Bahsettiğimiz üzere şekilde gösterilen yamukta a + d = b + c = 180° olur. Bu bağıntı U kuralı diye adlandırdığımız, geometride kullanılan bir kuraldan gelir.
Yamuğun Açı Özellikleri
Yamuğun yan kenarları üzerindeki komşu köşe açıları bütünler açılardır. yamuğunun üst kenarını uzatalım (mavi kesikli çizgi). köşesinin komşu bütünler açısı ve köşesinin açısı iç ters açılar olduğu için ölçüleri birbirine eşittir ve 'dır.
Bir yamuğun alanı A=(a+b)/2 x h formülüyle bulunur. Yamukların alanını bulmak için bu formülü nasıl kullanabileceğimizi öğrenmek ister misiniz?
Yamuk, iki kenarı paralel olan dörtgen. Paralel olan kenarlarına "yamuğun tabanları", paralel olmayan kenarlarına ise "yanal kenarlar" adı verilir.
✔️En az bir kenar çifti paraleldir. ✔️İki dar Ve iki de geniş açısı vardır. ✔️Alt Ve üst açılarının toplamı 180'dir. ✔️4 köşesi vardır.
İlgili 17 soru bulundu
Bununla birlikte, ikizkenar ve dik yamuk hariç, tüm iç açıları birbirinden farklıdır. Tabii her açının birbirinden farklı olması rastgele oldukları anlamına gelmez. Türü fark etmeksizin, karşılıklı paralel kenarlardan olan açılar için, iki açının toplamı daima 180°'dir. Yani a+d ve b+c daima 180° olur.
Yamuk Çeşitleri
Kenarlarına göre üç çeşit yamuk vardır. Çeşitkenar yamuk: Yan kenarları farklı uzunluktadır. Dik yamuk: Yan kenarların birisiyle taban dik kesişir. İkizkenar yamuk: Yan kenarları eşit uzunluktadır.
Bazı zamanlar ise üçgenlerin her üç kenarı da farklı uzunluklara sahip olabilir. Yamuk: Yamuk şeklinin de 4 tane kenarı vardır ve 4 tane köşesi bulunur.
Bu da şöyle formüle edilir 2 x 180 = 360. Bunun anlamı bir yamuğun iç açıları toplamının 360 derece olduğudur. Yamukta karşı durumlu açıların toplamı 180 derecedir. Yamuğun tüm açılarının toplamı ise 360 derecedir.
Mesela bir yamuk geometrik şekli ele aldığımız zaman, bunun ortasından bir çizgi çektiğimizde simetri oluşmaz. Çünkü oluşturduğunuz şekil içerisinde sağ ve sol taraflar birbirine benzemez.
Yamuğun alanını bulmak için yapılması gereken: alt taban uzunluğu ile üst taban uzunluğunu toplamak ve yükseklikle çarparak ve 2'ye bölmek olmaktadır.
[(alt taban uzunluğu+ üst taban uzunluğu)/2]*h formülünü kullanabilirsiniz. Bu formülde mutlaka yazılanların neler olduğunu da bilmeniz gerekiyor. "h" olarak belirtilen kısım dik olarak inen uzunluğu ifade ediyor. Buna yükseklik de diyebilirsiniz.
Alt taban ve üst taban ise, bir yamukta birbirine paralel durumda olan karşılıklı kenarların adını ifade eder. Her iki kenarın toplamının yarısı, yamuğun tam ortasından geçmekte olan yatay uzunluğu vermektedir. Sonrasında ise bu uzunluk yükseklik ile çarpılarak yamuğun alanı bulunur.
Hayır değildir. Paralel kenar demek, tüm kenarları ikişerli olarak birbirine paralel olan dörtgen demek. Ama yamukta sadece alt ve üst taban birbirine paraleldir.
Yamuk: İsminden de anlaşılacağı gibi tek düzen halinde olmayan geometrik şekildir. En az iki kenarı birbirine paralel olmak şartıyla, iç ve dış açıları toplamı her zaman 360 derecedir.
Yamuğun alanı = ('10' x '8')x5/2 = 100 cm olarak hesaplanmaktadır. Örnek: Bir yamuğun alanı 60 cm2'dir. Bu yamuğun yüksekliği 5 cm'dir. Alt tabanı ise 6 cm'dir.
Yani yamuğun iç açıları toplamı kaç derecedir sorusunun cevabı 360'tır. Yamuk, dörtgenlerin özelleşmiş hali olsa da, dörtgenlere benzemektedir. Yamuğun 4 kenarı ve toplamda 4 iç açısı ile 2 tane köşegeni vardır. Diğer tüm çokgenlerde olduğu gibi, yamuğunda dış açılarının toplamı 360 dereceye eşittir.
Bir yamuğun ikizkenar olabilmesi için taşıması gereken koşullar bulunmaktadır. İlk olarak yamuğun tabanındaki açılar eşit olmalıdır. İkinci koşulda ise yamuğa ait köşegenler de eşit durumda olmak zorundadırlar. Üçüncü koşulda köşegenler ve tabanlar arasındaki açıların aynı olması gerekmektedir.
İç açıları toplamı 720 derece, bir dış açısının ölçüsü ise 60 derecedir. Dolayısıyla her bir iç açısının ölçüsü 120 derecedir.
Prizma: Tabanları birbirine eşit çokgen ve yan yüzleri dikdörtgen olan düzgün cisimlere “prizma” denir. Prizmalar tabanlarının şekline göre adlandırılırlar. *Dikdörtgenler prizmasının 6, kare prizmanın 6 ve üçgen prizmanın 5 yüzü vardır. *Dikdörtgenler prizmasının 8, kare prizmanın 8 ve üçgen prizmanın 6 köşesi vardır.
Çember ve dairenin kenarı, köşesi yoktur .
Kalp, sağda ve solda birer kulakçık (sağ ve sol atrium) ve karıncık (sağ ve sol ventrikül) olmak üzere dört boşluktan oluşur. Sağdaki kulakçık ve karıncığı, triküspit (3 yaprakçıklı) kapak; soldaki kulakçık ve karıncığı ise mitral (2 yaprakçıklı) kapak ayırır.
Yamuk. Yamuk şeklinin toplam 2 adet köşegeni vardır.
İki kenarı paralel olan her konveks dörtgen bir yamuktur. Dolayısıyla paralelkenar,kare,dikdörtgen,eşkenar dörtgen birer yamuktur.
Yamuk dörtgenin tüm komşu açıları bütünler değildir. Yamuk dörtgende, paralel kenarlar arasında kalan açılar birbirlerinin bütünleridir. Yamuk; bir dörtgenin iki kenarının birbirine paralel olması, diğer 2 kenarın birbirine paralel olmamasıdır. Komşu açı; bir kenarı ve bir köşesi ortak olan açılardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri