İdealizm, gerçekliğin özünü yalnızca fenomen olarak kabul ettiği cisimler dünyasında değil, maddesel olmayan varlıkta arayan, nesnel gerçekliği; idea, us, tin olarak belirleyen ve maddeyi düşüncenin bir görünüş biçimi olarak inceleyen görüş. Materyalizmin ve natüralizmin karşıtı.
İdealizm, (metafizik açısından) gerçekliğin özünü yalnızca fenomen olarak kabul ettiği cisimler dünyasında değil, maddesel olmayan varlıkta arayan, nesnel gerçekliği; idea, us, tin olarak belirleyen ve maddeyi düşüncenin (tinin) bir görünüş biçimi olarak inceleyen görüş. Materyalizmin ve natüralizmin karşıtı.
İdealizm, maddenin değil, düşüncenin varlığın temel taşı olduğunu savunur. Örneğin, idealist bir filozof için, düşünceden bağımsız bir gerçeklik kabul edilemez. Varlığı düşüncelerle sınırlar ve idealar aracılığıyla anlar. İdealizm felsefenin bu görüşü, varlığın temel unsurlarının düşünce olduğunu iddia eder.
Bilgide düşünceyi temel olarak alan ve varlığı, insan düşüncesinin kurduğunu kabul eden öğretilerin genel adıdır.
İdealizme inanan kişiler soyut ilişkilerin nesne ve maddelerden çok daha gerçekçi olduğunu savunmaktadır. İdealizm öğretisine göre insanlar her şeyi düşünsel olarak savunabilirler. Dünya genelinde pek çok kişi tarafından benimsenen idealizmin kökleri ünlü düşünür Platon'a kadar uzanır.
İlgili 35 soru bulundu
En genel anlamıyla materyalizme karşıt olarak gerçekliğin özü itibarıyla ruhsal olduğunu söyleyen felsefî görüştür. Terim, gerçek olanın zihin ve zihinsel türden olduğunu, buradan hareketle de var olduğu söylenebilecek her şeyin öncelikle zihin ve zihinsel türden şeyler olduğunu iddia etmek manasında kullanılır.
İdealizm(Platon,Hegel): Akıl, sevgi, değerler ve bilgelik önemlidir. Evrensel doğrular, bunları aktaracak ve model olması gereken öğretmen önemlidir. Realizm(Aristoteles): Varlık ve nesneler önemlidir. İnsanın evrensel ve değişmez uyumu, yaşamı kopya etme, disiplinli çalışma realist eğitimin hedefidir.
İdea' Üzerine Kurulmuş Bir Felsefe: İdealizm
Bu felsefelerin en köklü olanı idealizmdir. İdealizmin başlıca temsilcileri arasında Platon, Berkeley, Fichte, Schelling ve Hegel gibi filozoflar yer alır (Gündoğan, 2016: 46). İdealizmin temelini oluşturan idea kuramıdır.
İdealizme göre, gerçeklik ya da varlık, zihnin veya düşüncenin ürünüdür. İdealizm, zihnin ve bilincin dünyayı algıladığı, kavradığı ve şekillendirdiği fikrine dayanır. İdealist felsefeye göre, dünya zihinsel bir gerçeklik olarak var olur ve madde düşüncenin ya da zihnin ürünüdür.
İdealizm; realizmin gerçek kabul ettiği savaş, güç dengesi, insan doğasının kötülüğü, uluslararası anarşi yerine barışın, işbirliğinin, insan doğasının iyiliğinin, uluslararası istikrar düzenin geçerli olduğu ideal bir uluslararası ilişkileri varsayar.
çalışırken ya da boş vakitlerinde hatta su içerken bile hayalini kurduğu kariyer planları için ailesini , eş adayını , zevklerini ve bazen ihtiyaçlarını bir kenara bırakabilen şahsiyetlerin karakter tanımlarıdır.
İdealist olmak: Varlığın temelinde yatan kavramın düşünce olduğunu savunan felsefi öğretidir. İdealist anlayış: Maddenin gerçek olmadığını ve evrendeki her şeyin yalnızca düşünceler sonucunda nesneleştiğini kabul etme. Nesnelerden meydana gelmiş olan maddesel dünyanın varlığını bütünü ile reddetme durumu.
Immanuel Kant, eleştirel felsefenin öncü ismi olduğu gibi kendi felsefi çalışmalarını çoğu yerde transendental idealizm olarak da adlandırmaktadır. Felsefi eğitiminde Leibniz'den etkilendiği söylenebilir ancak esas olarak felsefi düşüncelerinin gelişimi David Hume ve Rousseau'nun etkisiyle ortaya çıkar.
Kant'ın kalıcı barış teorisi 1919'dan sonra kurulmaya çalışılan barışçıl dünya düzeninin felsefî temelini oluşturmuştur ve Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Woodrow Wilson'ın (ö. 1924) başını çektiği idealizm düşüncesi ortaya çıkmıştır.
Özetle idealist felsefenin eğitim anlayışındaki amaç; bireyi iyiye, güzele teşvik etmek ve doğuştan getirdiği bazı yetenekleri ortaya çıkarmaktır. İdealizme göre değerler mutlak ve değişmez olduğu için eğitim, bu değişmez değerler üzerine kurulmalıdır.
İdeâlizm en basit deyişle standartlaşmış biçim anlamına gelir. Sanat alanında maddesel bir nesneyi değil de, onun zihinsel kavramının tasarımını karşılayan sanat yapıtı, aslında bir idea'nın tasarımıdır.
Bir felsefe olarak idealizm, bilgiyi bir yandan akıl ve öte yandan 'nesneler' gibi iki ayrı bütün arasındaki ilineksel ilişkinin sonucu olarak kabul eden sağduyu ikiciliğine karşıdır. 'Bağımsız nesneler' Ve 'akıl' ikiciliğini, belirleyen ve belirlenen ilişkisi altında bunları birleştirerek ortadan kaldırmaktadır.
materyalizm maddeciliktir, yalnızca somut ve maddesel dünyanın var olduğunu düşünür ve soyut kavramları reddeder. aksine idealizm ise maddesel dünyanın yanında metafiziksel (fizik ötesi) dünyanın (ruhlar, tanrı, melekler vb.) olduğunu iddia eder ve bunu ontolojik argümanlarla kanıtlamaya çalışır.
ahlak acisindan idealizm ise; bir insani dis gorunusu,basarisi ve ya eylemlerinin sonucuyla degil,yalnizca dusunusu ve ahlak karsisindaki ic tutumu ile degerlendiren gorustur.
Varlık ideadır
Varlığın idea halinde olduğunu savunan idealizm, nesnelerin ve gerçeklik alanının düşünceye bağlı olarak geliştiğini öne sürmektedir. Platon, gerçekliği idealar dünyası ve görüntüler dünyası olarak ikiye ayırmış, varlığın özünün idealar dünyasında olduğunu savunmuştur.
Realizm veya Gerçekçilik, 19. yüzyılda ortaya çıkan bir sanat akımıdır. Bu yüzyılda gerçekleşen endüstriyel gelişmeler, toplumsal sınıfların belirginleşmesi, insanları duygular dünyasından gerçekler dünyasına itmiştir. Sanatçılar da bu gelişmelere tepki olarak Realist (gerçekçi) çalışmalar gerçekleştirmeye başladılar.
Realizm akımı, 19. yüzyılın ikinci yarısında, romantizm ve klasisizm akımlarına tepki olarak ortaya çıkan bir edebiyat akımıdır. Auguste Comte'un pozitivizm felsefesinden esinlenen realizm, hayatın varoluşunu ve işleyişini olduğu gibi yansıtmayı amaçlar.
Sanatta ve edebiyatta gerçeği yansıtma ve gerçeklik duygusunu oluşturmayı ana ölçü olarak gören yaklaşım tarzıdır. Eski Yunandan beri sanatın temel unsuru kabul edilen “taklit” kavramı sanat ve gerçeklik arasındaki ilişkiyi açıklamaya çalışan tüm yönelimlerin belirleyicisidir.
İdealizm ( Düşüncecilik) : Varlığın somut, maddesel bir yapıda olmadığını; düşünsel, soyut, ideal bir yapıda olduğunu savunan görüştür. Temsilcileri Platon, Aristoteles, Farabi ve Hegel'dir. Plüralizm (Çoğulculuk): İkiden fazla töz olduğunu savunan görüştür.
İdealist, çeşitli hedeflere sahip olan ve bu hedefleri gerçekleştirmeyi yaşam felsefesi edinen kimse demektir. İdealist olan kimseler için yaşam, bazı amaçlara bağlıdır. Bu amaçlar, kişinin kendisini gerçekleştirmesine yardımcıdır. Ve bu felsefeye göre herkes, amaçları doğrultusunda bir yaşam sürmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri