Her gün besinler yoluyla alınan 35 ile 100 gram ve vücutta sentezlenen 100 ile 200 gram protein sindirime uğrar. Açığa çıkan azot, sindirilmemiş protein olarak dışkı yoluyla atılırken, idrarda da üre ve ürik asit olarak görülür. Protein metabolizmasının son ürünü olan üre, idrardaki azotlu bileşiğin çoğunu oluşturur.
İnsan idrarı barındırdığı nitrojen, potasyum ve fosfor miktarlarının birbirine oranı ele alındığında, günümüzde kullanılan diğer gübrelere oldukça yakın özellikler gösterir.
Herkesin idrarı farklı tabii ki, ama genelde idrarın AFP (azot-fosfor-potasyum) oranı 11-1-2 olarak kabul ediliyor. Özellikle yeşil ve yapraklı mısır gibi bitkiler için idrar oldukça yararlı. Yalnız idrardaki yüksek tuz oranı bitkilere direkt uygulama yaparsanız zarar verebilir.
Sistem membran distilasyonu adı verilen yöntem ile birlikte idrar üzerinde bulunan amonyak %98'e kadar temizleniyor. Ardından ayrıştırılmış olan su, geliştirilen makineye götürülerek güneş enerjisi ile ısıtılıyor. Bu sayede tanklara boşaltılan sıvı, tekrar idrar membrandından geçerek potasyum ve nitrojene dönüşüyor.
✔ İdrarda organik madde olarak üre, ürik asit, amonyak, kreatin, vitamin bulunur.
İlgili 43 soru bulundu
İdrarın içerisinde bulunanları şöyle özetleyebiliriz: Amonyak (%0.05) Sülfat (%0.18) Fosfat (%0.12)
BBC Türkçe'nin haberine göre, doktorlar, bağışıklık sistemini güçlendirmek, haşimoto ve fibromiyalji gibi hastalıklardan kurtulmak ve cildi güzelleştirmek için içilen idrarın bağırsak ve böbrek rahatsızlıklarına yol açabileceğini, idrarın yararlı olduğu konusunda hiçbir bilimsel verinin olmadığını söylüyor.
Penisilin gibi ilaçlar da idrar kokusunu etkileyebilir. Ancak bu tamamen zararsızdır. İdrardaki koku, söz konusu yiyecek veya ilaç vücuttan atıldıktan sonra kaybolur.
İdrar kültürü sayesinde az bir miktar idrar ince besiyeri tabakası olan agarlara ekilir.
Rong Lan, idrarın yenilenebilir yakıt olarak kullanılması üzerinde yaptıkları çalışmalar sonucunda “carbamide” ismini verdikleri idrarın hali hazırda kullanılan yakıt hücresi yakıtları hidrojen ve metanolün yerini alabilecek. Bilim insanlarının çalışmaları 200 bin dolarla ödüllendirildi.
Teoriye göre dışkı da fosfor, kalsiyum ve magnezyumun yanında değerli organik karbon sağlayabilir. Frontiers in Environmental Science dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, insan dışkısı ve idrarından elde edilen ürünler, lahana üretimi için uygun ve güvenli azot gübresi olarak kullanılabilir.
Külü, gübre olarak kullanmayı bilmek artıklarınızı geri dönüştürerek harika bir bahçe yetiştirmenize olanak sağlar. Odun küllerini ilkbaharın başlangıcında, toprak kuruyken ve bitki aktif olarak büyümeye başlamamışken toprak besini olarak kullanın. Neredeyse bütün bitkiler odun külündeki potasyumdan yararlanabilirler.
Kendi idrarınızı içmenin hiçbir sağlık faydası yoktur; hatta bana kalırsa kişiye ciddi zararlar bile verebilir. İdrarınızı vücudunuza her koyduğunuzda, gerisingeri dışarı çıkacaktır ve hatta her seferinde daha da yoğun olacaktır. Bu, sağlığınız için iyi değildir ve sindirim kanalınıza zarar verebilir.
Kereviz, salatalık, kabak, enginar, kuşkonmaz, marul, domates, rezene, pancar, havuç, soğan, sarımsak, patlıcan da idrar söktürücü özelliği olan sebzelerdir. Ayrıca; lahana, turp, tere ve Brüksel lahanası da idrar söktürür, ancak; çok fazla gaz yapar o nedenle gaz sorunu olanların kullanması sıkıntı yaratabilir.
İdrar alındıktan sonra en geç 2 saat içinde laboratuvara ulaştırılmalıdır. Buna olanak yoksa, idrar örneği +4°C'de buzdolabında korunmalıdır (Bakteri sayısı 4°C de en fazla 2 saat sabit kalır).
Duşu kullanan tek kişi sizseniz idrarınızı yapmanızda hiçbir problem yok. Ancak kadınlar için yukarıda da belirttiğimiz gibi durum biraz farklı. Eğer düzenli olarak duşa idrarınızı yapıyorsanız duşakabini temizlediğinizden emin olmalısınız.
Su az içtiğiniz zaman idrar daha yoğun hale gelir ve bu da idrarın rengi ile kokusuna yansır. İdrarda bakteri bulunması da idrar kokusuna yol açabilir. Bu genellikle normaldir ve herhangi bir rahatsızlığa yol açmaz. İdrar kokuyorsa, idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir.
İdrarda köpük görülmesi, böbrekler yoluyla protein kaçağının belirtisidir. Genellikle tek başına fark edilir. Devamlı ve artarak sürmesi ciddi böbrek hastalığı belirtisidir. Şeker ve tansiyon hastaları, hastalıklarının ilerleyen dönemlerinde böbreklerinin etkilendiğini protein kaçağının başlaması ile anlayabilirler.
İdrarın %91 ila %96'sı sudan oluşur. Geriye kalan bileşenleri arasında inorganik tuzlar, üre, organik bileşikler ve organik amonyum tuzları yer alır. Üre, katı maddelerin yaklaşık yarısını oluşturur. Ortalama pH değeri 6,2 olan hafif asidik idrarın sağlıklı bir insanda değeri 5,5 ile 7 arasında değişebilir.
İdrar içmenin su içmekten daha kolay geldiğini söyleyen Carrie'ye göre idrarın tadı bazen tuzlu bazen de erik aromalı gazozu andırıyor. Hatta limonlu gibi geldiği de oluyor. Yediği besinlerin idrarın tadını etkilediğini, mesela çok sevdiği kuşkonmazı sırf idrarının tadını bozduğundan artık yemediğini de ekliyor.
Normal idrar rengi sarı ve tonları olarak kabul edilir. Normal idrara rengini, ürokrom adlı madde verir. Sağlıklı idrar rengi bol sıvı tüketildiğinde açık sarı, sarı ve suya yakın renkte olurken; sıvı tüketimi azaldığında idrar rengi de koyulaşır.
Sağlıklı bir insanın idrarında mikrop (bakteri) bulunmaz. İdrar yolundaki; böbrekler, üreter ve mesanenin herhangi birinde enfeksiyon oluşması hepsine etki eder.
İdrar normalde hafif asittir, pH 6 civarındadır, ancak 4.5 ila 8 arasında değişebilir. İdrar pH değişikliklerine, diyetinize, bazı hastalık süreçlerine ve aldığınız ilaçlara bağlı olarak değişir. Asit veya alkali idrar atmak, vücudun asit-baz dengesini, asitlik ve alkalinite arasındaki dengeyi korumaya yardımcı olur.
İdrar yolu enfeksiyonunun diğer belirtileri sık idrara çıkma dürtüsü ve idrar yaparken yanma olmasıdır. Böyle bir durumda 3 ila 4 gün boyunca çok fazla su içilmeli, şikayetler devam ederse doktora başvurulmalıdır. Tip 1 diyabetin tipik bir belirtisi, nefeste aseton kokusu olmasıdır.
Ebû Hureyre -radıyallabu anh-'tan merfû olarak rivayet edildiğine göre Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur: «İdrar sıçramasından kaçının. Çünkü kabir azabının çoğu idrar sıçramasından olmaktadır.»
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri