Dikkat etmeniz gereken husus, toprağın hiçbir zaman susuz kalmamasıdır. Çoğaltma; Şebboy Çiçeği'ni, sadece tohum ve fide yoluyla yetiştirmeniz ve çoğaltmanız mümkündür. Kökten ayırarak çoğaltma işlemi Şebboy Çiçeği için çoğu zaman işe yaramamakla beraber, mevcut çiçeğe de zarar vermektedir.
İlaçlı su ile sulandıktan sonra şebboy çiçeği tohumu, viyol gözeneklerinin tam ortalarına gelecek şekilde ekilir. Ortalama 15 ile 18 derece arasında çimlenme beklenir. Tohumların 20'şer santim ara ile ekilmesi önerilir. İki hafta içerisinde çimlenmeye görülecektir.
Şebboy çiçeği her mevsim yetiştirilebilir ancak tohumların ekimi için önerilen 4 ayrı zaman dilimi vardır. Bunlar: Temmuz sonları, ekim, kasım ve aralık aylarıdır. Temmuz ayının sonlarında ekilen tohumlar, eylül ayında kalıcı olarak duracakları yerlerine alınır. Bu tohumun ilk çiçekleri kasım veya aralık ayında açar.
Çiçekler evin havasını değiştiren bitkilerdir. Şebboylar da bu bitki türlerinden biridir. Güzel olan kokusu, rengarenk görünümü ile hem bahçelerde hem de evlerde tercih edilir.
Çimlenme 8-12 günde 15-18°C de gerçekleşir. Yaz ekimlerinde ışık alan ancak daha serin yerlerde ekimi gerçekleştirin. Filizleri, elle alınabilir boya geldiklerinde, 8 cm saksılara alarak şaşırtın. Gelişme döneminde ışık alan ancak daha serin yerde tutarsanız, çiçek kalitesi artıcaktır.
İlgili 36 soru bulundu
-Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumlar 7-14 günde çimlenir.
Şebboy çiçeği güneşi seven bir bitkidir, ancak yazları havaların çok sıcak olduğu ve güneşin tam olarak tepede olduğu saatlerde biraz gölge alabileceği bir yerde konumlandırılmasında fayda vardır.
Şebboy çiçeği, oldukça hoş kokulu ve güzel çiçeklere sahip bir bitkidir. Çiçeklenme dönemi ilkbahar başlarından yaz sonuna kadar devam eden şebboy çiçekleri, kış aylarının çok soğuk geçmediği yerlerde çok yıllık olarak yetiştirilebilir.
Şebboy Çiçeği'nin bakımı aslında oldukça kolaydır. İyi bakıldığı takdirde çok yıllık bir çiçektir ve ortalama 40-70 cm boylarına kadar ulaşır. İklim ayırt eder. Genellikle çok soğuk olmayan, ılıman bölgelerde yetiştirilir ve en erken çiçek veren çeşitler arasındadır Şebboy Çiçeği.
Şebboy çiçeği bir süs bitkisidir. Bu çiçeğin anavatanı Avrupa'dır. Saflığı ve sevgiyi temsil etmektedir.
Besin bakımından zengin toprakları seven şebboy çiçeği, 10 dereceye kadar dayanıklıdır.
Şebboy çiçeği (Matthiola incana), Brassicaceae familyasının Matthiola cinsine ait kırmızı, açık sarı ya da mor çiçekleri olan odunsu ve otsu bir bitkidir. Peyzaj bitkisi olarak dekoratif amaçlı kullanılan şebboy çiçeği aynı zamanda popüler bir kesme çiçek bitkisidir.
Şebboy bitkisi, turpgiller familyasının en mis kokulu üyelerinden biri. Dünya üzerinde 3500'den fazla türü bulunan şebboy, ülkemizde de bolca yetiştiriliyor ve sadece ülkemizde 500'ün üzerinde farklı türünün bulunduğu tahmin ediliyor.
Kentsel alanlarda süs bitkisi olarak kullanılan ''pelin otu, loğusa otu, pembe trompet, şimşir, şebboy, kasımpatı, gelin duvağı, kauçuk, lale ve siklemen'' gibi çiçeklerin meyve ve yumrularının zehirli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Yücel, ''Baldıran, bir süs bitkisidir.
Şebboy Çiçekleri pastel ve zarif tasarım ile yaratır. Ama en önemli özelliği parfüm gibi kokularıdır. Arıların aklını çok alan o parfümsü, tatlı-acı nektarlı lezzetini çok beğeneceksiniz.
Şebboy çiçeğinin bakımı oldukça kolay ama bir o kadar da özen isteyen bir durumdur. Düşük sıcaklıklara dayanıklı olan bu bitkinin özellikle havaların çok soğumadığı, ılıman Akdeniz ikliminde yetiştirilmesi daha kolaydır.
Şebboy çiçeğinin en önemli faydası, idrar söktürücü olması şeklindedir. Yaprağı toz biçimine getirilerek, balla beraber karıştırıldığı zaman sağlana macunun çatlaklara ve ağız içinde oluşan yaralara iyi geldiği bilinmektedir.
Anavatanı Akdeniz ve Akdeniz havzası olan bu bitki hoş görünümü ve büyüleyici kokusuyla tanınmış bir bitkidir.
Frezya çiçeği ilkbahar aylarında çıkmaya başlar ve çiçekçi dükkanlarında güzel, hoş kokularıyla tüm dikkatleri üzerine çeker. Güzel kokularından dolayı çokça tercih edilir. Buket ve aranjmanlarda sıkça kullanılır. Beyaz frezya: Umut anlamını ifade eder.
Benzersiz güzellikte iri ve kandiller halinde açan çiçekleri dudak ısırttırır. Bir kez yerleşti mi neredeyse hiç bakım istemez. Sonbahar başı ve erken bahar başı ekim için en uygun zamanlardır. Tohum ekimi aşırı soğuklara ya da aşırı sıcaklara gelen dönemlerde yapılmaz.
Soğuğa karşı dayanıklı olan bir çiçektir. Fakat gün boyunca güneşli bir yerde tutmanız iyidir. Kış aylarında ise bu çiçeğin bakımı için minimum 10 derece oda sıcaklığında tutmanız gerekiyor. Işığı çok seven bir bitkidir.
Sonbaharda tohumlar toplanır toplanmaz ekilebilir. İlkbaharda ekilmesi halinde daha önce 2 ay kadar soğuk suda katlama zorunludur. Toplandıktan sonra sonbaharda hemen ekilir veya 2 hafta sıcak 8-16 hafta soğuk işleme tabi tutulduktan sonra ilkbaharda ekilir. Kumda 8-12 haftalık soğuk katlama yapıldıktan sonra ekilir.
-Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumlar 15-20 günde çimlenir. -Çimlendirme yaptığınız toprak hafif nemli olmalıdır, çok sulu olmaması gerekir. -Işık alan yerlerde çimlendirme yapmanız gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri