Güçlü loop diüretikler, furosemid (Lasix, Desal), etakrinik asit ve bumetaniddir (Bumid). Potasyumu tutucu diüretikler ise,
Kereviz, salatalık, kabak, enginar, kuşkonmaz, marul, domates, rezene, pancar, havuç, soğan, sarımsak, patlıcan da idrar söktürücü özelliği olan sebzelerdir. Ayrıca; lahana, turp, tere ve Brüksel lahanası da idrar söktürür, ancak; çok fazla gaz yapar o nedenle gaz sorunu olanların kullanması sıkıntı yaratabilir.
LASİX idrar söktürücü (diüretik) adı verilen bir ilaç grubuna dahildir. Diüretikler böbreklerden idrarın atılım hızını artıran ve aynı zamanda su ve tuz kaybı yapan ilaçlardır. Vücutta bulunan aşırı suyun atılmasına yardımcı olmak için veya yüksek tansiyon tedavisinde kullanılır. LASİX güçlü bir idrar söktürücüdür.
Özellikle idrar üzerinden boşaltım sorunları ciddi problemler meydana getirir. Bunun gibi sorunlar karşısında çözüm üretebilmek için ise diüretik ilaçlar devreye girer. Böylece hipertansiyon tedavisi, tuz ve fazla su ile beraber idrar atılımı ya da kan basıncı düşürme gibi olumlu etkiler elde edilir.
İlgili 26 soru bulundu
Doktorunuz ile birlikte hangi ilaç tedavisinin sizin için en uygun olduğuna karar verebilirsiniz. İdrar kaçırma tedavisinde kullanılan başlıca ilaçlar, muskarinik reseptör antagonistleri (MRA), mirabegron ve östrojendir. Diğer ilaçlar arasında desmopressin ve duloksetin yer alır.
Tüketilen şeker miktarının azalmasıyla ödem sorunu da azalacaktır. Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa gün içinde ödem atımını hızlandıran biberiye, ısırgan otu, kiraz sapı ve funda yaprağı gibi bitkilerin çaylarından faydalanabilirsiniz. Yeşil yapraklı sebzeler vücuttun fazla suyu atmaya yardımcı olur.
Maydanozun da idrar söktürücü özelliği bulunmaktadır. Çiğ olarak, özellikle de üzerine limon sıkılıp tüketilen maydanoz idrar yolu enfeksiyonuna oldukça iyi geldiği bilinmektedir. Kurutulmuş turna yemişi çayının da idrar söktürücü özelliği bulunmasından dolayı idrar yolları iltihabına iyi geldiği bilinmektedir.
Tıptaki adıyla diüretik olarak bilinen idrar söktürücüler vücutta idrar yapımını artırırken su ve elektrolit kaybına da yol açar. Özellikle de sıcaklığın mevsim normallerinin üzerine çıktığı bu günlerde vücudumuzda sağlığımızı bozacak dengesizlikler de ortaya çıkabilir.
Bu etkin madde kalp ve kan damarları üstünden etkisini göstererek kan basıncını düşürür. Diğer etkin madde olan hidroklorotiazid ise, tiazid sınıfından idrar söktürücü (diüretik) ilaçlar grubuna aittir. Böbrekler üzerine etki ederek, idrara çıkma sıklığını arttırır ve bu yolla kan basıncını düşürür.
LASİX'in aç karnına alınması önerilmektedir. Tabletler yeterli miktarda sıvıyla, çiğnenmeden yutulmalıdır. gelmektedir. Önerilen oral başlangıç dozu, günde 40 mg – 80 mg'dır.
LASİX'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
Besinler LASİX'in emilimini etkileyebilir. Tabletleri aç karnına yeterli miktarda sıvı ile (1 bardak su ile) doktorunuzun önerdiği miktarda, çiğnemeden yutunuz.
Ayrıca idrar söktürücü ilaçların yüksek dozlarda kullanılması sıvı dengesi üzerine olumsuz etki ile böbrek yetmezliğini daha da artırmaktadır.
Probiyotik içeren yoğurt, kefir ve bazı peynir türleri idrar PH seviyesini düşürmekte, güçlü antibakteriyel olan hidrojenperoksit üretmektedir. İdrar yolu enfeksiyonlarının en önemli kaynağı olan bağırsak ve genital bölgenin florasını düzenleyerek üriner sistem enfeksiyonlarının sıklığını önemli oranda azaltmaktadır.
Furosemid, kalp yetmezliği, karaciğer skarlaşması veya böbrek hastalığına bağlı sıvı birikimini tedavi etmek için kullanılan bir kıvrım diüretiği ilacıdır. Yüksek tansiyon tedavisinde de kullanılabilir. Damar içine enjeksiyon yoluyla veya ağızdan alınabilir.
İDRAR TUTUKLUĞUNUN NEDENLERİ
Böbreklerden gelen bir taş parçasının idrar yolunu tıkaması veya doğuştan idrar yolunun yapısının düzgün olmaması, idrar tutukluğu sebeplerinden birkaçıdır. İdrarın dışarı atılacağı yolu ya böbrekteki taş yüzünden tıkalı ya da prostat büyümesi sebebiyle sorunludur.
Furosemid böbreklerden elektrolit geri emilimini engelleyen ve vücuttan daha fazla su atılımını sağlayan diüretiktir. Bu yüzden konjestif kalp yetmezliği alevlenmesi, karaciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği ve yüksek tansiyon gibi çeşitli klinik durumlara ödem atmak için kullanılır.
Mümkün olduğunca bu ürünleri tüketmeyin ve tükettiğinizde yanında su da bulundurmaya özen gösterin. Özellikle diüretik (idrar söktürücü) özelliği bulunan besinler ödem atımına yardımcı olur.
Etkisi 2-4 saatte doruk değerine çıkar; 4-6 saat sürer.
Sirkeli su idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir mi? Elma sirkesi çok konuda olduğu gibi enfeksiyonları yok etme konusunda da faydalıdır. Bir bardak suyun içine birkaç kaşık elma sirkesi ilave ederek içmek idrar yolu enfeksiyonunu idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelebilir.
Yeşil çay yapısında antioksidan maddeler barındıran bir bitki çayıdır. Gün içinde tüketilen 2 fincan yeşil çay, idrar yollarında oluşan iltihap ve enfeksiyonun daha kolay iyileşmesine destek olabilir.
Zeytinyağı bağırsak, idrar yolları, safra kesesi ve gastritin giderilmesinde de etkin olarak kullanılabilir.
Ödem atmak için egzersiz yapmak ve bol su içmek önemlidir. Diğer yandan elma sirkesi de ödem atmaya yardımcı bir besindir. Vücuttaki toksinlerin ve ödemin atılmasına yardım eder.
İçeceğiniz suyun içerisine çubuk tarçın, elma dilimleri, salatalık dilimleri veya taze nane yaprağı gibi besinleri eklemeniz de hem suyunuzun antioksidan kapasitesinin artmasına ve şişkinliğin atılmasına hem de tadının daha lezzetli olmasına yardımcı oluyor.
Ödem belirtileri şunları içerir:
Dokularda, özellikle kol, bacak ve ayak şişmesi. Ciltte gerginlik ve parlama. Şişlik olan bölgelere birkaç saniye baskı yapılıp bırakıldıktan çukurluk oluşması Artmış karın büyüklüğü
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri