Bağda; şeker gübrenin yarısı şubat veya mart aylarında yapılan toprak işlemesinde. Sebzede; şeker gübrenin yarısı dikimden 15 gün sonra, yarısı ise meyve bağlandıktan sonra. Bostanda; şeker gübrenin yarısı ekim anında, diğer yarısı ise çapadan önce verilmelidir.
Şeker gübresi ne zaman atılır? Amonyum sülfat genellikle ekim sırasında atılıyor. Tahıllarda ekimde ve sapa kalkma zamanında, meyvelerde çiçeklenme öncesinde ve sonbaharda, sebzede dikimden 15 gün sonra ve bağlanma arkasından, bostanlarda ise ekimde ve çapa sonrasında şeker gübresi verilebiliyor.
- Fındık bahçelerinde birinci yarısı şubat mart aylarında yapraklanma başlangıcında uygulanan azotlu gübrenin ikinci yarısı Mayıs ayının ikinci yarısından itibaren Haziran ayının ikinci yarısına kadar analizlerde önerilen miktarlarda verilir.
Fındık için kullanılan birden fazla farklı özelliklere sahip gübre türü bulunmaktadır. Konuyla ilgili birçok farklı çalışma yapılmış ve bu çalışmalar neticesinde en iyi gübre çeşidinin azot gübresi olduğuna karar verilmiştir. Bu gübre türü ise çoğunlukla mart ve haziran aylarında kullanılmaktadır.
Nisan; Mart ayı içinde azotlu gübre toprağa verilemediyse, bu aydada uygulama yapılabilir. Mayıs; Tavsiye edilen azotlu gübrenin diğer yarısı, mayıs ayının sonlarına doğru, aynı mart ayında olduğu gibi uygulanır.
İlgili 44 soru bulundu
Yanmış ya da olgunlaşmış gübreler; Sığır-koyun gübresi, tavuk gübresi, zuruf kompostu 3-4 yılda bir defa kasım ile mart ayları arasındaki dönemde fındık dal iz düşümü altında 40-50 cm genişliğindeki banda düzgünce serpilip 5-10 santimetrelik toprak derinliğine karıştırılır. Bahçeye yanmış ahır gübresi verilmelidir.
20-24 kg saf azot verileceği düşünüldüğünde; %26 CAN gübresinden ocak başına Mart ayının 15' inden sonra 1. uygulama olarak 650 gr, Mayıs ayının 15 inden sonra 2. uygulama olarak da 650 gr olmak üzere toplam 1.300 gr verilmelidir.
Süper Çotanak gübresini erken ilkbahar döneminde ocak ayı başından şubat ayı ortalarına kadar kullanabilirsiniz. Fındık ocaklarının taç iz düşüm çapına gömülmelidir. 10 yaşından büyük ağaçlar için 1 kg, 10 yaşın altındaki ağaçlar için 750 gram ocak başı uygulama yapabilirsiniz.
Yeni fındık çeşitleri ve dikim sistemlerini kullanmak, toprak analizine dayalı bilinçli gübreleme yapmak, budama, ilaçlama gibi kültürel işlemlerin doğru uygulanmasıyla hem verimimiz, hem de ürün kalitemiz artacaktır.
Gübreleme Önerileri
Fidan gübrelemesi: Dikim yılından sonra her yıl veya iki yılda bir kasım-şubat ayları arasında 100-200 gr 15-15 -15 Kompoze gübre, mart ayında 100 gr Kalsiyum Nitrat (Ca(NO3)2) veya CAN, mayıs ayında da fidanın yaşının ilerlemesine göre 50-150 gr CAN verilmelidir.
DAP gübresinin meyve ağaçlarında kışın şiddetine göre şubat ve mart aylarında, ilkbaharda ekilecek bitkilerde ise ekimden hemen önce ve genellikle 10-15 cm derinliğe gömülmesi uygundur.
20-24 kg saf azot verileceği düşünüldüğünde; %26 CAN gübresinden ocak başına Mart ayının 15' inden sonra 1. uygulama olarak 650 gr, Mayıs ayının 20 inden sonra 2. uygulama olarak da 650 gr olmak üzere toplam 1.300 gr verilmelidir.
İlaçlanan bahçeye üç hafta hayvan sokulmamalıdır. Tavsiye edilen azotlu (yazlık) gübrenin ikinci yarısı bu ayın sonlarına doğru ilk yarısındaki gibi (mart ayında ) uygulanır.
Amonyum Sülfat gübresi nedir? %21 Azot (N) %24 Kükürt (S) Amonyum Sülfat gübresi, amonyum (NH4) formunda %21 oranında azot (N) ve bitkilerin alabileceği sülfat (SO4) formunda %24 oranında kükürt (S) içeren bir gübredir. Kristal yapısı şekere benzediği için çiftçiler arasında “şeker gübre” olarak da bilinir.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
Alternatif olarak, amonyak, karbon dioksit ve alçı ile su kombinasyonu da mümkündür, ayrıca amonyum sülfat üre gübresine göre suda daha az çözünür. Asit oranı yüksek topraklarda şeker gübresi yerine %33 amonyum nitrat gübresi tercih edilir.
Ekonomik ömrü oldukça uzun olan fındık ağaçlarının gelişimi orta hızlıdır. Ağaç ortalama 4-5 metre boya ulaşır. Bu hızlı gelişim için dikim esnasında leonardit içerikli organik gübre, dikim yapıldıktan sonra baharla beraber map ve sacaka gübreleri kullanılmalıdır.
Bu miktar 11 dalda 1,60 Kg fındığa denk gelmektedir. 11 daldan alınması tahmin edilen 1,60 Kg fındık, dekarında 50 ocak bulunan bahçede dekara 80 Kg dolaylarında fındık demektir.
Fındık üretim alanlarında yapılan bilimsel çalışmalarda toprakların büyük çoğunluğunda Çinko ve Bor elementlerinin noksan olduğu belirlendiği için, tesis gübrelemesinde dekara 1.5-‐2 kg Çinko Sülfat ile dekara 2-‐2.5 kg Boraks (veya 1 kg Etidot67) serpme olarak verilip, diğer gübrelerle birlikte toprağa karıştırılır.
Fındık bahçelerinde; yapraktan verilen mikro (iz) element içeren yaprak gübreleri, mayıs- temmuz ayları arasında 15-20 gün ara ile 2-3 defa uygulanmakta olup, ilk uygulamasına ise bu ayın sonlarına doğru başlanılmaktadır.
Kullanıcının birden fazla web sitesinde belirli ürünlere veya etkinliklere ilgi gösterip göstermediğini izler ve kullanıcının siteler arasında nasıl gezindiğini tespit eder. Bu, reklam çabalarının ölçülmesi için kullanılır ve web siteleri arasında yönlendirme ücretlerinin ödenmesini kolaylaştırır.
SÜPER ÇOTANAK gübresi, fındığın ihtiyacı olan 7 farklı bitki besin maddesini içerir. Ülkemizde yapılan toprak ve yaprak analizleri sonuçları, azot, fosfor, magnezyum, potasyum, kalsiyum, çinko, bor gibi bitkide birçok fizyolojik olayda görev alan elementlerin toprak ve bitkilerde eksikliğini ortaya koymaktadır.
25.5.10 kompoze gübresi diğer kompoze gübreler gibi çay bahçesinde ilkbaharda yeni sürgün faaliyeti başlamadan önce, diğer bitkilerde fide dikim veya tohum ekim öncesi uygulanmalı ve toprağa karıştırılmalıdır. Uygulama miktarı toprak analizlerine göre belirlenmelidir.
Dönüm başına 50 kilogram olan verimlilik yapılan çalışmalar sonucu uygulama yapılan bahçelerde 250 kilograma kadar yükseldiği tespit edildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde Makine Mühendisliği Bölümü çatısı altında yazılan Fındık Toplama Makinası Tasarımı adlı makaleye göre, fındık verimi Türkiye'de dekar başına 130 kilogram hesaplanıyor. Bakıma, arazi ve iklim şartlarına bağlı olarak, bir dönümden yılda 80 ile 200 kilogram arasında fındık elde ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri