İdrarda her görülen kanamaya kanser demek yanlıştır. Ancak idrarda kan görmek mesane kanseri kanseri başta olmak üzere, prostat kanseri ve böbrek kanserinin belirtisi olabilir. Özellikle idrarda pıhtılı kan görmek mesane tümörünün en sık belirtilerindendir.
Mesane kanserinin en sık belirtisi idrarda ağrısız ve pıhtılı bir kanama olmasıdır. Kanamanın bir kere bile görülmesi durumunda mutlaka uzman bir doktora başvurmak gerekmektedir.
İdrarda pıhtılı kanamaya bağlı, pıhtıların idrar kanalını tıkaması Mesane kanseri dokusundaki artan kılcal damarların kanaması ile mesane içinde kanama ve bu kanın mesane içinde pıhtılaşması söz konusu olur.
İdrar yolu enfeksiyonları
Enfeksiyonlar, idrardan kan gelmesi probleminin neden olduğu başlıca durumlardandır. İdrar yolunda, mesanede veya böbreklerde ortaya çıkabilir. Meydana gelen idrar yolu enfeksiyonları idrarınızın kahverengi, pembe veya kırmızı olarak görülmesine neden olur.
İçerisinde kan görülen idrar; pembe, kırmızı veya kola renginde olabilir. İdrarın renginin değişmesi için az miktarda kan yeterli olur. Kanama genellikle ağrı oluşturmaz, ancak idrara kan pıhtısının geçmesi ağrılı olabilir. Hematüri, hastalarda başka belirti ve bulgularla birlikte görülebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Vücüdunuzda herhangi bir bölge kesildiğinde veya yaralandığında vücudunuz bir kan pıhtısı oluşturarak kanamayı durdurur. Kanınızdaki trombosit adı verilen proteinler ve parçacıklar, kan pıhtısını oluşturmak için birbirlerine yapışır. Pıhtı oluşturma sürecine pıhtılaşma denir.
İdrarda kan (hematüri)
Genellikle, hematüri olarak adlandırılan idrardaki kan mesane kanserinin ilk belirtisidir. İdrarın rengi turuncu, pembe veya nadiren koyu kırmızı olarak gözlemlenir.
İdrar yaparken acı ya da yanma hissi. Tümörün görüldüğü bölgeye bağlı olarak sırt, böbrek ya da karın çevresinde ağrı Metastaz durumunda nefes darlığı, kemik ağrısı ya da göğüs ağrısı İleri derecede ani kilo kayıpları, iştahsızlık ve halsizlik.
Böbrek, mesane ve prostat tümörlerinden kan hastalıklarına, enfeksiyondan böbrek ve kalp yetmezliğine dek birçok ciddi hastalığın işaretini veren idrarda kan kesinlikle ihmal edilmemelidir.
İdrarda kan görülmesi durumuna hematüri denir. İdrarda kan görülmesi durumu farklı sağlık sorunlarının belirtisi olarak görülür. Çoğunlukla böbrek ve mesane hastalıkları ile ilişkili olarak görülür. Enfeksiyonlar ve böbrek taşları da idrardan kan gelmesine neden olabilir.
Mesane tümörünün en sık bulgusu, idrarda ağrısız pıhtılı kanamadır. İdrar tahlilinde kan hücrelerinde (eritrosit) görülmesi durumunda mutlaka idrar sitolojisi (idrarın bir patolog tarafından incelenip kanser hücrelerinin saptanmasına dayanan bir yöntem) yapılmalısınız” açıklamasında bulundu.
İdrardan kan gelmesi durumu mesane kanserinin yaygın görülen ilk belirtisidir ve mesane kanserinin işareti sayılır.
Bazı ilaçlar: Aspirin, nonsteroid antiinflamatuar ağrı kesiciler ve penisilin gibi antibiyotiklerin idrarda kanama riskini arttırdığı bilinmektedir. Yorucu egzersiz: Uzun mesafeli koşucular özellikle egzersize bağlı idrarda kanamaya meyillidir.
Hematüri, idrarda kan görülmesi olarak tanımlanır ve genellikle makroskopiktir. Hematürinin süresi, nedenine bağlı olarak değişebilir. Makroskopik hematürinin süresi genellikle 2-6 gün arasındadır. Mikroskopik hematüri ise genellikle sürekli mevcuttur.
İdrarda kan görülmesi yani “hematüri”, nedeni mutlaka belirlenmesi gereken bir sorun. Genellikle idrar yolu enfeksiyonu, idrar yolu taş hastalığı, böbrek kistleri, prostat büyümesi gibi iyi huylu hastalıklar nedeniyle ortaya çıksa da, daha ciddi ve kötü huylu bir hastalığa bağlı da oluşabiliyor.
Kasıkta ve kasığın üst bölgesinde ağrı Sık sık idrara çıkma. Acil idrar yapma ihtiyacı
Risk grubundaki kişiler için tiroid, deri, lenf bezleri, ağız içi ve akciğer bölgeleri için düzenli muayeneler önem taşıyor. İdrar yolu, böbrek ve mesanede meydana gelebilecek kanser türlerinin tespiti için, hekiminiz tarafından istenen "idrar sitolojisi" ile idrar incelemesi yapılabiliyor.
İdrar testi: Laboratuvar idrarda kan, kanser hücresi ve hastalıkla ilgili diğer belirtileri kontrol eder. Mesane kanseri için en sık kullanılan idrar testi, Pap testine benzeyen idrar sitolojisidir.
Genellikle idrar şikayetleriyle gelen hastaya yapılan incelemelerde idrarda kan hücrelerinin görülmesi mesanenin incelenmesi açısından bir nedendir. Mesane en basit olarak ultrasonografi ile incelenerek tanı konulur. Bunun dışında sitoloji dediğimiz hücrelerin incelenmesi şeklinde de tanı konulabilir.
Kilo kaybı, bulantı, kusma, idrar problemleri, dolaşım problemleri, solunum sıkıntıları, ateş, terleme, ve bilinçte yaşanan gerilemeler ve tüm bunlara ilave olarak kaslarda zayıflıklar terminal dönemdeki kanser hastasını oldukça sıkıntıya sokmaktadır.
Hastalarda genellikle uzun zaman içerisinde yavaş yavaş artarak ilerleyen sık idrara gitme, gece sık idrara kalkma, idrarını hissettiğinde göbek altında ağrı yakınmaları olur. Ağrı idrar yapınca hafifler. İdrarın uzun süre tutulması halinde idrarla birlikte gözle görülür kanamalar olabilir.
Bu kanama birkaç saat ya da bir iki gün sürebilir ve kesilir. İdrardaki kanamanın kesilmesi hastanın rahatlamasına sebep olur ve bu yüzden ilk kanama atağında genelde doktora gelmezler. Ancak bir süre sonra ki bu günler ya da aylar içinde olabilir idrardaki kanama tekrar başlar.
Rahim Horuz, 'İdrar yollarını veya bağırsakları ilgilendiren bir kanser, erken dönemde idrarda veya dışkıda kanama şeklinde kendini gösterebilir. ' ifadelerini kullandı. Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Horuz, kanserde erken teşhisin hayati önem taşıdığını belirtti.
Bunlar şu şekilde sıralanabilir. Kılcal damarlarda aşırı kan pıhtılaşması başlar. Bu kontrol edilemeyen kan pıhtılaşmasının sonucu olarak dolaşımdaki pıhtılaşma faktörleri biter, trombositler görevini getiremez hale gelir ve bu sefer de kanama bozukluğu gelişerek aşırı kanamalar ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri