İlgili 31 soru bulundu
Çanakkale meşhur tatlısı - Babalık Peynir Helvası
İlde üretimi yoğun olarak yapılan diğer meyveler; üzüm, nektarin, kiraz ve çilek gibi ürünlerdir. Çanakkale'nin meyve üretiminde önemli yere sahip Bayramiç Beyazı, Bayramiç Elması ve Bozcaada Çavuş Üzümü'nün aroma, tat ve lezzet ile ilgili kalite değerleri coğrafi işaret ile tescillenmiştir.
Çanakkale mutfağına özgü yemekler; oğlak çevirme, karaovmac çorbası, iskorpit çorbası, göceli börek, börülce köftesi, Biga köftesi, tavuk böreği, keşkek, çırpma, lüfer pilavı, patlıcan kapama, ıspanak sarması, pazı sarması, papaz yahnisi, tuzlu sardalya, tumbi, melki yemeği, metez, tiken, bulgur çorbası, basma helva, ...
Çanakkale Ezine Peyniri: Çanakkale'nin Ezine ilçesine özgü bir peynir olan Ezine peynirinin ünü tüm dünyaya yayılmıştır. Çanakkale Sardalya Balığı: Çanakkale de oldukça fazla bulunmakta olan Sardalya balığının bu şehrin yöresel yemekleri arasında yer aldığını söylemek de mümkündür.
Dünyaca ünlü yağlı-tuzlu, kızlı sardalya gibi çeşitleri ile tuzlu balık yerli halkın sofralarının baş tacı turistler içinse değişik bir lezzet ve hediyeliktir. Palamut ve torik zamanı yapılan lakerdalar, uskumru ve kolyoz zamanı limana dizilen sıra sıra çirozlar Gelibolu' nun simgeleridir.
Özellikle mangal formatında restoranların oldukça meşhur olduğu bölgede; köfte ve peynir helvası da yöreye has lezzetlerin başında gelmektedir.
Çanakkale'de gezilecek yerler; Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Çanakkale Şehitler Abidesi, Gökçeada Sualtı Milli Parkı, Aynalı Çarşı, Truva Atı, Çanakkale Deniz Müzesi, Bozcaada Müzesi, Kestanbol Kaplıcası, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Bozcaada Göztepe ve Ayazma Pınarı Tabiat Parkı olarak sıralanmaktadır.
Çanakkale'nin yöresel lezzetlerinden en güzel ve en özel olanlarından biri tumbi. İçinde göce, patlıcan, domates ve maydanoz gibi lezzetler gizli.
Meyve üretimi içerisindeki en yüksek üretim miktarı; 167.951 ton ile zeytin (yağlık, sofralık), 120.553 ton ile şeftali (nektarin, diğer), 102.936 ton ile elmaya aittir. İlde üretimi yoğun olarak yapılan diğer meyveler; üzüm, kiraz, armut, erik, badem gibi ürünlerdir.
Çanakkale'de ekilen arazi 200.000 hektara yakındır. Ayçiçeği üretiminde Türkiye'nin ikinci ilidir. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, yulaf, çavdar, susam, tütün, baklagiller (fasulye, nohut, bezelye ve börülce) dir.
Çanakkale'de portakal olur mu? Çanakkale'nin sahil kesimde tüm portakal çeşitlerini rahatlıkla yetiştirebilirsiniz fakat yüksek rakımlı olan yayla kesimlerinde ise ev ortamında ancak saksı içerisinde mandalina yetiştirebilirsiniz.
Çanakkale Marmara'nın sonunda ve Ege'nin başladığı yerde kurulmuş bir şehir. Bu nedenle hem Marmara hem de Ege iklimini görmek mümkün. Kışları yağışlı, yazları ise sıcaktır, şehir boğaza sahip olduğu için yaz kış rüzgar eksik olmaz. Tatil için şehre gelenlerin tercih ettiği dönem ise genellikle mayıs-eylül arası.
Yerli ve yabancı ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği tarihi çarşıda havludan tespihe, giyim ve ayakkabı ürünlerinden hediyelik eşyaya, Çanakkale seramiklerinden yağlı boya savaş tasvirleri ve minyatürlere kadar binlerce çeşit ürün satışa sunuluyor.
Tur ücreti kişi başı 250 TL.
Eceabat 1354 yılında Orhan Gazi'nin oğlu Süleyman Paşa'nın, Rumeli'deki fetihleri sırasında Osmanlı topraklarına katılmıştır. Ece Bey'in önderliğinde fethedilen bölgeye Süleyman Bey tarafından Eceabat (Ece'nin imar ettiği, Ece'nin kurduğu) adı verilmiştir. İlçe merkezi anıtsal Osmanlı kaleleriyle ünlüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri