İcra dosyası, borçlunun borcunu ödemesi için uyarı niteliğindedir. Borçlu ise hakkında oluşturulan icra dosyasının kapanmasını ister. Bu nedenle borcunu ödeyerek, hakkında açılan dosyanın kapanmasını sağlayabilir. İcra dairesine başvuruda bulunarak ve ödeme yapılarak, icra dosyasının kapanması sağlanabilir.
Ödeme tebliğinin borçlunun eline geçmesinin ardından, 7 gün içerisinde itiraz edilmelidir. İtiraz yazılı ya da sözlü beyanla gerçekleştirilebilir. Geçerli bir sebep üzerine yapılan itiraz sebebiyle, takip kararı durdurulabilir. Haciz işlemleri ortadan kalkar.
İtiraz süresi 5 gündür. Bu süre içerisinde icra takibini durdurmak için borcun ödendiğine yada imzanın gerçek olmadığına dair itirazları içeren dilekçe ile İcra Hukuk Mahkemesinde dava açılması gerekmektedir. Yada senet yada çekin kambiyo vasfında olmaması sebebiyle de icra durdurulabilir.
Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır. Ancak bu durum borcun kendiliğinden silindiği anlamına gelmez. Alacaklı, borcun tahsilatı için hâlâ hukuki yollara başvurabilir.
İcralık oldum ne yapmalıyım diye düşünenler, mutlak surette hukuk bürosu ile iletişime geçmeli ve borcun ödenmesi konusunda anlaşma yolları aramalıdırlar. Bilhassa, borcun aylık taksitlerle ödenmesi yönünde bir talep iletildiğinde tarafların anlaşması için elverişli bir zemin oluşacaktır.
İlgili 45 soru bulundu
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
Evde haczedilebilen mallar, para, kıymetli evrak, değerli süs eşyaları, antika gibi eşyaların haczi söz konusu olur. Onun dışındaki eşyalar ise yani borçlu ve ailesi için gerekli olan eşyalar haczedilemez. Yani çamaşır makinası, ütü, bulaşık makinası, koltuk takımı vb. eşyaların haczi mümkün değildir.
Borçların silinmesi için vatandaşın borcu için icra sürecinin başlamış olması şartı aranıyor. Vatandaşın borcu var ancak icraya işlem başlamamışsa kapsama girmeyecek. 15 Ağustos tarihinden sonra icra başlamış borçlar kapsamda olmayacak. Silinecek borçlarda sınır 2 bin lira olacak.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
İcra takibinde zaman aşımı süresi toplamda 10 yıl olarak belirlenmiştir. Ancak bu toplam süre içinde ilgili kanun çerçevesinde borçlar 10 senede zaman aşımına uğrar. Avukatlar ile yapılan icra takibinde ise icra takibinin yenilenmesi durumunda süreler her dosya yenilendiğinde tekrar uzayabilir.
Ticari hayatta en çok kullanılan adi senette zamanaşımı 3 yıldır. Devlet kurumlarından alınan senetlerden olan ve resmi kurum veya bankalardan alınan senetler için de zaman aşımı süresi 10 yıldır.
Borcun zamanında ödenmemesi halinde alacaklı icra dairesine başvurarak alacağının tahsilini talep eder. Bu noktada icra borçluya ödeme emri gönderir. Bu andan itibaren borçlu asıl alacağı ödeyerek borcundan kurtulamayacaktır. Borca pek çok Yasadan kaynaklanan ekler gelmiştir ve gelmeye devam edecektir.
Başvurunun icranın durdurulması (tehir-i icra) talepli olarak yapılması gerekir. Kural olarak borçlu tarafından teminat gösterilmesi gerekir. Borçlunun icra müdürlüğüne başvurarak icranın durdurulması hakkında bir karar getirilinceye kadar kendisine uygun bir süre verilmesini istemesi gerekir.
İcra dairesi, dilekçenin incelenmesinin ardından uygun bulunması halinde haciz kaldırma işlemini başlatacaktır. Haciz kaldırma talebi kabul edildiğinde, ilgili varlığın üzerindeki haciz kalkacak ve alacaklıya ait olan mal veya hesap borçlu tarafından serbest bırakılacaktır.
Söz konusu borcun itfa yani icra dairesine ödenmesi halinde dosya kapanır ve yeniden açılamaz. Her borç için 10 yıllık zamanaşımı süresi vardır. Alacaklı borçtan tamamen feragat etmiş ise icra dosyası tamamen kapanır ve bir daha açılamaz.
Eve haciz gelme durumu, kişinin borçlu olması sebebiyle oluşur. Borcunu ödemeyip süreci uzattığı takdirde haciz ile karşı karşıya kalır. Eve haciz gelme durumu genel olarak bankalar tarafından oluşur. Bankaya olan borcunuz 500.000 ve daha üzerinde ise burada haciz gelmesi mümkündür.
Hayır, kişinin üzerine kayıtlı haczedilecek mal yoksa haciz gelmez. Üzerinde mal varlığı olmayan bir kimseye haciz uygulanamaz. Haciz uygulanabilmesi için mevcut bir mal varlığının olması gerekir. Bu durumda uygulanan başka bir prosedür ise maaşın haczedilmesidir.
Alacaklardan vadesi 31 Aralık 2022'den önce olmasına karşın 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ödenmeyen ve tüm tahsil daireleri itibariyle asli ve feri toplamı 2 bin lira ve altında olan borçlar silinecek.
E-Devlet'in yanı sıra İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de başvuru yapılabilir. İcra affından sadece belli bir tutara kadar olan borçlar için yararlanılır. E-Devlet icra borcu affı başvurusu ile 2000 TL'nin altında olan borçlar silinir. İcra borçları, borcun zamanında ödenmemesi neticesinde ortaya çıkar.
İcra takibinde borcun haciz işlemlerinden önce taksitlendirilmesi, haciz işlemlerinin gerçekleştirilmeden yapılacağı gibi önce olabileceği gibi, haciz esnasında da olabilir. Her iki hususta da borcun taksitlendirilmesi alacaklının rızasına bağlıdır.
TBMM'ye sunulduğunda detayları kesinleşecek olan yeni düzenlemeye göre; elektrik, su, doğalgaz ve telefon gibi abonelik sözleşmelerinden kaynaklanan küçük borçlara ilişkin icra dosyalarını devlet üstlenecek. Bu kapsamda en az 5 milyon civarında yurttaşa ait 2 bin liraya kadar olan icra borçları silinecek.
İİK.80 HÜKMÜNE GÖRE İCRA MEMURU KAPALI YERLERİ AÇTIRMAYA YETKİLİDİR. İcra memuru haczi kendi yapabileceği gibi yardımcı veya katiplerinden birine de yaptırabilir.
Haczedilemeyen mallar ise evde lüzumlu olan eşyalardır. Bunlardan buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon, ütü, koltuk takımı, bulaşık makinesi ya da halı haczedilemeyen ürünler arasındadır.
Haciz işlemi öncelikle borçlunun sistemde kayıtlı olan ikametgah adresinde yapılacaktır. Bu adres borçlunun ailesi ile yaşadığı yer ise bu eve de haciz gelebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri