Psikojenik polidipsi, susama hissi olmaksızın devamlı bir şekilde, olması gerekenden fazla su içmektir5. Bu rahatsızlık, çok su içmenin yan etkilerinden olan hiponatremiye neden olabilir. Hiponatremi, kanda sodyum oranının olması gerekenden çok düşük olduğu anlamına gelir.
Poliüri- Polidipsi : Hipergliseminin en sık rastlanan semptomudur. İdrar miktarının ozmotik diürezden dolayı artmasıdır. Çok su içme ise sıvı kaybına bağlı dehidratasyon ve susamaya bağlıdır.
Kompülsif su içme veya psikojenik polidipsi, susama duymaksızın sürekli veya alışkanlık haline gelen normalden fazla su içme ile karakterize psikiyatrik bir tablodur (1).
Psikojenik polidipsi, psikiyatrik hastalıklarda görülen, aşırı su içme ile karakterize klinik bir tablodur. Polidipsiye bağlı hiponatremide konfüzyon, letarji, psikotik belirtiler ve nöbetlerin olduğu su zehirlenmesi tablosu gelişebilmektedir.
Şekersiz şeker hastalığı bazen hastada hiçbir sorun olmamasına rağmen çok sık su içme dolayısıyla çok sık idrara çıkma belirtileri olan psikojenik polidipsi adı verilen hastalıkla karıştırılabilmektedir. Günde 4-5 litrenin üzerinde su içilirse böbrek fazla suyu atmak için idrara çıkacaktır.
İlgili 35 soru bulundu
Poliüri belli bir zaman aralığında yüksek miktarda idrarın üretilip atılmasıdır. Kahve, alkol ve kola gibi diüretik maddeler içeren içeceklerin tüketilmesi idrar miktarının artışına sebep olur.
Diabetes insipidus (Yalancı Diyabet) aşırı idrara çıkma, aşırı susama ve aşırı su içme ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Sık idrara çıkma (özellikle gece idrara çıkma) ve gece idrar kaçırma en önemli belirtileridir. İdrar soluktur, renksizdir ve konsantrasyonu düşüktür.
Poliüri çok sık duyulan ancak anlamı pek bilinmeyen bir tıp terimidir. Poliüri aslında idrar yolları ile ilgili bir rahatsızlığı tanımlamak için kullanılmaktadır. Kişide fazla idrar olması anlamına gelen bu hastalık ve belirtileri sık sık internet ortamında aranmaktadır.
Poliüri idrar volümünün günde üç litrenin üstünde olmasıdır. Yetişkinde 2ml/dk'nın üstünde idrar çıkışı demektir. İstemli olarak çok su içip, çok idrar çıkaran kişileri bu tarifin dışında tutmak gerekir. Çok sık ve az az idrar yapmayı poliüriden ayırt etmelidir.
Tanı için, öncelikle 24 saat boyunca idrar miktarı tayini yapılmalıdır. Poliüriye sebep olan primer polidipsi ve osmotik diürez nedenleri (hiperglisemi, hiperkalsemi, renal hastalıklar gibi) dışlanmalıdır. Hasta sabah aç iken plazma ve idrar osmolalitesi, glukoz, kalsiyum, bikarbonat düzeyi ve tam idrar tayini yapılır.
Susuzluk hissi, bedendeki sıvı kaybında ya da tuz seviyesinin aşırı artışında meydana gelen bir durumdur. Çünkü susuzluk duyusunu sıvı miktarı ve kandaki tuz oranı belirlemektedir. Bunlar bedenin belli başlı sensörleri tarafından ölçüldükten sonra bilgiler beyne aktarılır.
Aşağıdaki kişisel yaşam tarzı seçimleri ve ilaçlar aşırı susuzluğa neden olabilmektedir. Tütün, vücudun ne kadar tükürük ürettiğini etkileyebilir. Her zaman ağız kuruluğu ve susuzluk hissi yaşanabilir. Ayrıca, sigara içmek tükürüğünüzü daha kalın ve daha kuru gibi yapabilir, bu yüzden su içme isteğiniz artabilir.
Sürekli Su İçme İsteği Diyabet Hastalığından Kaynaklı Olabilir. Yaptığınız fiziksel aktivite, terleme ve aldığınız ilaçları da göz önünde bulundurduğunuzda vücudunuzun ihtiyaç duyabileceğinden fazla su içme isteğiniz varsa bunun nedeni şeker hastalığı olabilir.
Belirtiler. Poliüri (çok ve sık idrara çıkma), polidipsi (susama hissi ve sıvı alımındaki aşırı artış) ve polifaji (iştah artışı) diyabetin üç klasik belirtisidir. Tip 1 diyabette ve özellikle çocuklarda bu belirtiler çok kısa süre içinde (haftalar ya da aylar) ortaya çıkabilir.
Sıvı kaybı veya vücut sıvılarının hipertonisitesine bağlı olmadan, gereksiz ve aşırı sıvı alımı birincil polidipsi olarak tanımlanmaktadır.
Diyabet (Şeker Hastalığı) belirtileri nelerdir? Diyabet hastalığı, bireylerde kendini üç temel belirti ile gösterir. Bunlar normalden fazla yemek yeme ve doymama hissi, sık idrara çıkma, ağızda kuruluk ve tatlılık hissi ve buna bağlı olarak aşırı su içme isteği olarak sıralanabilir.
Ancak sık idrara çıkma, normal yaşamın bir parçası olmayan ve zamanla geçmeyen diğer sağlık sorunlarıyla ilişkili olabilir. Diyabet, aşırı aktif mesane sendromu, idrar yolları enfeksiyonu veya prostat sorunları gibi daha ciddi durumların bir belirtisi olabilir. Sık idrara çıkma ihtiyacı uyku düzeninizi bozabilir.
Yapılan bilimsel araştırmalar sonucu obezite, kontrol altına alınmamış hipertansiyon veya diyabet, huzursuz bacak sendromu ve periyodik bacak hareketleri, obstrüktif uyku apnesi, reflü, iyi huylu prostat büyümesi ve konjestif kalp yetmezliği gibi rahatsızlıkların gece sık sık idrara çıkma nedenleri olabileceği ...
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir. Sık idrara çıkma ve yanma neden olur: İdrar yapmak karmaşık bir süreçtir.
Akut böbrek yetmezliği idrar miktarında azalma, ayaklarda, dizlerde sıvı birikimine bağlı ödem, yorgunluk, halsizlik, iştah kaybı, mide bulantısı ve kusma, göğüs ağrısı, nefes darlığı, ruhsal veya akli değişiklikler ve koma gibi belirtiler ile ortaya çıkabilir.
Uzmanlar “Aşırı Aktif Mesane” olarak adlandırılan sık idrara çıkma probleminin böbrek yetmezliğine sebep olabileceği konusunda uyarıyorlar. Gün içinde 15-16 defa idrara çıkan hastalar, geceleri de sık sık tuvalet için uyanırlar.
Şeker hastalarında sık görülen mesane sorunları
Mesane ve sfinkterin (idrarı tutmaya yarayan kapakçık) sinirlerinin şeker hastalığına bağlı olarak zarar görmesi (diyabetik nöropati) Kandaki şeker seviyesinin yükselmesi. Kanda yükselen şeker idrarla atılır ve beraberinde fazla miktarda idrar çıkışına neden olur.
Sürekli kilo kaybedilmesi, el ve ayaklarda yaşanan titremeler, ağız ve cilt kurulukları, bulanık görme, odaklanma sorunları, güçsüzlük, sıklıkla idrara çıkma; sinirsel şeker hastalığının belirtileri arasında yer alır. Bu belirtiler; her insanda ortaya çıkabilir.
“Yapılan araştırmalara göre stresin şeker hastalığıyla doğrudan bir bağlantısı olmadığı kanıtlamıştır. Şeker hastalığı, genetik olarak aileden geçen bir hastalık türüdür.
Diyabet hastalığının başlangıcı kabul edilen pre-diyabet (gizli şeker) önlenebilir bir sorun olmakla birlikte, araştırmalar Türkiye'de, her 3 kişiden 1'inin pre-diyabet hastası olduğunu göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri