İçli köfte ya da oruk, bulgurun hamur haline getirilerek içinin doldurulması suretiyle yapılan Türk mutfağında bir yemektir. Aslen Levant mutfağına ait olan bu yemeğe kibbe ve bazı yörelerde dolgulu köfte de deniliyor.
Urfa içli köftesi / Şanlıurfa içli köftesi; bulgurlu dış harcın içine önceden hazırlanan kıyma etli iç harç doldurulduktan sonra kızartılması suretiyle üretilen yöresel bir lezzettir. Yapımı el becerisi ve ustalık gerektirmektedir. Şanlıurfa'da içli köftenin çiğ köfteden türediği rivayet edilir.
Tadına doyamadığımız bu lezzet ilk olarak Arap mutfağında ortaya çıktı. Arap mutfağında ''kibbe” olarak adlandırılan içli köfte ülkemizin pek çok yerinde farklı isimler ile anılsa da genel olarak içli köfte olarak biliniyor.
Aslen Arap mutfağının bir yemeği olan içli köfte Türkiye'de doğu ve güneydoğu bölgelerinde sıklıkla yapılan yemeklerden biridir. Her yörede kendine has bir lezzet sunan içli köfte özellikle Gaziantep ve Hatay illerinde adından daha çok söz ettirmektedir.
Malumunuz vaktiyle Arabistan ülkeleriyle olan münasebetimiz bu lezzetle tanışmamızı kolaylaştırmıştır. Ama yine de kaynaklara göre Suriye, Filistin, Mısır, Ürdün gibi Arap ülkelerinden Türkiye'ye göç eden göçmenlerle ülkemizde iyice yayılmıştır bu leziz içli köfte.
İlgili 27 soru bulundu
Malatya Yeşilyurt Belediyesi tarafından başvurusu yapılan “Malatya İçli Köftesi Coğrafi İşareti” tescillendi. Coğrafi İşaret Tescil Belgesi; Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof.
5. Köfte. Farsçadan dilimize giren bu kelimenin anlamıysa 'Dövülmüş, ciğnenmiş'tir.
O, meşhur köfteler denince ilk akla gelendir. Kuzu ve dana etinin görece yağlı kısımlarından hazırlanan ve yapımından pişirilmesine, işlenmesinden bekletilmesine kadar türlü zahmetli süreçlerden geçen Tekirdağ köfte, içerdiği irmikle farklı bir lezzet yelpazesinde yer alır.
Türkiye'de Adana, Bitlis, Osmaniye, Sivas, Kahramanmaraş, Tunceli, Elazığ, Malatya, Mardin, Diyarbakır, Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa ve Adıyaman yörelerinde yapılmaktadır. Haşlanmış köfteler eritilmiş tereyağı ile servis edilebilir.
İçli köfte ya da oruk, bulgurun hamur haline getirilerek içinin doldurulması suretiyle yapılan Türk mutfağında bir yemektir. Aslen Levant mutfağına ait olan bu yemeğe kibbe ve bazı yörelerde dolgulu köfte de deniliyor.
Hatay'da '”oruk” adıyla anılan içli köftenin hamurunun içine hazırlarken dövülmüş et eklenir. Bu özelliği ile çok ayrıcalıklı bir lezzet ortaya çıkar. Hatay usulü içli köfte tarifi için öncelikle iç harcı hazırlamamız gerekiyor.
Çiğ Köfte'nin Tarihi Kral Nemrut'a Dayanıyor
Çiğ köftenin vatanı olan Adıyaman'da, bu muhteşem lezzetin efsanevi hikayesi şu şekilde anlatılıyor;''Adıyaman yöresinde eski bir medeniyetin kralı olan Kral Nemrut, Hz. İbrahim'i tek tanrıya inandığı için yakmaya karar verir.
İçli köfyeye Hatay'da Oruk denir. Bu vazgeçilmez yöresel lezzetin asıl özelliği hem içi hem dış köftesine et konur.
Irok (İçli Köfte) - Mardin.
İçli Köfte (Kutlik) Siirt Yöresi - Nefis Yemek Tarifleri.
İçli köfte diğer adıyla Oruk, Arap mutfağından (Suriye, Lübnan, Ürdün, Irak, Mısır) Türk mutfağına giren bulgurun hamur haline getirilerek içinin doldurulmasıyla yapılan bir yemektir. Arap mutfağında asıl ismi, Arapça'da yuvarlak anlamına geldiği için “Kibbe” veya “Kubbeh” olarak geçmektedir.
İkbebet (Haşlanmış İçli Köfte)
İçi hazırlanıp, soğumaya bırakıldığı an somun ekmeğin arasına koyup, afiyetle yediğindi. Kızartmasını yerken kalorisini hiç düşünmediğin yemekti, haşlamasını yemelere doyamadığındı. Güzel anılardı içli köfte.
Gaziantep Malhıtalı Köftesi/ Gaziantep Mercimekli Köftesi 09.02.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Uzman kardiyolog Canan Karatay çiğ köfte ve içli köftenin son derece şifalı olduğunu söylemektedir. "İçli köfte ve çiğ köftenin faydaları saymakla bitmez. İçli köfteyi kızartmak yerine haşlanmış olarak tüketmelisiniz. Bu, sağlık açısından daha iyidir ve haşlanmış içli köfte gönül rahatlığıyla yenebilir.
Islama köfte, Adapazarı'nın yöresel lezzetlerinden olan bir yemektir. Dilimlenmiş ekmekler biberli ve yağlı et suyuna batırılır ve köftelerle birlikte ızgaralanır.
Bir araştırmaya göre ülke mutfağında 291 çeşit köfte yemeği bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri