Gelir İdaresi Başkanlığı'nın İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesinden genel olarak Ceza Sorgulama ve Ödeme seçeneği üzerinden sorgulama yapılabilir. Aynı zamanda e-devlet'te Gelir İdaresi Başkanlığı bölümünden de Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme yapılması mümkündür.
Mesaj Yolu ile Trafik Cezası Sorgulama
Sorgulama yapmak istediğiniz plaka kodunu, tescil tarihini ve T.C. kimlik numaranızı mesaj kısmına yazıp 1189'a SMS yollayarak sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Trafik cezası tebligatı ne zaman gelir? Ceza kesinleştikten sonra 10 iş günü içerisinde tebligat gelmektedir.
E-Devlet Kapısı'na giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna vergi borcu sorgulama yazarak ya da e-hizmetler sekmesinden sırayla Gelir İdaresi Başkanlığı ve sonra Vergi Borcu Sorgulama sekmelerini seçerek sorgulama yapabilirsiniz. Doğrudan vergi borcu sorgulama sayfasına gitmek için TIKLAYIN!
Onbin Türk Lirası veya daha fazla idarî para cezasına karar verilmesi halinde dört yıl, Onbin Türk Lirasından az idarî para cezasına karar verilmesi halinde üç yıldır. Mülkiyetin kamuya geçirilmesine ilişkin zamanaşımı süresi ise on yıldır.
İlgili 22 soru bulundu
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesinden genel olarak Ceza Sorgulama ve Ödeme seçeneği üzerinden sorgulama yapılabilir. Aynı zamanda e-devlet'te Gelir İdaresi Başkanlığı bölümünden de Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme yapılması mümkündür.
İdari para cezası ödenmezse, cezanın tahsili amacıyla borçlu kişi hakkında yalnızca icra işlemleri yapılabilir. Uygulamada çoğu zaman kişi adına kayıtlı taşınmaz mallar ile araba veya banka hesaplarına haciz konulmaktadır. Kişinin evine giderek fiili haciz uygulaması yapılmamaktadır.
Evet, e-Devlet banka borcu sorgulama işlemi ile bu mümkün. e-Devlet banka borcu sorgulama işlemi ile Türkiye Bankalar Birliği'nde adınıza hazırlanmış olan en güncel rapora ulaşabilirsiniz. Kredi limit ve borç bilgilerinin yanı sıra geçmişte yapmış olduğunuz işlemleri de bu raporda görmeniz mümkün.
İnternet ortamında icra takibi sorgulaması e-devlete giriş yaparak gerçekleştirilir. T.C. Kimlik numarası ve E-devlet şifresi ile siteye giriş yaptıktan sonra “icra takibi sorgulama” sekmesine giriş yaparak veya “dava dosyası sorgulama” sekmesine giriş yaparak icra takibi sorgulaması gerçekleştirilebilir.
Vergi dairelerine intikal etmiş trafik cezası, idari para cezası, yurt-kur harcı, yargı harcı ve vergi borcu gibi tüm borçlar artık www.gib.gov.tr adresinden öğrenilebilecek.
Buna göre, artık herkes, Borç Bilgilendirme Servisi Hizmeti ile T.C. kimlik bilgilerini kullanarak vergi dairelerine intikal etmiş olan bütün borçlarını (trafik cezası, idari para cezası, Yurt-Kur harcı, yargı harcı gibi) ''www.gib.gov.tr'' adresinden öğrenebilecek.
Buna göre; disiplin suçlarına ilişkin mahkumiyet hükümleri, disiplin veya tazyik hapsine ilişkin kararlar ve idarî para cezasına ilişkin kararlar adli sicil kaydına işlenemeyecektir.
MADDE 2- (1) 5326 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin altıncı fıkrası, 7417 sayılı Kanunun 46 ncı maddesiyle yapılan değişiklik sonucunda “(6) Kabahat dolayısıyla idarî para cezası veren kamu görevlisi, ilgilinin rıza göstermesi halinde bunun tahsilatını derhal kendisi gerçekleştirir.
Plakadan ceza sorgulama işlemi için turkiye.gov.tr adresine giriş yapılması gerekir. Giriş yapıldıktan sonra kimlik doğrulama sistemi sayfasına yönlendirilir. Bu sayfada kullanılmak istenilen kimlik doğrulama yöntemlerinden biri seçilir ve e-devlet sistemine giriş sağlanır.
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
İdari para cezasını veren makam, kabahate karşılık kişinin kusuru ve ekonomik durumunu gözden geçirerek cezayı belirlemektedir. Bunun yanında mahkeme veya Cumhuriyet savcıları da kanunda ön görülen halleri göz önüne alarak idari para cezasına karar vermektedir.
Bu hizmetten faydalanmak isteyen kullanıcılar, e-devlet kapısında yer alan kimlik doğrulama yöntemlerinden biri ile kimliklerini doğrulayıp sisteme giriş yaptıktan sonra, “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” hizmetini seçerek, “Kredi Limit ve Borç Bilgileri” veya “Çek Bilgileri” raporlarından birini talep edebilirler.
Şimdi de aynı uygulamayı vergi, ceza, faiz gibi tüm başlıklarda 2 bin lirayı aşmayan borcu olan vatandaşlarımız için hayata geçiriyoruz. Vergi dairelerine olan 21 Aralık 2022 tarihinden önceye ait 2 bin lirayı aşmayan borçların cezalarının tahsilinden vazgeçiyoruz.
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
Vatandaş, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın "Borç Bilgilendirme Servisi" hizmetiyle, vergi dairelerine intikal etmiş olan vergi, trafik ve idari para cezası, Yurt-Kur harcı, yargı harcı gibi tüm borçlarını "www.gib.gov.tr" adresinden öğrenebilecek.
Ödenmeyen kredi borçları, bir süre sonra yasal takibe düşer. Yasal takipte banka ya da borcu devralan varlık yönetim şirketi, tüketiciden ödemeyi tahsil etmeye çalışır. Bu süreçte tüketiciye çeşitli ödeme kolaylıkları sağlanır. Fakat buna rağmen alınamayan ödemelerde haciz yoluna başvurulur.
Bulunan Banka Sorgulama” isimli e-Devlet Kapısı hizmetiyle kolayca öğrenebilirsiniz. e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.
İdari para cezasına kişiye tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde itiraz edilmediği takdirde, karar kesinleşir. Yapılan tebliğ evrakında belirlenen süre içerinde ödenmemesi durumunda ilgili hakkında idare tarafından icrai işlem başlatılır.
Mevzuatımızda kimi eylemler “kabahat” olarak belirtilmiş olup bazı kabahatlere karşılık yetkili idarenin “para cezası” verebileceği düzenlenmiştir. Ancak idari para cezası olarak anılan bu kararlar, kimi durumlarda çeşitli gerekçelerle hukuka aykırılıklar içerebilmekte ve mahkemelerce iptal edilebilmektedir.
İdari Para Cezası, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'na göre verilmektedir. Hukuk sistemimizde bu cezalara karşı itiraz yolu düzenlenmiştir. Bu cezaların iptali, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 27.maddesi uyarınca genel itiraz yolu ile mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri