Diğer iştah açıcı şeyler tuz, patates, kırmızı acı biber, nohut, mısır ve havuç olarak sıralanabilir. Karbonhidrat oranı yüksek gıdalar iştah açıcı şeyler içerisindedir. Makarna, patates ve hamur işi ürünleri iştah açmada etkilidir.
Tatlı bir içecek olarak ayva kompostosunun iştah açıcı niteliklerinden yararlanılabilir. Meyve olarak portakal, greyfurt, kayısı gibi meyveler tüketilebilir. Havuç içeren yemeklerin yanı sıra domates ve enginar içeren yemekler de iştah açıcıdır. Kişinin ağız tadına uygun baharatlar yeme isteğini artırır.
Özellikle aşırı oranda iştahsızlığın altında yatan birtakım sebepler bulunmaktadır. Bu sebepler aynı zamanda ciddi sağlık sorunları olarak ön plana çıkar. Özellikle mide ve sindirim problemleri, soğuk algınlığı, bağırsak ve karaciğer hastalıkları gibi durumlar ön plana çıkmaktadır.
İŞTAH KAYBININ NEDENLERİ
İştah kaybının nedenleri arasında hamilelik, metabolik problemler, kronik karaciğer hastalığı, KOAH, demans, HIV, hepatit, hipotiroidizm, kronik böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, kokain, eroin, hız, kemoterapi, morfin, kodein ve antibiyotik bulunur.
HASTAYKEN HANGİ BESİNLER TÜKETİLMELİ? Hastalık nedeniyle iştahın açık olmaması durumunda bile yulaf, ekmek, makarna gibi yüksek karbonhidrat içeren gıdalar ile enerji yoğun ve bol protein içeren tam yağlı yoğurt, yumurta ve kuruyemiş tüketmek iyileşme sürecine yardımcı olur.
İlgili 15 soru bulundu
Diğer iştah açıcı şeyler tuz, patates, kırmızı acı biber, nohut, mısır ve havuç olarak sıralanabilir. Karbonhidrat oranı yüksek gıdalar iştah açıcı şeyler içerisindedir. Makarna, patates ve hamur işi ürünleri iştah açmada etkilidir.
C vitamininden zengin taze meyve ve sebzeler tüketmeye özen gösterin. Tatları ve renkleri iştah açacaktır. Çinko ve B vitaminlerinden zengin yağsız et, deniz ürünleri, fındık, badem, bitki tohumları ve tam tahıl ürünlerinin tüketimi de iştahı artırır. Sağlıklı yağlar içeren avokado, fındık ve zeytinyağı kullanın.
* Sarı Kantaron otu iştahı açar, hazımsızlığa iyi gelir. * Karabiber: oldukça etkili bir iştah açıcıdır, yemeklerde kullanılması iştaha iyi gelir. Hazımsızlığı iyi geldiği bilinmektedir. * Kavun, kereviz, kimyon, maydanoz ve melisa otu iştah açıcı özelliğe sahiptir.
İştah kaybının nedenleri arasında sigara içme alışkanlığı, hamilelik, metabolik problemler, stres, depresyon, migren, anemi, kronik karaciğer hastalığı, beyin sarsıntısı, diyabet, irritabl bağırsak sendromu, mide bulantısı, kusma, KOAH hastalığı, demans, HIV, hepatit, hipotiroidizm, kronik böbrek yetmezliği, kalp ...
- Ahududu, ayva kompostosu, badem, ceviz, greyfurt, kayısı, limon, portakal, domates, enginar, havuç, sarımsak, turp, ada çayı, ardıç tohumu, kekik, kimyon, kişniş, nane gibi bitkiler iştah açıcı özelliğe sahip olmaları ile bilinirler.
İştahsızlık çoğunlukla fizyolojik nedenlerden kaynaklansa da psikolojik nedenler de büyük ölçüde iştahsızlığa yol açabilir. Stres ve can sıkıntısı iştahla bağlantılıdır ve stresli durumlarda kişilerde yemek yeme alışkanlığının değişmesine yol açar.
İştahsızlık ile ilgili problemleri olanların hastanelerin Gastroenteroloji veya Dahiliye polikliniklerine başvurması gereklidir.
Dut pekmezinin iştah açıcı özelliği vardır. Aşırı tüketildiği zaman fazla kilo almanıza yol açabilmektedir. Bu pekmez özellikle kilo almak isteyenler tarafından da çok önemlidir.
Ahududu besin değerleri bakımından son derecede zengindir. Düzenli olarak ahududu tüketmeniz durumunda iştahsızlık gibi problemleri ortadan kaldırmanız mümkündür. Gün içerisinde bir avuç badem tüketebilirsiniz. Badem hem mideyi yatıştıracak hem de kalorili bir besin olduğundan ötürü iştahsızlığa iyi gelmektedir.
Polivit şurup iştah açar mı? İçerdiği vitaminler nedeniyle çocuğunuzun iştahını açabilir.
Klinik olarak iştahsızlık ya da farklı bir deyişle iştah azlığı, günlük yiyecek alım miktarındaki azalma ile karakterizedir. Hemen herkesin hayatının bir döneminde yaşadığı iştahsızlık, çoğunlukla soğuk algınlığı, mide ve sindirim problemleri, bağırsak ve karaciğer hastalıkları gibi faktörlere bağlı olarak görülebilir.
Stres, kaygı ve heyecan halinde değişen duygusal durum iştah artışına neden olabileceği gibi iştah kesilmesine de neden olabilmektedir.
Depresif olguların çoğunda duygudurum değişiklikleri ile birlikte iştah ve kilo kaybı bulunur.
C vitaminin metabolizmayı düzenleyici etkisi kilo alımına yardımcı olmaktadır. Vücutta depolanmayan C vitamininin düzenli olarak tüketilmesi iştahı arttırıcı etkiye de sahiptir.
Anripsikotik İlaçlar
Bu ilaç türü iştah açıcı özelliğe sahiptir ve bu sayede kullanıcıların kilo alması sağlanır. Bu ilaçlara örnek olarak klorpromazin, klozapin, haloperidol, olanzapin ve risperidon verilebilir. Bu ilaçlar mutlaka uzman doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
İştah kesici besinler arasında yer alan elma, yüksek lif içeriği ile midede doygunluk hissi yaratır. Sindirimi uzun sürdüğünden dolayı kan şekerini yavaş yavaş yükseltir. Kan şekerini daha da kontrol altına alması için tarçın serpilmiş elma tüketilmesi önerilir.
Hemen hemen her insan hayatının bir döneminde iştahsızlık ya da kilo kaybı sorunu ile karşılaşabiliyor. İştahsızlık veya kilo kaybı birçok sebebe bağlı olarak gelişebilmektedir. Bunlar soğuk algınlığı, mide rahatsızlıkları, bağırsak hastalıkları, karaciğer hastalıkları gibi birçok sebeplerle ortaya çıkabilir.
İştah artışının nedeni vücutta progesteron seviyesinin artması ile ilişkilendirilebilir. Bu yüzden fazla kalori ve yemek yeme ihtiyacı hissedebilirsiniz. Adet dönemi öncesi çikolata ve bunun gibi tatlı, şekerli yiyeceklerin yenilmek istenmesinin nedeni ise , östrojen hormonunun azalmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri