Ameliyat, anestezi altında yapıldığı için korkulan bir şey olmaktan çıkıyor. Anestezi ağrıyı ve bilinci ortadan kaldırarak hastaya konfor sağladığı gibi, hastanın hareketini engelleyip kas gevşemesi yaparak cerraha da çalışma kolaylığı ve rahat bir cerrahi alan sunuyor.
Anestezi çok güvenli olsa da operasyon esnasında ve sonrasında yan etkilere neden olabilir. Anestezinin çoğu yan etkisi hafif ve geçicidir, ancak önceden bilinmesi ve gerekiyorsa hazırlık yapılmasının gerekebileceği daha ciddi yan etkiler de olabilmektedir.
Bu riskin çok düşük olması, bu bilginin ameliyat olacak kişi ile paylaşılmamasını gerektirmez. Her hasta ve hasta yakınının bu olasılığı bilmeli ve kabul etmelidir. Öte yandan bu olasılık gerçekten oldukça düşüktür. Bugün için bu olasılığın 100.000'de 1 ile 200.000'de 1 arasında olduğunu söyleyebiliriz.
Deneyimli ellerde anestezi sırasında uyanmak ya da işlem sonrasında uyanamamak gibi bir durum yaşanmaz. Ancak hem hastanın genel durumunun düzeyi, hem de geçirilen cerrahi işlemin büyüklüğü tıpta her alanda olduğu gibi komplikasyon olasılıklarını belirler.
Genel anestezi modern çağda artık güvenli bir yöntemdir. Çoğunlukla riski getiren ameliyat tipi, aciliyeti ve ağır hastalıklardır. Bunların dışında tamamen sağlıklı fit bireylerde 1\1000000 düzeyinde hayattaki birçok olası istenmeyen olayların ihtimali kadardır.
İlgili 24 soru bulundu
Genel anestezi uygulandığı zaman şuur kaybolur, hasta uyur. Fakat bu normal bir uyku değildir. Şuur kaybolmuş ve vücudun birçok organlarının işlemesi de değişmiştir. Bu durumda, anestezist vücudun işlemesi değişen organlarını kontrol eder ve bunlar için gerekli tedavileri yapar.
Anestezi, ağrısız ve güvenli bir ameliyat için kişinin ağrı duymasının çeşitli ilaçlar yardımı ile engellenmesidir. Böylece, hem kişi ağrı duymaz, hem de cerraha rahatça çalışabileceği bir ortam yaratılır. Anestezi, anestezi uzmanı olan doktorlar tarafından verilir.
Bazen anestezi başlangıcında anestezi sırasında veya hemen anesteziden sonra hastanın yutma, öksürük gibi koruyucu reflekslerinin ortadan kalkması nedeniyle mide içeriği soluk borusuna kaçabilmekte ve sonuçta akciğerler zarar görebilmektedir.
Genel olarak kaygı bozukluğu ve panik atak tanısı alan hastalarda ameliyat korkusu sık görülmekte, iyi bir hasta-hekim ilişkisi, yeterli hasta bilgilendirmesi, gevşeme ve gerilimi azaltma egzersizleri ve gerekirse medikal tedavi ile ameliyat öncesi kaygı azaltılabilmektedir.
Ameliyat öncesi anestezi hazırlığı için ameliyat tarihinden 1 gün önce hasta ile görüşme yapılır. Bu görüşme bazı durumlarda ameliyat saatinde 2 saat önce de yapılabilir. Bu görüşmede hasta hakkında temel bilgiler alınır ve değerlendirilir. Ardından doktor radyolojik testler ve kan testleri ister.
Eğer rüya görmek bir kriterse burada farkındalık % 50 lere ulaşır. Yapılan çalışmalarda cerrahi anestezilerde farkında olma sıklığı % 0.2 – 0.7 arasındadır. Bazı cerrahi girişimlerde (kalp damar cerrahis ) bu oran % 1 lere çıkabilir.
Genellikle haftada 40 saat çalışırlar, ancak nöbetler ve acil durumlar nedeniyle fazla mesai yapmaları gerekebilir. Türkiye'de anestezi teknikeri maaşları, deneyime, çalıştıkları kuruma ve coğrafi konuma göre değişiklik gösterebilir.
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Anestezi, ağrısız ve güvenli bir ameliyat için kişinin çeşitli ilaçlar yardımı ile ağrı duymasının engellenmesidir. Anestezi hem ameliyat sırasında kişinin ağrı duymasını engeller, hem de ameliyatı yapan cerraha uygun çalışabileceği bir ortam yaratır.
Isı düşmesi anestezik ilaçların sıcağa ve soğuğa yanıtınızı değiştirerek, ısı ayar mekanizmalarımızı etkilemesi nedeniyle olağandır ancak bunun azaltılması ve de titreme süresinin düşürülmesi pek tabi mümkündür. Hastaların ameliyat öncesinden başlayan ısılarını koruma yöntemleri hastaneye geldiklerinde başlar.
Anestezi Nasıl Etki Eder? Tüm anestezi tipleri çeşitli seviyelerde sinir sistemini baskılayarak (deprese ederek) ağrının hissedilmesini engeller. Lokal anestezi sadece uygulandığı alandaki sinir hücrelerini baskılayarak ağrı duyusunun iletilmesini önler.
Ameliyat korkusu sık görülen bir durumdur, ancak aynı zamanda da son derece baş edilebilecek bir durumdur. Yakın gelecekte bir ameliyat olacağınız kesinlik kazandığında veya böyle bir olasılık ortaya çıktığında, panikleyebilir ve kendinizi kötü hissedebilirsiniz veya sakin ve hazır hissedebilirsiniz.
Önce bir yakını eşliğinde hazırlık odamıza alınan hastaya anestezi uzmanının uygun gördüğü doz ve uygulama biçimi ile (erişkinler için genel olarak hazırlık odamızda açılan damar yolundan, çocuklar için ağızdan, makattan veya kas içi) sakinleştirici ilaç uygulanmaktadır.
Halk arasında cesaret iğnesi olarak da bilinen premedikasyon, ameliyat öncesi, özellikle korku ve heyecanı gidermek için gerekli ilaçların uygun yollardan hastaya uygulanması ve istenen etkinin elde edilmesi olarak tanımlanır.
Anesteziden uyanamama korkusu nasıl tanımlanır? Bu durumun tıptaki adı “anestezi altında farkındalık”tır. Yani ameliyat esnasında bazı şeyleri duymak, kendisine yapılanların farkında olmak, ancak kaslar paralize olduğu için sesini duyurup kendini ifade edememek.
Ameliyat bitimini takiben kullanılan anestezi ilaçları sonlandırılarak anestezi uzmanı gözetiminde hasta uyandırılır ve uyanma odasına alınır. Hasta burada ısıtılır, ağrısı dindirilir, bulantı ve kusmaya karşı önlemler alınarak, konforlu bir şekilde odasına gönderilir.
Genel anestezi, ilaçlar yardımıyla hastada geçici uyku ve duyusuzluk hali oluşturarak cerrahi girişimin sağlıklı , konforlu ve güvenilir bir şekilde yapılmasını sağlar.Bu dönemde hastada bilinç ve refleksler kaybolur , hasta ağrı duymaz.
Operasyon sırasında uyanıklık ya da farkında olmak çok nadir rastlanılan bir durumdur. Kişiler genellikle ağrı olmaksızın sanki rüyadaymış gibi bazı sesler duyduklarını ifade ederler. Ancak ameliyat boyunca acıyı hissetmek ve tepki verememek gibi olumsuz bir tablo söz konusu değildir.
Genel anestezi birçok kişiye sorunsuz bir şekilde uygulanır. Ancak bazı durumlarda hastanın hayatını riske atmamak için genel anesteziden kaçınılır. Bunlar çoğunlukla kalp ve akciğer gibi rahatsızlıklardır. Solunum sıkıntısı olan kişilerde de mümkünse farklı anestezi teknikleri kullanılır.
Ameliyat yüzüstü pozisyonda ve genel anestezi altında yapıldığından ameliyata kadar bir şey yiyip içilmemelidir. Aksi halde kusma durumunda akciğerlere mide sıvısı kaçar ki bu ciddi sonuçlar doğurabilen bir durumdur. Ameliyattan 3-4 saat sonra ağızdan su ve meyve suyu benzeri sıvılara başlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri