Bu itibarla haram olmakla birlikte alkol alan veya uyuşturucu kullanan kişi, ne dediğini bilemeyecek kadar sarhoş değilse, bir başka ifadeyle ne yaptığını ve ne okuduğunu bilecek düzeyde bir bilince sahipse namazlarını kılması gerekir. Bunun için belirlenmiş bir süre yoktur.
İçki içip sarhoş olan kimsenin kırk gün namazı kabul olunmaz o durumda ölürse de kâfir olarak ölür.” (Nesai) Ebû Hüreyre'den (ra) rivayet edildiğine göre; Resulullah (asm) şöyle buyurmuştur: ”Kim dünyada içki içer (de tevbe etmeden ölür)se, o kimse ahirette içki içmeyecektir."
Bir hadis-i şerifte de Efendimiz (asm) buyurmuştur ki: “Kim içki içer de sarhoş olursa, kırk sabah namazı kabul olunmaz. Sarhoş olduğu hâlde ölürse cehennemde, eğer tövbe eder ise Allah tövbesini kabul eder. Tekrar içki içerse, kırk gün sabah namazı kabul olunmaz.
SELÇUK Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Tekin Gökmenoğlu, Sarhoş olmayacak şekilde içki içtikten sonra, kendini kaybetmemiş ve söylediklerini hatırlayan bir kişi namaz kılabilir” dedi.
İçki içen kişi işte bu şartları yerine getirene kadar namaz kılamaz. İçki içen; ama namaz kılmak isteyen veya içkiyi bırakıp tevbe eden bir Müslüman namaz için kesinlikle kırk gün beklememeli, en yakın vakitten başlayarak namazlarını kılmalıdır.
İlgili 43 soru bulundu
(Mâide Sûresi, 91. Âyet). Peygamberimiz'in (s.a.v.) bu konuda sahih hadisleri vardır: 'İçki bütün kötülüklerin anasıdır' (ümmül habais). 'Sarhoşluk veren her içkinin azı da çoğu da haramdır' hadisleri bunlardan sadece ikisidir.
Sual: Gazetelerde şöyle bir fetva yayınlandı: (Sarhoşluk verecek derecede alkol bulunmayan içeceklerin içilmesi caiz, sarhoş edecek derecede alkol bulunan içeceklerin içilmesi ise haramdır. Sarhoş etmediği için kefirin içilmesi caizdir.)
Değerli kardeşimiz, Allah, namaz kılmayı farz kılmış, içki içmeyi ise haram kılmıştır. Namazı kılmamak haram olduğu gibi, içki içmek de haramdır. Bu bakımdan hem namazı kılmayan hem de içki içen birisi, iki türlü günaha girmiş olur.
İçki içen ama ibadet etmek isteyen veya içkiyi bırakıp istiğfar edip tövbe eden bir Mü'min bunun için kesinlikle 40 gün beklememeli, en yakın vakitten başlayarak salatı yerine getirmelidir.
Ayeti bulunmaktadır ve bu ayete göre alkolün dinen vücuttan atılma süresi 40 gün olarak bilinmektedir. Hadisi şerifte yer alan bir diğer ayette ise; “İçki içen kimsenin 40 gün namazı kabul edilmez.”
Ayrıca içki içti ya da başka bir günah işledi diye kırk gün namaz kılmamak olmaz. Olsa olsa içki içen bir insanın kıldığı namazın sevabı azalır. Diğer taraftan içki içen ya da başka bir günah işleyen kafir olmaz, günahkar olur.
Sonradan içkiye tövbe ederse Allah onun bu tövbesini kabul eder. Ancak yine içerse Allah kırk gün boyunca namazını kabul etmez. Sonrasında tövbe ederse Allah onun bu tövbesini kabul eder.
İçki haramdır. Çünkü içkinin pek çok zararı vardır. İçki, insanlar arasına düşmanlık ve kin sokar. Kur'an-ı Kerim'de içki ile kumarın zararlarından söz edilirken, “Şeytan içkide ve kumarda ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister.” (Mâide, 5/90-91).
İbnü'l-Arabi ise şöyle demiştir: İçki içen kimse ya tövbe etmeden ölür veya tövbe ettikten sonra ölür.
Peygamber, “Sarhoşluk veren her içki haramdır” (Buhari, Vudu, 71; Edeb, 80; Müslim, Eşribe, 7); “Çoğu sarhoşluk veren şeyin azı da haramdır” (Ebu Davud, Eşribe, 5: Tirmizi, Eşribe, 3) buyurmuştur. Buna göre Müslüman içkiden ve içki içilen ortamlardan uzak durmalıdır. Sarhoş iken namaz kılınmaz (Nisa, 43).
alkol 24 saat içinde vucuttan tamamiyle atılır. Gerek idrar gerek terleme vs.. 25 saat dediğinde vucutta gram alkol bulamazsın.
Hadiste belirtilen "kırk gün hiçbir ameli kabul edilmez" ibaresi "Kırk gün boyu, kıldığı namazların sevabından mahrum kalacaktır." demektir. Ulema bu hususta ittifak etmiştir. İçki içen bir kimse namazı şartlarına göre kılsa namazı sahih olur yani namaz borcunu öder.
Dinimize göre sarhoş edici tüm alkol ürünleri haram kılınmıştır. Temizlik ya da hoş koku için kullanılan alkollü ürünler için aynı durum söz konusu değildir. Yani temizlik için ele ve vücuda sürülen alkol ya da dezenfektanlar abdest bozulmasına neden olmaz.
İslam'da alkollü içkilerin tüketilmesi haram kılınmış (Mâide, 3/90), sarhoşluk veren her şeyin miktarına bakılmaksızın haram olduğu ifade edilmiştir (Müslim, Eşribe, 74; Ebu Davud, Eşribe, 5).
Zina işlediği için namazı birakmaz namaz kıldığı icin zinayi bırakır olması gereken budur. Yapılır, kılınır yavrum. Battı balık yan gider diye tümden günahkar olmak yerine, sevapla dengelemek en doğrusudur. Peygamber bile günah işledikten sonra sevap işleyin der.
Alkol 40 gün. Uyusturucu 1 yıl 55 dakika cenabet yapar. Ceza da indirim uygulana bilir. ''İçki içmek , hırsızlık yapmak, domuz eti yemek vs gibi haramlardan dolayı kişi cunub olmaz.
Bu nakilden de anlaşılacağı gibi, deodorant, parfümleri ve kolonyadaki alkol Hanefi mezhebinin bazı imamlarına göre necis kabul edilen alkol cinsine girmediğinden, elbiseye veya bedene sürülmesiyle namaza mâni olmaz.
“Sarhoşluk veren her şeyden sakınınız.” (İbni Mâce, Eşribe, 14.) Buna göre, birada % 2-8 (Yüzde iki-sekiz) oranında sarhoşluk veren alkol bulunmaktadır. Bundan dolayı içinde az miktarda da olsa alkol olduğundan içilmesi caiz değildir; bir damlası dahi haramdır.
Resûl-i Ekrem Efendimiz Medine'ye teşrif ettikleri zaman Müslümanlar arasında da içki içiliyor, kumar oynanıyordu.
İslam dünyasında sarhoşluk verici özelliği sebebiyle alkollü içecek kullanımı dinen meşru (caiz, helal) görülmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri