köfte hazırlandıktan sonra suya atılır. zaten kızartılmışı değil, haşlanmışı makbuldür içli köftenin. köfteler de 4-5 dakika haşlanmalı, yoksa ne olursa olsun o köfte çatlar. içli köftenin yanında normal ekmek tüketilmez. yufka ekmeği yenir.
Dış harcına bayat ekmek koyun
İçli köftenizi hazırlarken veya pişirirken çatlamaması için köftenizin dış harcına bayat ekmek veya galeta unu koyun. Bu sayede içli köftenizin dışı bütün kalacak ve kolay şekil verilebilir olacaktır.
Ekmeğin suyunu sıkıp kıymayla karıştırıyoruz. Soğanı ve sarımsakları rendeleyip kıymaya ekliyoruz. Karışımıza yumurtamızı az biraz sıvı yağ ve baharatlarımızı ekledikten sonra güzelce yoğuruyoruz. Az dinlendirdikten sonra, avuç içi kadar açıp kızartmaya bırakıyoruz.
Tepsideki içli köfteyi fırına gitmeden önce dilimleyin, üzerine zeytinyağı gezdirin, her dilimin üzerine bir parça ceviz yerleştirin. İçli köfteyi önceden ısıtılmış, 200 derecelik fansız fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
İlgili 28 soru bulundu
Pişirme aşamasında haşlama veya kızartma yapacaksanız, suyun ve yağın çok sıcak olmamasına özen gösterin. İçli köfteleri orta kızgınlıkta yağa attıktan sonra çok fazla karıştırmamaya özen gösterin. Köfteleri ne kadar çok karıştırırsanız, dağılma ihtimalleri o kadar çok artar.
Servis yaparken istenilen miktarda köfteyi tabağa alalım üzerine 3 yemek kaşığı yoğurdu dökelim daha sonra salçalı sostan üzerine ilave edelim. Servise hazır afiyet olsun.
Başlı başına bir ana yemek olan içli köftenin mükemmel lezzeti ile kaç tane yediğinizi fark edemeyeceksiniz bile.
Porsi10 İçli Köfte 8 Adet.
Urfa içli köftesi / Şanlıurfa içli köftesi; bulgurlu dış harcın içine önceden hazırlanan kıyma etli iç harç doldurulduktan sonra kızartılması suretiyle üretilen yöresel bir lezzettir. Yapımı el becerisi ve ustalık gerektirmektedir. Şanlıurfa'da içli köftenin çiğ köfteden türediği rivayet edilir.
2. Ekmek içi veya galeta unu
Ekmek kabukları köftenin içerisinde sert olmasına neden olur. Annelerimizin köftelerinde kullandığı sırlardan birisi bayat ekmek kullanmaktır. Eğer evde bayat ekmeğiniz yoksa yerine galeta unu ekleyebilirsiniz.
Yoğurma kabına kıyma alınarak üzerine soğan rendesi, dövülmüş sarımsak, baharatlar ve tuz eklenir. İyice yoğrulan köfte harcı şekil verilerek bir saat buzdolabında dinlendirilir. Daha sonra yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. 200 derecelik fırında yaklaşık 15 dakika pişirilir.
Ekmek içi yerine köfteye mısır unu da koyabilirsiniz. Tavada iki kaşık mısır ununu yağsız olarak kavurup soğutarak kıymaya ilave edebilirsiniz. Kuru ekmek içi yerine en çok kullanılan alternatif ise galeta unu. Bir fincan galeta unu, yarım kilogram kıyma için yeterli olacaktır.
Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Özenle hazırlanan içli köfteler bol sıvı yağda kızartılmalıdır. Kızartılmalarında derin bir tencere kullanımı tavsiye edilmektedir. İçli köfteleri pişirme aşamasında çok fazla karıştırmamaya dikkat edilmelidir. Köfteler pişerken fazla müdahale edilmemesi pişirilen köftelerin dağılması ihtimalini önler.
ev yapımı içli köfte adet fiyatı – şuan ki malzemeler ve yapımla birlikte adet fiyatı 10 Tl gibi bir ücrete denk gelmektedir.
İçli köfte ya da oruk, bulgurun hamur haline getirilerek içinin doldurulması suretiyle yapılan Türk mutfağında bir yemektir. Aslen Levant mutfağına ait olan bu yemeğe kibbe ve bazı yörelerde dolgulu köfte de deniliyor.
İçli köfte Türkiye'de genellikle Adana, Bitlis, Osmaniye, Sivas, Kahramanmaraş, Elazığ, Malatya, Tunceli, Malatya, Mardin, Diyarbakır, Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa ve Adıyaman gibi Doğu ve Güneydoğu yörelerinde yapılmaktadır.
1 içli köfte kaç kalori diye merak edenler için ise değerler bu şekildedir: 1 adet içli köfte: 115 kalori. 1 porsiyon içli köfte: 345 kalori. 100 gr içli köfte: 180 kalori.
Bu yemeğin tarihi Çin Hanedanı dönemine (MÖ 221 - MÖ 207) kadar uzanmaktadır.
İçli köftenin yanında tercih edilebilecek tariflerden birisi; pirinç veya bulgur pilavıdır. Hemen her yemek ile uyum sağlayan pilav türleri, içli köfte ile de uyum sağlayacaktır. Çok lezzetli olan içli köftenin, pilav türleri ile sunulması, içli köfteye lezzet katacaktır.
İçli köftenin temel malzemeleri et, yağ ve bulgurdur. Lakin üzülerek söylemeliyiz ki içli köfte kilolara davetiye çıkarmaktadır.
İçli köftenizi pişirirken suyun veya yağın çok sıcak olmamasına özen gösterin. Ve de suya veya yağa attıktan sonra içli köftelerinizi ne kadar çok çevirirseniz dağılma ihtimallerinin o derece yüksek olduğunu unutmayın.
Bulgurlar şişip soğuyunca yoğurma kabına alınır. İrmik, un, yumurta, salça, tuz ve karabiber eklenip iyice yoğurulur. Gerekirse arada elinizi hafif hafif ıslatıp yoğurabilirsiniz. İyice yoğurunca küçük parçalar koparıp elde yuvarlanır içi baş parmak yardımıyla oyulur diğer dört parmakla çevirerek inceltilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri