2022 yılında icralık olan kişilere kredi, bazı özel bankalar tarafından verilmektedir. Ancak bu noktada herhangi başka bir banka tarafından icralık olan kişilerin kredi alma şansı çok düşüktür. Bankalardan kredi almak isteyen icralık kişilerin borç kapatma ya da borç transferi kredilerine başvurması gerekir.
Takipte olan kredilerini başarıyla kapatan bireyler, belirli bir süre bekledikten sonra kredi kullanabilirler. Kredi başvuruları yapılmadan önce bireylerin finansal durumlarını ve geçmişlerini dikkatlice değerlendirmeleri gerekir. Siz de avantajlı faiz oranlarını incelemek için sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.
Akbank, N Kolay kredi, Vakıfbank, QNB Finansbank, Türkiye İş Bankası, Ziraat, ING Bank, Halkbank gibi bankalar ile icralık olan durumlarda görüşme sağlayarak yapılandırma kredisi yapabilir ve borcunuzu ödeyebilirsiniz.
İcralık olan kişilerin kredi başvurusunda bulunmaları mümkündür; ancak bu süreçte birkaç önemli engel bulunmaktadır. Kredi notu, bankalar ve finans kuruluşları için borçlunun geçmişteki finansal davranışlarını ve kredi geri ödeme kapasitesini gösteren önemli bir göstergedir.
İş Bankası, Ziraat Bankası, TEB, Akbank, Garanti BBVA, Vakıflar Bankası, Odeabank, Akbank ve Fibabank gibi büyük kurumlar kredi notu ortalama 800 olan kişilere kredi verebiliyor ancak hatırlatmalıyız ki bu tamamen bankanın inisiyatifinde ve düşük bir ihtimal.
İlgili 41 soru bulundu
Kara listede olanlar için kredi kartı almak zor, ancak imkansız değil. Sicilinizi düzeltmek, düşük limitli veya teminatlı kartlara başvurmak ve bankalarla iletişim kurmak, sürecinizi kolaylaştıracaktır.
Son yapılan düzenlemeye göre sicil affı yasasından anapara ve taksit ödeme tarihi, 1 Ekim 2022'den önce olan kişiler ve şirketler yararlanacak. Borçlarını 1 Temmuz 2023 tarihine kadar düzenli bir şekilde ödeyen ya da yapılandıran kişilerin Bankalar Birliği Risk Merkezi'ndeki kara liste kayıtları silinecek.
Bu durum icra dosyasının düşmesi olarak da nitelendirilmektedir. İlk gereği alacaklı olan kişinin haciz isteme hakkının ödeme emri ya da icra emrinin tebliğinden sonra 1 yıl içersinde kullanılmaz ise düşmektedir. Bu noktada takip dosyası tamamen işlemden kaldırılır ve bir başka söylem ile dosya düşer.
İcralık olanlara kredi veren bankalardan bir tanesi de Akbank olarak öne çıkmaktadır. Bu bankadan 50000 TL değerinde kredi almak mümkün olmaktadır. Aynı zamanda bu krediyi temin etmek adına ipotek ya da kefil göstermek de gerekecektir.
4- Kredi verilmesi: Kara listede olan kişilere bankalar bazen af uygulayabilir ve kredi verme hakkı tanır. Ancak, kredi tutarları genellikle düşük olup, aylık gelire göre hesaplanır ve ihtiyaç kredisi başlığı altında alınabilir.
Kefalet ve Teminat: İcralık durumda olan bir kişi, kefil gösterme veya maddi teminat sunma yoluyla kredi alma şansını artırabilir. Ancak, bu imkan herkes için mümkün olmayabilir.
Kara Listeden Çıkmak İçin Ne Yapmak Gerekli
Kara listeden çıkmak için öncelikle tüm borçlarını kapatılması gereklidir. Aksi durumunda kara listede kalmaya devam edileceğinden dolayı hiçbir kredi işleminde finansal kurumlar yardımcı olmayacaktır.
İcralık oldum ne yapmalıyım diye düşünenler, mutlak surette hukuk bürosu ile iletişime geçmeli ve borcun ödenmesi konusunda anlaşma yolları aramalıdırlar. Bilhassa, borcun aylık taksitlerle ödenmesi yönünde bir talep iletildiğinde tarafların anlaşması için elverişli bir zemin oluşacaktır.
Yasal takibe düşen borçlar ile bozulan kredi sicili, 5 yıl boyunca bu şekilde kalır. Fakat bu sicile daha önce çalışılan ve borç geçmişi olan bankalar, kendi sistemi üzerinden ulaşabilir. Bu sebeple kredi sicili düzelmiş olsa bile aynı bankadan tekrar kredi alma ihtimali düşebilir.
Yapmanız gereken Merkez Bankasına durumunuzu anlatan ve kara listede olup olmadığınızın sorgulanmasını isteyen bir dilekçe yazmaktır. Dilekçe iadeli taahhütlü olarak yazılmalıdır. Merkez Bankası 15 gün içerisinde sizle gerek duyduğunuz bilgileri yazılı olarak ilecektir.
Kullanabileceğiniz kredi miktarı geliriniz üzerinden hesaplanır. En önemli ve belirleyici unsurlardan biri de mevcut borcunuzun ne durumda olduğudur. Bankalara olan borçlarınızdan herhangi birini 90 gün boyunca ödeyemediyseniz ve yasal takibe girdiyseniz herhangi bir bankadan yeni bir kredi almanız mümkün değildir.
Borç kapatma kredisine, bankalara borcu olan herkes başvuru yapabilir. Fakat elbette bankalar tüm başvuruları kabul edemez. Belirli başvuru şartları vardır ve ancak bu şartları karşılayabilen kişilerin başvurusu kabul edilir. Başvurunun yapıldığı kanala göre bir ön değerlendirme süreci de olabilir.
Borcu olan vatandaşlar Ziraat Bankası'na 150.000 TL'ye kadar borç kapatma kredisi için başvuru yapabilecek. Ayrıca başka bankalara birikmiş borcu olanlar tek bir çatı altında toplamak istemeleri durumunda yine Ziraat Bankası'na 150.000 TL limitle borç transfer kredisi için başvuru yapabilecek.
Hangi Bankalar Düşük Kredi Notuna ve Kara Listeye Rağmen Kredi Veriyor? Son zamanlarda bazı bankalar, kredi notu düşük ve kara listede olan müşterilere destek olmak amacıyla yeni uygulamalar başlattılar. Bu bankalar arasında özellikle Garanti Bankası, İş Bankası ve Halkbank dikkat çekiyor.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
Süreler geçtikten sonra borçlunun borcu ortadan kalkar ve alacaklı borç ile ilgili ödeme talep edemez. Bu noktada bazı hususlara dikkat çekmekte fayda var. Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer.
9 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7420 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Geçici 2. Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir.
Kefil ya da ipotek gösterilmesi halinde 100.000 TL'ye kadar kredi imkanı sağlamaktadır. · Aktif Bank da kredi sicili bozuk olana kredi veren bankalar arasında bulunmaktadır. Aylık 30.000 liraya kadar aylık %2.09 faiz oranıyla sunabilmektedir. Öte yandan herhangi bir kefil veya ipotek gerekliliği de bulunmamaktadır.
Kredi sicili bozuk olan kişiler, öncelikle bankalardan kredi alabilmeleri için diğer bankalarda bulunan borçlarını tek bir bankada toparlamak zorundadır. Siz de borç transfer kredi başvurusu yaparak bir kaç bankada olan borçlarınızı tek bir bankada toparlayarak kredilerinizi yeniden yapılandırabilirsiniz.
2013 yılında Merkez Bankası, tüm borçlar kapatıldıktan 5 yıl sonra, kişilerin isimlerinin kara listeden otomatik olarak kaldırılacağını duyurmuştur. Geri ödemesi bitmemiş borçların zaman aşımına uğraması için geçmesi gereken süre ise 10 yıldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri