Sözlükte “dümûc” (bir şeyin içine girip gizlenmek) kökünden if'âl kalıbında masdar olan idmâc “bir şeyi diğer bir şeyin içine sokup gizlemek, bir şeyi giysi içine sokup dürmek ve saklamak” anlamlarına gelir.
Medîh terimi, Arapçada övmek manasına gelen medeha fiilinden türetilmiştir. Türkçede kullanılan methiye terimi ile kökteştir. Medîh, methiye ve övgü aynı manayı ihtiva etmektedir. Medih tabiri TDK sözlüğünde, övme şeklinde karşılık bulmaktadır.
Nesip (Teşbib)
Kasidenin ilk bölümüdür, şiir yönünden en ağır bölümdür. Genelde 15-20 beyit olur. Şair bu bölümde betimleme yapar.
Osmanlı döneminde padişah çocuklarının doğum ve sünnet törenleriyle padişah kızlarının düğün törenlerini anlatan manzum, mensur ya da manzum-mensur karışık yazılan eserler genellikle Surnâme adını taşır. Suriyye adıyla kaside şeklinde yazılan şiirlerle “tarih manzumeleri” de bu tür içinde değerlendirilir.
İlgili 35 soru bulundu
İHAM-I TEZAT
En az iki anlamı olan bir sözcüğün bir dize veya beyit içinde, kasdolunmayan (söylenmemiş, uzak) anlamıyla zıt anlamlı bir sözcük arasında ilgi kurulmasıyla oluşan sanattır.
Belâgatin bedî kısmının mana ile ilgili sanatları arasında yer alan tevcîh, klasik belâgat kitaplarında “sözün, birbirine zıt anlamlarda yani hem olumlu hem olumsuz manaya gelecek şekilde kullanılması” şeklinde tarif edilmektedir.
Tedric kelime manası derecelendirme olarak tedric sanatı da tedrici olarak yapılan edebi bir sanat olarak bilinmektedir. Tedric sanatı edebiyatta anlatılmak istenen konunun derecelendirilerek yapılmasını ifade etmektedir.
İrsal-ı mesel, atasözlerini kullanarak yapılan bir söz sanatıdır. İrsal, göndermek, mesel ise atasözü manasına gelir. Şiirde anlamı pekiştirmek, anlaşılır kılmak için yazıya konuyla ilgili atasözü koyarak yapılır. Meseldir, gülşen-i âlemde bir gülle bahar olmaz.
Mesel ise örnek alınması ve ders çıkarılması gereken kısa hikaye anlamına gelir. Kuran'ı Kerim'de peygamberlere dair birçok mesel anlatılmaktadır. Evliyalar ve din büyüklerinin hayatlarından kesitler sunan kısa hikayelere de mesel denir.
Meselin Tanımı
Kur'ân ıstılahında ise meseller, bir konuyu, düşünceyi, soyut bir anlamı açıklamak ve kavratmak için getirilen örnekler ve yapılan benzetmelerdir.
Bir metnin veya şiirin sanatsal özelliklerini incelemek için, kullanılan edebi sanatlara bakmak yeterlidir. Edebi sanatları, genel olarak 3 grupta inceleyebiliriz: mecaza dayalı sanatlar, anlama dayalı sanatlar ve söze dayalı sanatlar.
Peygamber'e parça parça indirilmesini ifade eden terim. İlâhî kitapların ve özellikle Kur'ân-ı Kerîm'in Allah katından indirilişini ifade eden terim.
Tedricen Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Aşamalı artırma.
Şer'î hükümlerin aşamalı konulması anlamında bir terim. Bir işi kolaylıkla yapma hususunda alışkanlık kazanma anlamında ahlâk terimi. Şer'î bir hükmün daha sonra gelen şer'î bir delille kaldırılması.
Terdit, sözü veya anlatımı beklenmedik bir sonuca bağlayarak dinleyiciye, okuyucuya sürpriz yapmak, onu hayrete düşürmek şeklinde tanımlanabilecek bir edebî sanattır.
Kalb: Kalb, bir kelimenin, harflerinin yerlerinin değiştirilerek yenilenmesidir. Başka bir ifadeyle kalb, cinaslı sözlerin harflerinin sıralanışlarının değiştirilmesine dayanır. Bir kelimenin, yine anlamlı olmak şartıyla, tersten okunuşunun kullanılmasına kalb-i kül (kalb-i muntazam, 'aks-i müfred)denir.
Belâgatın bedî' kısmında mânayı güzelleştiren söz sanatlarının en önemlilerinden olan tevriye biri kelime söylendiğinde herkesçe anlaşılan, diğeri sadece erbabı tarafından bilinen iki anlamlı kelimeyi gizli bir karineye dayanarak uzak anlamında kullanmayı ifade eder.
Mersiye kısaca, “Ölmüş bir kimse üzerine yazılmış manzume”2 olarak ifade edilir. Divan edebiyatında mersiye “ölen birinin ardından duyulan üzüntüyü dile getirmek, o kişinin iyi taraflarını anlatmak ve ölene karşı şairin ilgisini ifade etmek üzere yazılan lirik”3 şiirlerdir.
❖ Tarifname: Tarifname, buluşun tüm detayı ile anlatıldığı kısımdır.
Arapça şitâ (kış) kelimesinden türetilen şitâiyye “kışla ilgili, kışa ait” mânasına gelir.
Musammat; ayrı bir nazım biçimi olmamakla birlikte bazı gazel ve kasidelerde uygulanan, dize ortasında da uyak bulunması temeline dayanan bir divan edebiyatı tekniğidir. Bu tekniğin kullanıldığı gazellere "musammat gazel" adı verilir.
Bir şey anlatmaya başlamadan önce sözü asıl konuya getirmek için söylenen giriş sözleri, söz başlangıcı. 2. edeb. Kasîdelerde maksada giriş beyti. ѻ Girizgâh yapmak: Söylenecek şeyle uzaktan ilgili sözlerden başlayıp sözü ustalıkla asıl konuya getirmek.
Münâcât, gerçek sözcük anlamı ile "yakarma, dilekte bulunma" anlamı taşır. Edebiyat terimi olarak bir tür olarak değerlendirilir ve Allaha yakarmak ve istekte bulunmak amacıyla yazılmış şiirlere denir. Mesnevilerin giriş kısımlarında Tevhid'den sonra Münacaatlar yer alır.
Methiye, edebiyatta bir kimseyi veya bir şeyi övmek için yazılmış şiirlerdir. Methiyeler, genellikle padişahları, sadrazamları, devlet ileri gelenlerini ve din büyüklerini övmek için yazılan kasidelerdir. Ancak kaside şeklinden başka nazım şekilleri ile söylenmiş methiyeler de vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri