Umre yapmaksızın sadece hac ibadetini ifa etme, umresiz hac anlamında fıkıh terimi.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan ifrat sözcüğü, aşırı gitmek, ölçüyü kaçırmak ve abartılı davranmak demektir. İfrata varan kişiler müfrit olarak nitelendirilir. Bu kelimeyle zıt anlamlı olan tefrit kelimesi ise bir şeyi olduğundan daha aşağıda tutmak, daha değersiz göstermek manasına gelir.
İfrad haccı, aynı yılın hac mevsimi içinde umre yapılmaksızın eda edilen hacdır. İfrad haccı yapmak isteyen kişi, hac mevsimi içinde; Mekke'de ikamet ediyorsa, bulunduğu yerde, mîkât dışından geliyorsa mîkâtta sadece hacca niyet ederek ihrama girer.
- Herhangi bir konuda çok fazla ileri gitme, ölçüyü aşma, aşırı davranma, taşkınlık ve tefrit karşıtı.
İfrat aşırı abartmak anlamına gelirken tefrit bir şeyi gereğince ciddiye almamak, önemsememek demektir. İslam inancına göre ifrat da tefrit de kişinin olayları yanlış yorumlamasına ve hata yapmasına neden olur.
İlgili 33 soru bulundu
Her fazilet bir denge (itidal) ve bir normal tavırdır. Bundan sapma ya fazlalık veya eksiklik yani aşırılık sayılır; fazlalık yönünde sapmaya ifrat, eksiklik yönünde sapmaya da tefrit denir. İster fazlalık isterse eksiklik şeklinde olsun her aşırılık bir rezîlettir.
Sözlükte ifrat; söz ve fiillerde ileri gitmek haddi aşmak, tefrit de; gevşek ve ihmalkâr davranmak, çabuklukta çok geri kalmak, normalden aşağı olmak demektir.
İfrat ve tefrit, sözcükleri aşırılık ifade etmektedir. İfrat, gereğinden fazla acele, fazla doldurma ya da bir hayvanın gücünü aşacak yükleyerek sınırı aşmak anlamları taşımaktadır. Tefrit ise; ihmal, geri kalmak ve acizlik durumlarını içermektedir.
Ahlâkî davranışlarda itidal noktasının altında kalan sapmalar için kullanılan terim. İnsanın iyilik yapmasını ve kötülükten uzak durmasını sağlayan ruhî yetenekler için kullanılan bir ahlâk terimi. Duygu, düşünce, ahlâk ve davranışlardaki denge anlamında bir terim.
İslâm muhakkikleri “Bir farzı yapmak için iki haramdan kaçmak gerekir. O haramlar da ifrat ve tefrittir” demişlerdir. İfrat aşırılık, tefrit de ilgisizliktir. İkisi de haramdır.
Akıl, istek ve öfke kuvvetlerinden, istek kuvvetinin itidali olan iffetin eksikliği (ifratı), bayağı hazlara düşkünlük veya açgözlülük (şereh) dediğimiz aşırılığı, fazlalığı (tefriti) ise haz duyarsızlığı (humud) doğurur.
İbadetler normal hayatın akışını zorlayacak bir seviyede ise, bu ifrattır. İbadetler hayatın içinden tamamen çıkmış ise, bu da tefrit olur. İbadetler hem hayatın içinde hem de hayatın normal seyrini bozmuyor ise, bu da vasat oluyor. "İfrat ve tefrit", doğru yoldan çıkmak, sırat-ı müstakimden ayrılmak anlamına geliyor.
Allah'a karşı gelmekten sakının ve Allah'ın cezasının çetin olduğunu bilin.” Bu ayetten anlaşıldığına göre, kıran ve temettü haccını, ailesi Mescid-i Haram'da (Mekke ve Mikat dahilinde) bulunmayanlar yani afakîler yapabilir. Bir kimsenin hac veya umre için mikatleri ihramsız geçmesi caiz değildir.
İnsanın iyilik yapmasını ve kötülükten uzak durmasını sağlayan ruhî yetenekler için kullanılan bir ahlâk terimi. Duygu, düşünce, ahlâk ve davranışlardaki denge anlamında bir terim.
İfrat normalden fazla, tefrit de normalden az demektir. Biri, diğerinin zıttıdır. Mesela, çok uyumak ifrat, çok az uyumak tefrittir. Her işin uygun olanı, aşırılıklardan uzak, vasat [orta] olanıdır.
"Orta yolu tutmak, güzele yakın olanı aramak."
Peygamber Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm burada daha ziyade vasatı hedef olarak göstermektedir. Çünkü en iyinin hududu yok, en mükemmelin aranması, sonu gelmeyen vesveselerin içinde boğulmaya neden olabilir.
ifrat; herhangi bir konuda çok ileri gitme, ölçüyü aşma, aşırı davranma manasına gelir. tefrit ise herhangi bir konuda geri kalma, yeterli ölçüde olmama durumudur.
Dinî literatürde ise insanın duygu, düşünce, ahlâk ve davranışlarında yaratılış amacına uygun bir şekilde davranması anlamında kullanılır. İtidal kelimesi ahlâk ve psikoloji terimi olarak da “mizaç, karakter ve ahlâkta aşırılıklardan uzaklık, ılımlılık, denge” gibi anlamlarda kullanılmıştır.
“Vasat Ümmet”; "ifrat ve tefritten" yani aşırılıktan uzak durarak, inancında, ahlakında, her türlü tutum ve davranışında doğruluk, dürüstlük ve adalet çizgisinde kalmayı başaran, dengeli, sağduyulu, ölçülü ve uyumlu toplum demektir. Vasat olmanın zıddı ifrat ve tefrit üzere olmaktır.
İfrit, yeraltı dünyasının/cehennem bir kötü cin veya şeytanıdır. Cennete ve meleklere karşıdırlar. İblis dahil dinlerde onun en güçlü kullarıdır. Bazen İblis'in yardımcıları olarak cehennemde yaşadıkları ve günahkârları cezalandırdıkları düşünülür.
Kur'an'da Cin Suresi'nde bu husus, açık bir şekilde beyan edilmiştir. Cinlerin siyah kralı Malik, Kitab'el Bulhan, 14. yüzyıl.
Bu ayetteki "soy" kelimesi de üremeyi gerektiren bir husus olduğu için, cinlerin evlenmesine delil gösterilmiştir. Cinlerin dişilerine peri denir.
İsraf yapan kimseye “müsrif, israf eden, aşırı davranan” denilir.
Sözlükte “haddi aşma, hata, cehalet, gaflet” gibi anlamlara gelen seref kökünden türetilmiş olan isrâf genel olarak inanç, söz ve davranışta dinin, akıl veya örfün uygun gördüğü ölçülerin dışına çıkmayı, özellikle mal veya imkânları meşrû olmayan amaçlar için saçıp savurmayı ifade eder (Lisânü'l-ʿArab, “srf” md.).
Zira dinimizde israf haramdır. İsraf, nimetin sahibi olan Yüce Allah'ın er-Rezzâk ismine saygısızlıktır. Bu yüzdendir ki Rabbimiz, Kur'an-ı Kerim'de müminleri bize anlatırken “Onlar, harcama yaptıklarında ne israf ederler, ne de cimri davranırlar. Bu ikisi arasında bir yol tutarlar.”[2] buyurmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri