İdrar yolu kanser belirtileri arasında çok sık rastlanan semptomlardan bazıları; kansızlık, iştah kaybı, vücutta iltihaplanma, sebepsiz kilo kaybı, sırtın belirli bir kısmında ağrı hissiyatı, idrarda kana rastlaması şeklinde görülebilmektedir. Bu kanamalar genel olarak ağrısız bir biçimde görülmektedir.
İdrar testi: Laboratuvar idrarda kan, kanser hücresi ve hastalıkla ilgili diğer belirtileri kontrol eder. Mesane kanseri için en sık kullanılan idrar testi, Pap testine benzeyen idrar sitolojisidir. Sistoskopi: Bu işlemde, sistoskop adı verilen ince ışıklı bir tüp ile doğrudan mesanenin içine bakılır.
Kasıkta ve kasığın üst bölgesinde ağrı Sık sık idrara çıkma. Acil idrar yapma ihtiyacı
İlgili 23 soru bulundu
Mesane tümörü şüphesi, hastanın şikayetleri üzerine yapılan ultrasonografi sonucunda oluşabilir. Tomografi yöntemi ise hastalığın tanısında oldukça önem taşır. Mesane tümörü tanısı, sistoskopi yapılarak görülen tümörün alınarak, yapılan patolojik incelemesi sonucu netleşebilmektedir.
Mesane kanseri belirtileri şu şekildedir; İdrarda kan görülmesi(hematüri): Mesane kanserinde idrarda genellikle sancısız kanama görülür. İdrarda gözle görülebilir kanama olabileceği gibi mikroskop altında görülebilecek tarzda kanama da mümkündür.
İdrarda kan (hematüri)
Genellikle, hematüri olarak adlandırılan idrardaki kan mesane kanserinin ilk belirtisidir. İdrarın rengi turuncu, pembe veya nadiren koyu kırmızı olarak gözlemlenir.
Genellikle küçük yaş grubundaki kız çocuklarında sık görülüyor... Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Tuncay, kadınlarda sık görülen idrar yolu hastalığı sistitin tedavi edilmemesi halinde, kronik enfeksiyon sonucu mesanede kanser yapabileceğini bildirdi.
Mesane kanseri her yaşta görülebilmekle beraber daha çok 50 yaş ve üstü kişilerde görülür. Hastalık erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür.
İdrar yolu enfeksiyonu, böbrek hastalıkları ve diyabet gibi birçok hastalığın tanısında kullanılıyor. Rutin muayenelerde, sancılı idrar yapma ve gebelik durumlarında bu testi yaptırarak, böbrek ve üriner sistem hastalığının olup olmadığını öğrenebiliyorsunuz.
Gerekli durumlarda kesin tanı için biyopsi yapılıyor
Test sonuçları ile kanser ve organlarımızla ilgili birçok önemli veri elde edilebilmektedir.
Kanser tanısında kullanılan görüntüleme testleri; bilgisayarlı tomografi (BT) taraması, kemik sintigrafisi, manyetik rezonans görüntüleme (MRG), pozitron emisyon tomografi (PET) taraması, ultrason ve röntgen ve diğer yöntemleri içerir.
Mesane kanseri nedenleri nelerdir? Mesane kanserinin en önemli iki nedeni: sigara içmek ve kimyasallara maruz kalmaktır. Sigaradaki kimyasallar kan dolaşımına girerek böbreklerden süzülür ve mesanede biriken idrarın içinde yerini alır. Bu maddeler buradaki hücrelerin yapını bozarak kanser riskini artırır.
Mesane tümörü, ürolojik sistem içinde idrar yollarının en sık rastlanan kötü huylu hastalığı olarak prostat kanserinden sonra ikinci sırada yer alıyor. Erkeklerde, kadınlara oranla 3-4 kat daha fazla görülüyor ve sigara kullanımı, hastalığın oluşumunda neredeyse %50 rol oynuyor.
Sık idrara çıkma veya sık idrara çıkma isteği olmasına rağmen idrara çıkamama, mesane kanserinin sinsi belirtilerindendir. Daha çok ileri yaştaki erkekleri etkileyen bu hastalıkta, kırmızımsı sarı veya koyu kırmızı idrar görülür. Sık idrara çıkma isteği, yumurtalık kanserinin de göze çarpan belirtilerinden biridir.
İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmediği zaman mesane ve böbreklerde ciddi hasarlar oluşabilir. Böbreklere geri idrar kaçması yaşanabilir ve bu tablo böbrek yetmezliğine kadar gidebilir.
Sağlıklı bir insanın idrarında bakteri (mikrop) yoktur. Bazen, vücut dışındaki bakteriler idrar yoluna girer ve enfeksiyona neden olur. Enfeksiyon, üretrayı (idrarı mesaneden dışarıyla yönlendiren tüp), böbrekleri veya mesaneyi etkileyebilir.
Tedavi edilmediği zaman komplike idrar yolu enfeksiyonuna neden olabileceği için idrarda yanma, sık idrara çıkma, acil idrara çıkma hissi gibi tipik belirtilerin oluşması durumunda mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.
Bulanık olması ciddi bir durumu haber veriyor olabilir. Bulanık kırmızı-pembemsi kirli renk idrar ise en ciddi böbrek iltihaplarında görülür. Koyu bordo renkli idrar ise yine nefrit adı verilen böbrek iltihabının veya vaskülit adı verilen ciddi ilerleyici böbrek hastalığının belirtisi olabilir.
Mesane, alt karın bölgesinde bulunup idrarı depolayan içi boş kaslı bir organdır. Mesanenin iç kısmını döşeyen hücrelerde kanser hücrelerinin çoğalmasıyla tümör oluşumu başlar. Mesane tümörü yaygın olarak mesanede görülmesine rağmen, boşaltım sisteminin diğer bölümlerinde de ortaya çıkabilir.
Mesane kanserli bazı hastalarda tedavi ile kanseri tamamen ortadan kaldırılabilir veya yok edilebilir(Kür şansı).
İdrardan kan gelmesi böbrek, mesane ve diğer idrar yolları kanserlerinin belirtileri arasında yer alır. Ancak doğru teşhisin üroloji uzmanı tarafından konulması gerekir. Vajinal kanama rahim veya rahim ağzı kanserine neden olabilir.
Tek başına bel ağrısı mesane kanseri belirtisi olarak kabul edilmez. Ancak diğer belirtilerle beraber tekrarlayan bel ağrısı yaşanması mesane kanserinin belirtisi olarak kabul edilmektedir. İştah ve kilo kaybı ileri mesane kanseri belirtileri arasında yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri