.
Anksiyete, vücudun strese verdiği doğal bir tepki olarak kontrol edilemeyen kaygı, korku ve huzursuzluk gibi duyguların ani ve yoğun bir şekilde yaşanmasıdır. Kan basıncının yükselmesi, kalp atışlarının hızlanması, nefes alış verişinin değişmesi ve terleme anksiyete belirtileridir.
Başak Burcu
Bu burç grubunda doğan kişiler sakin ve içine kapanık bir yapıya sahiptirler.
Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan içine kapanık kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan içine kapanık kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
İçine kapanık sorusu içinde otist ve tutkun sözcüklerini aklınızda tutmanız gerekir. Otist sözcüğü toplam 5 harfe sahiptir. Bundan dolayı içine kapanık bulmaca sorusunda cevap 5 harfli ise otist yazılır. Bulmacada içine kapanık sorusunun karşılığı 6 harfli olduğunda yanıt tutkun olarak bilinmektedir.
Tipik içe dönük olanlar, sessiz, çevreye karşı kapalıdırlar. İnsanlardan kaçar, kendi başlarına kalmak isterler. Okumak, yazmak, resim, müzik gibi uğraşılardan hoşlanırlar. İnsanlarla kolay ilişki kuramazlar.
Öncelikle içe dönüklük ve dışa dönüklüğün kesin nedeni bilinmemektedir ama genetik veya çevresel faktörlerin (içlerinden en önemlisi çocukluk zamanındaki çevresel faktörlerin) buna sebep olduğu düşünülmekte.
İçedönükler, ruhsal enerjiyi dünyadan alır ve kendilerine yönlendirirler. Dış dünyadan çok, düşünce ve hislerden oluşan kendi iç dünyalarıyla ilgilidirler. Fazla düşünceli ve kararsız kişilerdir. Kalabalık yerine, kendi başlarına kalmayı tercih ederler.
Spor aktiviteler, müzik ve enstürman çalma, kitap okuma, doğayı tanıma, resim yapma gibi etkinlikler bir yandan çocuğun sosyalleşmesini sağlarken bir yandan da fiziksel, bilişsel ve duygusal gelişimini de destekleyecektir.
Bacaklarını yana açarak, V ya da W şeklinde oturmak yerine bacaklarını düz uzatarak ya da bağdaş kurarak oturulması önerilir. Ama eğer ailede, annede, babada ya da yakın akrabalarda içe basarak yürüme varsa ve bu çocuğa genetik olarak geçmişse bu durum ileri yaşlarda düzelmeyebilir.
İlgisiz Çocuk Sendromu Yaşayan Çocukların Davranışları
Daha çok içine kapanık, sessiz bir ruh hali içinde olurlar. Sosyalleşmek, dışarı çıkmaktan çok evde oturmayı tercih ederler. Konuşmakta zorlanırlar, kendilerini ifade etmekte oldukça zorlanırlar.
Utangaçlığın oluşmasında genetik yatkınlık, kişilik yapısı, anne baba tutumları, sosyal yaşam yetersizliği gibi pek çok neden vardır. Çocuk büyüdükçe yabancılardan korkma ve huzursuz olma durumu genelde azalır ve süreç içerisinde de kaybolur. Bazı çocuklarda ise bu huzursuzluk ve korku hali yaşam boyu devam eder.
Sıkılınca, kıskanınca, yorulunca, öfkelenince gibi başlıklarla ısırma eyleminin nedenini belirlemelisiniz. Çocuklar genel olarak aktivite eksikliği, yeni bir kardeş ya da yeni bir okul, oyun ihtiyacı, kendini kanıtlama, yeterli duygu ifade imkanı tanınmaması gibi sebeplerden dolayı ısırmaya başvurur.
Dışa dönük biri olmak için tüm ön yargılardan sıyrılmak ve iletişime açık olmak gerekir. Utangaçlık, dışa dönük olmanın önündeki en büyük engeldir. Bu nedenle içine kapanmak yerine sosyalleşmek isteyen bireylerin utangaç değil meraklı olması gerekir.
İçine kapanık erekler aşık oldukları kişinin çevresinde olduklarında gergin bir enerjiye sahip olurlar ya da ekstra soğukkanlı davranmaya çalışırlar. Hatta gereğinden fazla saçını düzeltir, kıyafetini düzeltir ve senin için ufak şeyler yapmaya çalışırlar.
Fakat, gerçek şu ki, zaman zaman içe dönük zaman zaman dışa dönük olabiliriz. Her şeyde olduğu gibi bu iki yönümüzü de dengede tutmayı bilmeliyiz. Yeni bir sosyal etkinliğe gitmek ve hiç tanımadığınız insanlara vakit geçirmek kadar, evde kitap okurken de kendinizi rahat hissedebilmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri