Klorlamanın uc noktada 0.5 ile 0.1 ppm arasında olması gerekir, bunun dışında bir değer ölçülürse belediye bu konuda uyarılır. Sahanın büyüklüğüne göre bir veya daha fazla yerden alınan su numuneleri ayda bir bakteriyolojik , altı ayda bir kimyasal analiz yaptırılır.
İçme ve kullanma sularında suyun kalitesinin tespitinde mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel analizler gerçekleştirilir. İçme kullanma suyu analizi, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik kapsamında Sağlık Bakanlığı yetkisindeki Halk Sağlığı Laboratuvarları tarafından yapılmaktadır.
Uygun koşullarda laboratuvara ulaştırılan içme suyu numunesinde öncelikle fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analiz laboratuvarında kalibrasyonlu cihazlarla ölçümler yapılır. Serbest klor parametresinin ölçümünün ardından pH, renk, koku, tad ve bulanıklık analizleri yapılır.
Suyun kalitesini anlamak için yapılması gereken birtakım ölçümler vardır. Bunlardan en önemlileri ise pH ve PPM ölçümüdür. Suyun içilebilmesi için PPM değerinin maksimum 150 olması gerektiğini söyleyebiliriz. PH değeri ise 7,2 ile 8,5 arasında değişkenlik gösterir.
İlgili 21 soru bulundu
İdeal içme suyu, insan sağlığına zarar verebilecek mikroorganizmaları, ağır metalleri ve kimyasalları barındırmayan sudur. Renksizdir, berrak ve kokusuz olur. İçimi sert değil yumuşaktır. Tat veren ya da kokuya neden olan yağlar ve fenoller içermez.
Kaliteli su 4 derece ile 18 derece arasında bir sıcaklığa sahip olmalıdır. Yumuşak bir tat vermelidir. Berrak ve parlak rengi hissettirmelidir. Mineral değeri yüksek ölçülmelidir.
TDS metre ile suyunuzun ne kadar temiz olduğunu, mevcut suyunuzun kalitesini, kirlilik oranını ölçebilirsiniz. TDS metre ile suyunuzun sertlik derecesini de ölçebilirsiniz. Su içerisinde TDS değeri ne kadar yüksek ise içerisinde o kadar çok yabancı madde bulunuyor demektir.
İçme Suyu Analizi Neden Yapılır? Su içerisinde yaşamını sürdüren bakteri ve diğer hastalık etkenleri insan sağlığını olumsuz etkiler. Hastalığa yol açan mikroorganizmalar içme suyu analizi işlemleri sırasında mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel testlerle ortaya çıkmaktadır.
Çeşitli sağlık koşulları itibariyle Eskişehir Kalabak Suyu'nun Niğde'den çıkan Tekir Markalı sudan sonra Türkiye'nin en sağlıklı doğal kaynak suyu olduğu belirlendi.
Numune alınacak musluk, çeşme, vana alevden geçirilerek steril edilir.( Ateşe dayanıklı metal veya cam çubuk ucuna pamuk sarılarak pamuk alkolle ıslatılıp yakılarak elde edilen alevle sterilizasyon yapılır.) Su, numune şişesine bu işlemden sonra alınır. Aynı gün içerisinde numune laboratuara götürülür.
İçme ve kullanma suyu analizi ise İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik kapsamına alınarak Halk Sağlığı Laboratuvarları tarafından bizzat yapılmaktadır. Sağlık bakanlığı, bahsi geçen bu yönetmelik hakkında özel kuruluşlara yetki deri yapmamayı uygun görmüştür.
Suyu nasıl sakladığınız da suyun sağlıklı kalabilmesini etkilemektedir. Damacana suyun direkt ışık almayan ve sürekli havalandırılan bir ortamda muhafaza edilmesi saklama koşullarına uygundur. Bu şekilde en fazla 10 gün boyunca damacana su sahip olduğu sağlıklı yapıyı koruyabilir.
İstanbul'da musluktan akan su; Avrupa Birliği (EC), Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO), ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) ve Türk Standartları Enstitüsü'nün (TSE) öngördüğü kriterlerin üstünde içilebilir kalite, lezzetli ve sağlıklıdır.
Vücudun ve hücrelerin yenilenmesini sağlayan filtrelenmemiş, minerallerden zengin olan su, kaynak suyudur. En kaliteli ve saf su olarak genellikle doğal kaynak suları tercih edilir. Fakat güvenli tüketim için polikarbonat plastik (BPA) ve epoksi reçine içermeyen bir şişede veya cam şişede muhafaza edilmesi gereklidir.
Su hayati sıvımız olduğu için en çok tükettiğimiz sıvı maddedir. Bu nedenle de tükettiğimiz su sağlıklı olmalıdır. Suyu sağlıklı olarak nitelendirmek için pH değerlerinin 7,2 ila 8,5 aralığında olması gerektiğini yukarıda açıklamıştık. Sağlıklı aralıkta pH değeri en yüksek su 8.5 değerde olmalıdır.
Zemzem su olarak özel kayaçlar arasından ortaya çıkar. Kristal düzeni ve yapısı çok farklı olduğu için diğer su ürünleri gibi değildir. Dolayısıyla zemzem suyu normal bir suyla karıştırıldığında kimyasal olarak mayalanma olmaz. Zengin bir içeriğe sahip olan zemzem suyu ph derecesi 10 olarak ölçülmüştür.
Suyunuzun sert olduğunu gösteren 4 işaret:
Giysileriniz, özellikle havlularınızın sertleşiyorsa, Duştan çıktığınızda saçlarınız karışıyor ve zor taranıyorsa, Duşakabinin ve de musluğunuzun üzerinde beyaz lekeler kalıyorsa, Su ısıtıcınızın dibinde beyaz kalıntılar görüyorsanız.
Suyun kalitesini belirleyen etmen suyun sertliğidir. Sert sular sağlıklıdır fakat içilmesi zordur. Sabun zor köpüren sularda sert sudur. Suyun vücut için değerini belirleyen bir başka ise ph değeridir.
Sağlıklı Suyun pH Değeri
Araştırmaların ortak noktasına bakarak, içme suyunun pH değeri kaç olmalı sorusuna cevaben, en ideal pH değeri 7.4 diyebiliriz. PH'ı 6.5 ve 9.5 dışında olan suları içmek güvenli olmayabilir. Bu durum kişilerin rahatsızlıklarına göre değişkenlik gösteren bir durumdur.
Su analizi yapılırken, su örneği önce fiziksel özellikleri (renk, koku, tat, bulanıklık, sıcaklık vb.) açısından incelenir. Daha sonra kimyasal bileşenlerin varlığı ve miktarı ölçülür. Analizler arasında pH, amonyak, nitrat, nitrit, sertlik, klor, florür, arsenik, civa, kurşun, bakır ve çinko gibi birçok madde ölçülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri