Derdestlik Şartları Nelerdir? Hukuk Mahkemesi Kanunu'nun 114. Maddesi 1. Fıkrası, (ı) bendinde dava şartlarının oluşabilmesi için, daha önceden açılmış bir dava konusunun derdest olmaması şartına yer vermiştir. Bu durum icra davalarında da geçerli konumdadır.
Yukarıda belirtilen kural uyarınca derdestlik dava (takip) şartı haline geldiğinden kamu düzenine ilişkin olup şikayet niteliğinde olduğundan ilamsız icra takibinde icra mahkemesinde ileri sürülebilir.
Derdestlik; mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nda (HUMK) ilk itiraz olarak düzenlendiği hâlde, 6100 sayılı HMK'da dava şartı olarak kabul edilmiştir.
Derdest dava, bir davanın hala görülüyor olması durumunda söylenen bir terimdir. Henüz herhangi bir karara bağlanmamış olan davalar yürürlüktedir ve görülmeye devam eder. Bu davalar için hala yürürlükte ya da görülmeye devam eden anlamında derdest dava denir. Derdestlik ise askıda olma durumudur.
Derdestlik itirazı, tarafları veya konusu bakımından halihazırda açılmış ve halen görülmekte olan bir davanın aynı veya bir başka mahkeme önünde ikinci kez açılmasına yapılacak olan itirazı ifade etmektedir. Usul Hukukumuzda derdestlik itirazı bir ilk itiraz olarak kabul edilmiştir.
İlgili 20 soru bulundu
Derdestliğin ilk koşulu, tarafları, konusu ve sebebi aynı olan bir davanın daha önce açılmış olmasıdır. İkinci koşulu, daha önce açılmış bulunan davanın halen görülmekte ve kesin hükümle sonuçlanmamış olmasıdır. Bu iki koşulun birlikte bulunması durumunda derdestlik söz konusu olmaktadır.
Derdestlik, dosyanın işlemden kaldırılması tarihinden 3 aylık süre ile sınırlıdır ve bu süre hak düşürücü niteliktedir. Ancak bu hükümler, davanın açılmamış sayılmasını gerektiren şartların salt doğumu ile kendiliğinden ortadan kalkar ve dava derdest olmaktan çıkar. Zamanaşımını kesme etkisi dahi sona erer.
Derdest kelimesi; (kaçağı ya da kaçabilecek olanı) ele geçirme, tutma, yakalama anlamına geliyor. Derdest etmek deyimi günlük hayatta durumları ifade eden anlamda kullanılan deyimlerdir.
Yargılama giderleri (ve vekâlet ücreti), üç ay sonra verilecek davanın açılmamış sayılması kararında hüküm altına alınır. Dosyası işlemden kaldırılan dava üç ay süre ile derdest kalmakta devam ettiğinden, dosyanın işlemden kaldırılması kararı, aslında bir ara karar niteliğindedir (Kuru, s.4089). 29.
Yargıtay 6.Hukuk Dairesi E:2014/847 K:2014/10869
Mahkemenin davanın açılmamış sayılmasına ilişkin kararı henüz kesinleşmemiş olsa bile derdestlik durumu son bulur. Dava, yenileme süresinin bittiği tarihte kanundan dolayı açılmamış sayılmıştır.
Eğer, derdestlik hâli tespit edilirse sonraki davanın usûl yönünden reddine karar verilmelidir. Danıştay önceki dönemde (HUMK) derdestlik varsa (davaların birleştirilmesi veya incelemeksizin ret gibi) değişik kararlar vermekte idi. Yeni Kanun (HMK) döneminde artık davanın usûlden reddine karar vermesi gerekmektedir.
Bir davada taraf olarak gösterilen kişiler, taraf ve dava ehliyetine ve davayı takip yetkisine sahip olsalar bile, taraflardan birinin o davada gerçekten davacı ve davalı sıfatı yoksa, davanın esası hakkında bir karar verilemez; dava, sıfat yokluğundan (husumetten) reddedilir.
Görüleceği üzere karşı davanın açılması için süre şartı aranmaktadır. Bu süre esasa cevap süresi olarak belirlenmiştir. Bu dava cevap dilekçesi ile açılabileceği gibi cevap süresinde ayrı bir dilekçe vermek suretiyle de açılabilir. İki haftalık cevap süresinin uzatıldığı hallerde karşı dava açma süresi de uzayacaktır.
İcrada derdeslik Türk hukuk sisteminde icraya konu dosya hakkında henüz karar verilmemesi durumudur. İcraya konu dosya davalık olmuşsa ve dava süreci hala devam ediyorsa, bu gibi durumlarda icra hükümleri yerine getirilemez. Bu gibi icra dosyaları derdest durumdadır.
Eğer 7 gün içerisinde ilamsız icra takibinde ödeme emrine itiraz edilmezse icra takibi kesinleşir ve alacaklı haciz aşamasına geçerek borçlunun malvarlığında haciz işlemi başlatır.
Doğrudan icra dairesine hükmü vererek duran takibe devam edilmesini ve borçlunun mallarının haczini talep edebilir. Şartları varsa mahkeme borçlunun alacaklıya icra inkar tazminatı ödemesine hükmeder.
Mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 409/6. maddesi hükmü gereğince de işlemden kaldırılmasına karar verilmiş ve sonradan yenilenmiş olan dava ilk yenilemeden sonra bir defadan fazla takipsiz bırakılamaz. Aksi halde, dava açılmamış sayılır.
Davadan vazgeçilmesi, sulh olunması yada feragat edilmesi halinde aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerine hükmolunur. Fakat vekalet ücretinde durum farklıdır. Ön incelemeye kadar vazgeçilirse kanuni vekalet ücretinin yarısına, ön inceleme tutanağı imzalandıktan sonra vazgeçilirse tamamına hükmolunur.
Avukatlara en sık sorulan soruların başında davanın ne kadar süreceği sorusu gelmektedir. Açtığınız davanın niteliği, taraf sayısı ve konusunu bilmeden bu soruya net bir cevap vermek mümkün değildir. Ülkemizde davalar ortalama 1-2 yıl sürmekte olup bu süre değişkenlik göstermektedir.
Derdest sözcüğü ise birini alıp götürme, yakalama, zorla alıkoyma ve ele geçirme gibi anlamlara gelir. Derdest kelimesi, polisler için kullanıldığında tutuklamak ve gözaltına almak manasına gelir.
Bir dava hakkında kesin hüküm verilinceye kadar o dava derdest durumdadır. Başka bir anlatımla bir davanın derdest olması o dava hakkında henüz kesin hüküm verilmemiş olması anlamına gelmektedir.
Birinci dava karara bağlanmış ve fakat bu karar için istinaf ve temyiz kanun yollarına başvuru süresi dolmamışsa veya istinaf veya temyiz yoluna başvurulmuş olmakla birlikte inceleme sonuçlandırılmadıysa birinci dava yine derdest sayılacaktır.
Tarafların duruşmaya gelmemesi, sonuçları ve davanın açılmamış sayılması – Madde 150. (1) Usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflar, duruşmaya gelmedikleri veya gelip de davayı takip etmeyeceklerini bildirdikleri takdirde dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir.
Davadan vazgeçmeye muvafakat veren taraf aynı dava ile yeniden karşılaşabilecektir. Davadan bu şekilde vazgeçilmesi sonucunda o dava hiç açılmamış sayılacaktır. Yani karşı tarafın vazgeçmeye ilişkin onayının olması şartı ile harç yatırmak suretiyle aynı dava tekrar açılabilecektir.
Hangi sebeple olursa olsun açılmamış sayılan davadaki talep dahi vaki olmamış sayılır. (HMK m. 150/7) Dvanın açılmamış sayılması kararı ile birlikte dava açılması ile ortaya çıkan tüm sonuçlar ortadan kalkacaktır. Davanın görüldüğü mahkeme bakımından da davayı inceleme ve hüküm kurma zorunluluğu ortadan kalkacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri