Her şeyin olduğu gibi çiğ bademin de fazlası tabii ki zarar. Eğer aşırı miktarda çiğ badem tüketirseniz kabızlık, şişkinlik gibi durumlar oluşabiliyor, aşırıya kaçarak yemeyi sık sık tekrarlarsanız bu sorunlar hızlı kilo alımı, sivilce oluşumu gibi istemeyeceğiniz etkilere de yol açabiliyor.
Çok fazla badem tüketmek kabızlığa ve şişkinliğe sebep olabilir çünkü lif oranı yüksektir. Eğer vücudunuz çok miktarda life alışkın değilse mideniz de rahatsızlanabilir. Kuruyemişlerin sindirimi zordur ve bu nedenle mideye fazla baskı yapabilirler.
Çok fazla badem tüketmek lif yüksekliğinden dolayı kabızlığa ve şişkinliğe yol açabilir. Bademin sindirilmesi zor olduğundan, karın üzerinde aşırı strese yol açar. Zayıf sindirim sisteminiz varsa ve sindirim bozukluklarına eğilimliyseniz, badem alımınızı kontrol etmelisiniz. Bu sorunu çözmenin bir yolu çok su içmektir.
Uzmanlar bu konuda ortalama bir ölçü veriyor. 5 – 6 adet çiğ bademin bir tatlı kaşığı zeytinyağıyla yakın kaloride olduğunu belirten uzmanlar, gün boyu 15 – 20 adet çiğ badem tüketileceğini, aşırıya kaçmamayı öneriyor.
Peki günde kaç badem tüketilmeli? Bademin her gün 25 gram yani yaklaşık 20 adet tüketilmesini tavsiye eden Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, “5-6 adet badem yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağına eşdeğer kalori içeriyor. Günde yaklaşık 20 adet bademi aşmamak gerekir.
İlgili 24 soru bulundu
Badem: Çinko kaynağı badem, cinsel isteğin yükselmesinde yardımcı bir rol oynuyor. Ayrıca cinsel performansa iyi gelen pek çok mineral içeriyor.
Özellikle kavrulmamış çiğ badem tüketmek sağlık açısından son derece faydalıdır. Beyin sağlığı için çiğ bademin faydaları: Düzenli olarak her gün bir avuç çiğ badem tüketmek beyin sağlığı için çok faydalıdır. Çiğ bademin düzenli tüketilmesi Alzheimer'ı önlemeye yardımcı olabilir.
Ancak yüksek kalori ve yağ içeriği nedeniyle önerilenden fazla badem tüketilmesi günlük kalori ve yağ alımı miktarının artmasına neden olur ve kişinin kilo almasını sağlayabilir.
10 adet çiğ badem yaklaşık olarak 60 kalori (kcal) değerinde enerji içermektedir. 10 adet tuzlu kavrulmuş badem ise yaklaşık olarak 130 kalori (kcal) değerinde enerji içerir.
Posadan zengin yiyecekler ise bağırsağa su çekerek bağırsak hareketlerini artırıyor. Badem, içeriğinde bulunan yağlar ve posa sayesinde kabızlığa iyi geliyor.
Böbrek sağlığı için çok faydalı olan çiğ badem, böbrekte kum ve taş oluşumunu önlemeye yardımcı oluyor. Böbrek sağlığının yanı sıra safra kesesinin sağlıklı çalışmasına katkıda bulunuyor. Çiğ badem kalp-damar hastalıklarına karşı da önemli ölçüde önleyici özelliği taşıyor.
Kuruyemiş olarak görülen badem, çoğunlukla çiğ olarak tüketilmektedir. Hiçbir işlemden geçmemiş olan çiğ badem, afiyetle yenilebilmektedir. Yemeklerin içine konulabileceği gibi tatlıları süslemek için bademden faydalanmak mümkündür. Kötü huylu kolesterolü olanlar, badem tüketimine önem göstermelidir.
Eğer aşırı miktarda çiğ badem tüketirseniz kabızlık, şişkinlik gibi durumlar oluşabiliyor, aşırıya kaçarak yemeyi sık sık tekrarlarsanız bu sorunlar hızlı kilo alımı, sivilce oluşumu gibi istemeyeceğiniz etkilere de yol açabiliyor.
İçeriğinde magnezyum bulunan badem, sinir ve kas fonksiyonlarında önemli rol oynar ve kalp atışını dengeleyerek kemiklerin güçlü kalmasında etkili olur. Aynı zamanda bağışıklık sistemini destekleyerek vücudun hastalıklara karşı korunmasını sağlar.
Yumuşatıcı, balgam söktürücü, sakinleştirici özellikleri olan badem de ev eczanemizin vazgeçilmezlerindendir.
Suda bekletilmiş badem, besinlerin daha iyi emilmesine yardımcı olan sindirim enzimlerinin salgılanmasını artırır. Bademi en az 8 saat suda bekletmek aynı zamanda lipaz enziminin salgılanmasına yardımcı olur. Bu enzim yağı sindirmenize yardımcı olan oldukça güçlü bir içeriktir.
Özellikle de gece Tv karşısında tuzlu ve kavrulmuş kase kase badem tüketmek kilo almanıza yol açabilir. Bu nedenle badem tüketirken dikkatli olmanız gerekir. Zengin besin değerlerine sahip olan badem E vitamini açısından çok zengindir.
Oldukça düşük karbonhidrat kaynağı olan badem günlük uygun miktarda tüketildiğinde kilo alımına sebep olmaz. Aksine diyet süresinde zayıflamaya ve kilo vermeye yardımcı olur. ÇİĞ BADEM KİLO ALDIRIR MI? Çiğ badem, iştahı kontrol altına alarak uzun süre tokluk hissi sağladığı için kilo vermeye yardımcı olur.
Bir ceviz, üç badem, beş fındık.
Kan Şekerini Dengeler
Çiğ badem ara öğünlerde 3-5 adet kadar tüketildiğinde kan şekerini dengeleyerek kontrolsüz yemek tüketiminin önüne geçer ve bununla birlikte de diyabet hastalığına karşı korur.
Kavurduğumuzda ısıya maruz kaldığı için badem, besinsel olarak değer kaybına uğrar. Bu nedenle kavrulmuş bademin lif ve polifenol içeriği düşer. Kavrulmuş bademin raf ömrünün çiğ bademe göre daha uzun olduğu da unutulmamalıdır. Diyabet hastalarında çiğ badem öğünlerinde oldukça önemli yer tutar.
İçeriğinde magnezyum ve triptofan bulunan badem, vücudunun rahatlamasına ve daha iyi bir uykuya dalmana yardımcı olur. Uzmanlar yatmadan önce badem tüketiminin sağlığa oldukça faydalı olduğunu söylüyor. Eğer uyku problemin varsa uyumadan önce badem yiyerek düzenli ve sağlıklı uyku çekebilirsin.
Bunun yanında kabızlık, kolesterol, kemik sağlığı gibi birçok konuda ve çok geniş yelpazade insan sağlığına hizmet eder. Besinlerin emilimini hızlandırmak için tercihen aç karnına, doğrudan badem yiyebilirsiniz.
Bademin aynı zamanda çok da iyi zayıflattığı kanıtlandı. Çok yakınlarda, Amerika'da yapılan bir araştırma ile zayıflamak isteyenlere günde 17 tane badem verildiğinde daha iyi kilo kaybettikleri gösterildi. Bademin kaliteli protein içermesi ve sağlıklı yağlardan zengin olması kişiyi daha uzun süre tok tutuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri